Jaká kombinace živin vám nejlépe pomůže zregenerovat svaly?

12. července  2021 
 06:00

Které potraviny pomohou zregenerovat svaly po zátěži, záleží na tom, jakou aktivitu vykonáváte. Jedná se o fyzickou aktivitu vytrvalostní? Silovo-rychlostně vytrvalostní? Nebo silovou? Výživový specialista Petr Havlíček v novém dílu pořadu Rozum v troubě na Mall.tv radí, jak dle vybrané aktivity zohlednit poměr bílkovin a sacharidů.

Jaké jídlo je vhodné pro regeneraci svalů? „Já bych řekl, že velmi záleží na tom, o jaký typ sportovní aktivity se jedná," tvrdí výživový odborník Petr Havlíček. Ve své podstatě lze fyzickou aktivitu rozdělit do tří hlavních skupin, a to na fyzickou aktivitu vytrvalostní, silovo-rychlostně vytrvalostní a silovou.

V případě vytrvalostních aktivit, jako je například cyklistika po rovině, doporučuje Petr Havlíček vyšší příjem sacharidů pro regeneraci svalového glykogenu. Jelikož nedošlo k zásadnímu poškození svalových vláken, není třeba zvyšovat příjem bílkovin. Příkladem tak může být dobrý vývar, k tomu drůbeží rizoto a miska zeleninového salátu s kouskem ovoce. V případě zcela opačné aktivity, tedy té výhradně silové, u které nedochází k energetickému vyčerpání, ale spíše k větší zátěži pro svaly, je už třeba příjem bílkovin navýšit. Po tréninku je tak vhodné zvolit pořádnou porci drůbežího masa nebo lépe rybu, která je rychleji stravitelná, k tomu malé množství přílohy, kvalitní tuk a jako dezert kousek ovoce. U dynamické aktivity, jako jsou bojový sport nebo vyjížďka na horském kole v náročném terénu, je pak důležité doplnit v dostatečné míře jak bílkoviny, tak i sacharidy. A nezapomenout ani na přiměřené množství tuku!

Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji