Dají se v obchodech koupit zdravé hotovky? A jak je vybírat?

14. června  2021 
 06:00

Hotovky z obchodu by měly být nouzovou variantou. Stravování byste měli mít pod kontrolou a měli byste vědět, z čeho a jakým způsobem je jídlo připraveno. Výmluva, že nemáte čas, tady moc neobstojí. Ale pokud opravdu není zbytí a po hotovkách musíte sáhnout, výživový specialista Petr Havlíček v pořadu Rozum v troubě na Mall.tv radí, jaké hotovky hledat a na jaká tři kritéria se při jejich výběru zaměřit.

Proč hotovky potřebujete a co od nich očekáváte? To je otázka, kterou byste si měli položit. Z pohledu odborníka na výživu Petra Havlíčka je hotovka pouze nouzová varianta. „Protože pokud chci mít své stravování pod kontrolou, a vědět tím pádem, co jsem si uvařil, z čeho jsem si to uvařil a jak jsem si to uvařil, musím si nakoupit suroviny a jídlo si správně nachystat," tvrdí Petr Havlíček. Nastane-li ale opravdu situace, kdy si nejste schopni jídlo uvařit – a nevymlouváte se jen na nedostatek času – pak je hotovka jednou z variant, jak krizovou situaci v dané chvíli vyřešit.

U hotovky nebudete mít absolutní kontrolu nad skladbou, ale ani nad velikostí porce. Ovšem na trhu už najdete poměrně kvalitní hotovky, které přece jen stojí za zmínku. Co si u nich podle Petra Havlíčka pohlídat? Měly by být vyrobeny z přirozených surovin a neměly by obsahovat přídavné látky, které zlepšují chuť, barvu, vůni, konzistenci, vzhled, ale i jejich úschovu. Dále je vhodné sáhnout po jídle, které bylo připraveno šetrnou technologií. Právě takové moderní technologie dokážou prodloužit životnost celého jídla a přídavné látky už nejsou potřeba. Zapomeňte proto na smažená jídla, i kdyby byla v sebelepší bio kvalitě, a vybírejte si pokrmy, které budou podléhat všem třem kritériím.

Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji