Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Sedmikráska vyléčí kašel, ale zatočí i s jinými obtížemi

10. dubna 2024 | 05:00

Sedmikrásky nejsou jenom na okrasu. Využít je můžete také k léčení různých zdravotních potíží od kašle přes ekzém až po bolavá záda. Na co všechno je použít a jak je správně sbírat?

Recepty ze sedmikrásek:
1. Čaj
2. Sirup
3. Obklad
4. Tinktura

Chudobka je sice nenápadná, zato ale velmi prospěšná bylinka. Sbírat ji můžete už od brzkého jara až do podzimu, kdy vydrží i mráz -15 °C. Připravit z ní můžete sirup, čaj, odvar, obklad nebo ji využít jako zeleninu do salátu i do dalších receptů

Pravidla sběru

Sbírejte rostliny maximálně dva centimetry velké. Nejlépe na jaře, kdy obsahují nejvíc cenných látek. Ideální doba je přitom poledne a slunné počasí. Pokud si chcete kvítky nasušit do zásoby, tak nepřesahujte teplotu 35 °C, lepší je ale určitě sušit přirozenou cestou, tedy v suché, dobře větrané místnosti. Správně usušené kvítky si zachovají svou barvu a příjemnou vůni. Uchovávejte je pak v dobře uzavřené nádobě, aby nezvlhly.

Léčivé účinky

• Léčí kašel a záněty horních cest dýchacích i dásní.
• Hojí rány.
• Doporučují se při onemocnění žlučníku.
• Zlepšují chuť k jídlu a podporuje trávení.
• Snižují hladinu cukru v krvi.
• Mají močopudné účinky.

Čaj

Jednu lžičku květů zalijte čtvrtlitrem vroucí vody a nechte 10–15 minut louhovat. Při akutních potížích pijte jeden šálek dvakrát až třikrát denně.

Sedmikráskový sirup za studena 

Potřebujete:

Příprava:

Smíchejte v míse květy s cukrem a nechte odležet do druhého dne. Vytvoří se hustý sirup, který slijte do láhve. Skladujte v ledničce, kde vydrží 3–4 měsíce. Při potížích podávejte 3x denně 1 lžíci.

Obklad

4 lžíce květů (2 lžíce sušených) zalijte čtvrtlitrem horké vody a nechte 10 minut louhovat. Poté sceďte a namočte do odvaru bavlněnou látku. Obklad přikládejte na odřeniny, opařeniny, omrzliny, rány a na bolavé klouby i svaly.

Tinktura

Potřebujete:

  • 1 lžíci květů
  • 5 lžic čistého alkoholu

Příprava:

Květy nasypte do skleněné láhve a zalijte alkoholem. Uzavřete a nechte asi 2 týdny louhovat. Pak sceďte. Užívejte při akutních potížích 3x denně asi 10 kapek, které přimíchejte do sklenice s vodou. Můžete ale užívat i zevně potíráním ran a ekzému.

Tip na video: Víte, které plevele můžete sbírat?

Video se připravuje ...
Které plevele můžete sbírat a jak je jíst vám řekne Věra Vačkářová • VIDEO: Tereza Kovářová

Autor: Štěpánka Bínová
Video se připravuje ...