Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Chia semínka, quinoa, goji: Jsou superpotraviny skutečně tak skvělé?

  • 2. června 2022 | 06:00

    Se superpotravinami se doslova roztrhl pytel. Přinášejí do jídelníčku vysokou koncentraci látek prospěšných pro lidský organismus, jako jsou vitaminy, stopové a minerální prvky, antioxidanty, enzymy, aminokyseliny a další. Všechny tyto látky se podílejí na důležitých reakcích v těle. Jsou ale superpotraviny skutečně tak užitečné, jak se o nich píše? Opravdu bez nich nemůžeme žít?

    Chléb posypaný chia semínky, studené saláty z quinoy jako běžná nabídka bister a rozrůstající se počty obchodů se zdravou výživou. Zaslouží si opravdu superpotraviny takovou pozornost?

  • Superpotraviny nejsou horkou novinkou

    Přestože vnímáme superpotraviny jako jistou formu moderní medicínu, mají za sebou dlouhou historii. „Superpotraviny byly vlastně známé už před tisíci lety, objevily je starodávné civilizace. A tajemství jejich vysokého obsahu živin je většinou spojeno s drsnými podmínkami, ve kterých musely růst - v pouštích, ve vysokých nadmořských výškách, v tropických pralesích,“ vysvětluje Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně Naturhouse. Experimentovat s nimi může být podle ní vzrušující zážitek, je však potřeba přesně vědět, jak působí.

  • Proč zařadit superpotraviny do jídelníčku?

    Výhodou superpotravin je především to, že obsahují zdraví prospěšné látky v přírodní podobě. Jsou doporučovány pro doplnění deficitu živin nebo prevenci zdravotních potíží, namísto samotných vitaminů a dalších izolovaných doplňků výživy. Z takových potravin totiž umí lidský organismus vstřebávat mnohem snadněji výživné látky. Ideální je, když do svého každodenního jídelníčku zařadíme alespoň jednu takovou superpotravinu, shodují se výživáři. "Vyřešit všechny problémy se stravováním ale nedovedou. Základem je pestrá vyvážená strava přizpůsobená individuálním potřebám, kterou, i kdybychom se snažili sebevíc, pouze ze superpotravin neposkládáme," varuje nutriční specialistka Věra Boháčová z Fóra zdravé výživy.

  • Pestré barvy do jídelníčku

    Jedním ze super zázraků, které rozhodně stojí za zmínku, je granátové jablko. Při každodenní konzumaci dokáže údajně zpomalit stárnutí DNA, a tudíž i stárnutí jako takové. Nepražené kakaové boby jsou zase cenným zdrojem hořčíku, který prospívá nervům, kvalitě vlasů i krvetvorbě. Kurkuma je zvlášť účinná při zánětech kloubů, nepravidelné menstruaci či kožních onemocněních. "Za superpotraviny lze považovat spoustu nezpracovaných potravin. Pokud tak chcete pro své tělo dělat to nejlepší, zaměřte se na bio ovoce, ale i kvalitní koření," radí výživová poradkyně Veronika Duží.

  • Trojice inspirovaná Východem

    Kustovnice neboli goji je léčivka, kterou Číňané pojmenovali rostlinou dlouhověkosti. Zlepšuje ostrost vidění a harmonizuje činnost jater a ledvin. Hodně se teď také mluví o matcha čaji. Tento najemno mletý, vysoce kvalitní zelený čaj se pěstoval už ve 12. století v Číně a Japonsku. Zde se i v současné době popíjí při tzv. tradičních japonských čajových obřadech. Matcha čaj obsahuje mimořádné množství živin a až sedmdesátkrát více antioxidantů než pomerančová šťáva a devětkrát více betakarotenu než mrkev. Takový mladý ječmen se pro změnu doporučuje užívat při alergiích, únavě a vyčerpání, bolestech hlavy, kožních nemocech, zánětech močových cest či problémech s pohybovým aparátem.

  • Superpotraviny z Česka

    Superpotraviny nemusí být vždy jen plody exotických rostlin. Například Oxfordský slovník anglického jazyka za ně považuje všechny potraviny bohaté na živiny, které jsou prospěšné pro lidský organismus. Do této skupiny se tak mohou řadit i suroviny z našeho regionu. Meruňky, třešně, špenát, rakytník nebo i lněné semínko. „Snažíme se v maximální míře podporovat lokální pěstitele. Málokterý producent v České republice ovšem dokáže vypěstovat dostatek kvalitních plodin pro výrobu našich potravin. Proto se obracíme i na zahraniční pěstitele,“ říká Tereza Havrlandová, majitelka a zakladatelka firmy Lifefood.

Autor: red
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...