Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Čaga! Nejodpudivější houba na světě má zázračné účinky

  • 27. března 2019 | 06:00

    Možná jste o ní doteď neslyšeli. A to je velká škoda. Tato vzácná houba totiž údajně napomáhá k dosažení vysokého věku a podle posledních výzkumů umí také zastavit růst rakovinných buněk. Vše potřebné o této léčivé houbě si přečtete v našem článku…

    Rezavec šikmý, neboli čaga, je druh chorošovité dřevokazné houby. Daří se jí především na břízách a dalších listnatých stromech. Na povrchu je černá, na řezu má hnědavé zabarvení. Na pohled není vůbec zajímavá, vypadá jako kus kmenu nebo připomíná spíše „nádor“ na kmeni. A jako parazit také během svého růstu absorbuje živiny z celého stromu včetně jeho životní energie. A to vše nám pak předává, pokud používáme houbu jako lék nebo jen jako preparát pro prevenci proti mnoha neduhům.

  • Proč je tak vzácná a která je nejlepší?

    čaga
    Autor: iStock

    Svůj původ a bohatou historii má na Sibiři, kde je dlouhé staletí považována za houbu nesmrtelnosti, stala se základem tradičního lidového léčitelství v těchto oblastech. Proto také nejkvalitnější čagu najdeme právě na Sibiři. Jde o oblast s minimálním nebo s žádným znečištěním a také prý extrémní chlad tamní zimy dělá ze sibiřské čagy velmi silný antioxidant. Zajímavostí této houby je fakt, že se nedá pěstovat – je čistě přírodním produktem, který se vyskytuje jen velmi zřídka. Navíc je často nedosažitelná, protože roste velmi vysoko. Sbírá se na podzim a na jaře, kdy má největší koncentraci účinných látek.

  • Co čaga obsahuje?

    čaga
    Autor: iStock

    Čaga obsahuje mnohem větší koncentraci léčivých látek, které jinak najdeme v jiných houbách či bylinách. Obsahuje křemík, železo, hliník, vápník, hořčík, sodík, zinek, měď, mangan nebo draslík. Mezi vitaminy můžeme najít vitaminy skupiny B, vitamin K1. Čaga je ceněna a používána hlavně pro vysoký obsah betaglukanů, které výrazně posilují imunitu.

  • Jaké jsou její léčivé účinky?

    čaga
    Autor: iStock

    Účinky čagy na lidský organismus jsou rozmanité.

    • Je velmi účinná při posílení imunity.
    • Podporuje odstraňování toxinů z těla.
    • Má pozitivní účinky na trávicí trakt. Zklidňuje žaludek, dvanácterník a střeva.(Užívání je vhodné při potížích se slinivkou, při zánětech žaludku, vředech i u ulcerózní kolitidy a Crohnovy choroby.)
    • Stimuluje centrální nervový systém.
    • Rovněž byly prokázány podpůrné účinky čagy při léčbě nádorových onemocnění. Pomáhá proti rakovině prsu, žaludku, jater a dalším závažným onemocněním, posiluje léčebné účinky ostatních léků a sama zastavuje rakovinné bujení.
    • Látky obsažené v houbě prý také zpomalují proces stárnutí. Udržuje zdravou barvu pleti a mladistvý vzhled.
  • Jak se užívá?

    čaga
    Autor: iStock

    Existuje několik možností, jak houbu používat. Pro běžné pití je vhodný čaj z čagy, který podporuje zdraví, posiluje imunitní systém a detoxikuje organismus. Je ho ale potřeba užívat dlouhodobě. Z houby se také vyrábí řada doplňků stravy, které seženete v lékárnách nebo ve speciálních obchodech. Nejúčinnější jsou pro léčbu nemocí extrakty z houby – ať už ve formě prášku nebo pilulek.

    Dobrá rada! Pokud budete vybírat doplněk stravy, ujistěte se, že pilulky obsahují pouze čistý extrakt bez přidaných látek. Extrakt ze sibiřské čagy by měl zároveň obsahovat alespoň 40 % polysacharidů, které zajišťují vysokou účinnost prospěšných látek. 

     

Autor: beni
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...