Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Tibetský vodní kefír je hitem léta! Připravte si zdravý fermentovaný nápoj

27. června 2021 | 06:00

Vodní kefír neboli fermentovaná limonáda je zdraví prospěšná a její přípravu zvládnete snadno doma. Vzniká s pomocí tibi krystalů, které získáte ve formě houby nebo prášku. Nápoj je populární především pro své zdravotní účinky, jelikož obsahuje spoustu bakterií prospěšných pro náš mikrobiom. Limonády navíc po fermentaci neobsahují téměř žádný cukr. Kde se dají tibi krystaly sehnat a jak se o ně správně starat? 

Účinky tibi krystalů     recepty    kde koupit    množení  

Tibi krystaly jsou ve světě známé pod nejrůznějšími názvy. Nejčastěji se setkáte s názvem tibi, ale také japonské mořské krystaly, tibetská houba, tibetský vodní kefír nebo zrna vodního kefíru. Jsou osídleny bakteriemi a kvasinkami, jejichž krmivem je cukr a sladké ovoce. Bakterie jeho konzumací nálev okyselují, jako vedlejší produkt vzniká oxid uhličitý a procesem fermentace vzniká výsledný perlivý nápoj. Ten je vítaným osvěžením zejména v letních měsících a díky mnoha prospěšným látkám přispívá ke zdraví střevního mikrobiomu.

TIP NA VIDEO: O vodním kefíru s Margit Slimákovou.

Video se připravuje ...
Co je to vodní kefír? Ideální a zdravá perlivá limonáda • VIDEO: Videoredakce ženských webů

Výhodou vodního kefíru také je, že na rozdíl od klasického mléčného neobsahuje laktózu. Skvěle se tak hodí pro ty, kteří mají intoleranci mléčných výrobků, a podle některých údajů vodní kefír obsahuje dokonce více probiotických kultur než bílý jogurt.

Jaké jsou účinky tibi krystalů na zdraví?

  • posilují imunitní systém
  • léčí zdravotní problémy s ledvinami
  • regulují krevní tlak
  • obnovují rovnováhu střev
  • léčí záněty v těle
  • zlepšují činnost jater a žlučníku
  • léčí projevy alergií, ekzémů, akné a vyrážek.

Kde koupit tibi krystaly a jak na přípravu nápoje?

Tento probiotický nápoj je jednoduchý i levný na přípravu. Koupit tibi krystaly už ale může být těžší. Sehnat je můžete převážně na internetu, a to spíše u soukromníků, kteří si vyrábí nápoje pouze pro vlastní potřebu, nebo u menších prodejců.

Recept na tibi vodní kefír

Budete potřebovat: 50 g tibi krystalů, 1 litr vody, 65 g cukru, 15 g fíků nebo jiného sušeného nesířeného ovoce.

Vše dejte do skleněné nádoby a nechte 48 hodin odležet při pokojové teplotě. Pak vodu z krystalků slijte přes plastový cedník do jiné lahve. Krystalky nechte v té původní. Do vzniklého kefíru dejte ovoce, zeleninu, koření nebo bylinky podle chuti a dejte na dalších 24 hodin do lednice. Poté můžete nápoj konzumovat.

A na co si dát při výrobě pozor? Při manipulaci s tibi krystaly i vodním kefírem používejte zásadně silikon, plast, sklo nebo dřevo. Kovové a nerezové nádoby a lžíce mohou krystaly oslabit, či dokonce zahubit!

Domácí cider z tibi krystalů

Budete potřebovat: 50 g tibi krystalů, 100% jablečný džus.

Džus nalijte na tibi krystaly a nechte zhruba 24 hodin v teple. Následně slijte od tibi krystalů a přelijte do uzavíratelných lahví. Nechte dalších 24 až 36 hodin dozrát v lednici. 

Další tipy

K přípravě vodního kefíru můžete použít zeleninu, bylinky nebo jakékoli ovoce, jako jsou například hrušky, jablka, ale i banány. Ovoce po fermentaci rozhodně nevyhazujte! Využijte ho do kaší, na palačinky nebo si ho vychutnejte samotné. 

Množení tibi krystalů

Tibi krystaly uchovávejte v lednici v původní sklenici s nálevem. Pravidelně do ní přisypávejte cukr, aby měly co jíst. Ze začátku přidejte trochu cukru každý den, poté stačí jednou za pár dní. Pravidelně ale kontrolujte, jak se jim daří. Když se z nich rozhodnete vykvasit limonádu, část oddělte a zbytek vraťte zpět do lednice.

Autor: Veronika Duží, autorka je výživová poradkyně
Video se připravuje ...