Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Mořské řasy - zázrak přírody působící na krásu, zdravé zažívání i zuby

  • 18. července 2021 | 06:00

    Mořské řasy jsou ceněny pro vysoký obsah minerálních látek, a výživově tak patří k nejhodnotnějším potravinám. Díky vyvážené kombinaci minerálů a vitaminů jsou účinnou prevencí civilizačních onemocnění a mají výrazné protizánětlivé a antioxidační účinky. Zatímco v kuchyni je využijete jako zdravější variantu soli, v kosmetice jsou žádané pro své omlazující a zkrášlující účinky. V neposlední řadě pak pozitivně působí i na ústní dutinu!

    Objevte účinky mořských řas. A které jsou pro vás nejvhodnější?

  • Mořské řasy na krásu

    Ve světě mořských řas najdeme přes dvacet tisíc druhů. Obsahují dvacetkrát vyšší podíl minerálů než zelenina a mají čtrnáctkrát vyšší obsah vápníku než mléko. Jsou účinné při očišťování organismu od toxinů a mají jedinečné léčivé schopnosti. Jejich konzumace podporuje trávení, napomáhají snižovat hladinu cholesterolu a chrání srdce a cévy. Široké využití nacházejí i v kosmetice. Přidávají se do nejrůznějších krémů a pleťových masek. Setkat se s nimi můžete i v podobě doplňků stravy, které slibují zkrášlující účinky ve všech směrech.

  • Sladkovodní řasa spirulina

    Autor: istock.com

    Mořské minerály významně posilují zubní sklovinu, a výtažky z některých hlubinných řas mají navíc blahodárný účinek na dásně. Které z nich to jsou? První z nich je sladkovodní modrozelená řasa spirulina. Ta však není ve skutečnosti řasa, ale sinice. Přesto patří mezi superpotraviny a prospívá celkovému zdraví člověka. Je významným antioxidantem, pomáhá posilovat imunitní systém, zvyšuje koncentraci, působí proti únavě a blahodárné jsou i její účinky v souvislosti s ústní dutinou. „Spirulina obsahuje mnoho vitaminů, minerálů, a to včetně těch stopových, buněčnou sůl a aktivní enzymy. Přispívá například k rychlejšímu hojení ran, což lze využít i při hojení po trhání zubu nebo při zánětu dásní. Jako součást přírodních zubních past pomáhá udržovat zdravé dásně,“ říká Ing. Zuzana Heiník Bělová ze společnosti BELdental specializující se na péči o zuby a ústa.

  • Mořská řasa laminaria

    Mořská řasa Laminaria japonica neboli kombu roste v čistých severních vodách. Je velmi bohatá na kyselinu alginovou, která je nestravitelná a působí jako výborný čistič střev. Pomáhá odvádět z těla toxické zplodiny a usazeniny, a díky tomu poskytuje ochranu před vstřebáváním těžkých kovů. Kombu je nápomocná také při snižování hladiny cholesterolu v krvi a chrání před vysokým krevním tlakem. „Produkty z řasy kombu se v hojné míře používají ve zdravotnictví. Pro vysoký obsah jodu má pozitivní vliv na stav kůže, nehtů, vlasů a v neposlední řadě dásní,“ doplňuje MDDr. Jana Karbusická.

    Zajímavost: Pro vysoký obsah jodu je řasa kombu po staletí v Číně používána jako lék na problém se štítnou žlázou.

  • Mořská řasa fucus

    Autor: istock.com

    Mořská řasa Fucus vesiculosus (chaluha bublinatá) je zelenohnědě nebo žlutohnědě zbarvená chaluha vyskytující se v oblastech Severního a Baltského moře. Tato řasa je významným přírodním zdrojem vápníku, jodu a dalších důležitých minerálů, obsahuje také brom, draslík a hořčík. Přispívá k optimální produkci hormonů, ke snižování tělesné hmotnosti a podporuje růst vlasů. „Fucus může ovlivňovat i naše kosti a zuby, a to díky vysokému obsahu vápníku, který zodpovídá za jejich tvrdost a pevnost. Vápník obsažený v zubní pastě, nejlépe v kombinaci s fluoridem, chrání zuby před zubním kazem,“ tvrdí Zuzana Heiník Bělová a na závěr doporučuje vybírat přírodní zubní pasty, které obsahují komplex všech tří extraktů z mořských hlubinných řas (laminaria, fucus, spirulina).

  • Jedete k moři? Nebojte se slané vody

    Autor: istock.com

    Vedle mořských řas má na zdraví ústní dutiny vliv i mořská sůl. Ta je bohatá na minerály a stopové prvky, které mají příznivý vliv na celou ústní dutinu. V případě, že je solný roztok dostatečně koncentrovaný, umí dokonce ulevit při akutní bolesti zubů. Mimo to je mořská sůl baktericidní, odstraňuje zápach z úst a odbarvuje zubní sklovinu, díky čemuž má na zuby jemný bělicí efekt. Podle MDDr. Jany Karbusické, zubní lékařky a odborné garantky značky SPLAT, však potápění se na dovolené v moři s otevřenou pusou samozřejmě nestačí. „V rámci prevence je možné používat jemnější solný roztok v podobě ústní vody. Pokud však máte citlivé či krvácející dásně, začněte s nízkou koncentrací soli a zvyšujte ji postupně,“ radí zubní lékařka.

    Zajímavost: Věděli jste, že mořskou sůl používali k čištění zubů už ve staré Číně? Číňané věřili, že díky tomu budou jejich zuby silnější a nebudou je trápit nemoci zubů a dásní.

Autor: Veronika Duží
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...