Jak zrychlit metabolismus při věčném dlouhodobém sezení?

5. června  2021 
 06:00

Rychlý metabolismus je snem většiny lidí, kteří chtějí zhubnout. Rychlost metabolismu je však do značné míry dána geneticky. Věděli jste ale, že pomalejší metabolismus je daleko odolnější, zvládne toho více a pomaleji se s ním stárne? V dnešní době si však metabolismus umíme zpomalit ještě víc, a to především dlouhodobým sezením. Petr Havlíček v pořadu Rozum v troubě radí, jak ho vrátit do normálu a trochu ho povzbudit.

Rychlost metabolismu patří mezi často diskutovaná témata, a to zejména v souvislosti s hubnutím. Přitom odborníci z anti-agingu varují před tím, že rychlejší metabolismus vede k předčasnému stárnutí a opotřebení organismu. „Rychlost metabolismu je do značné míry věc, která je daná geneticky. Už profesor Rajko Doleček blahé paměti říkal, že někdo z nás má metabolismus na úrovni Škody 110, někdo Fiatu 500 a někdo má rozeštelovaný karburátor a ten jeho motor žere podstatně větší množství energie," popisuje výživový specialista Petr Havlíček, který rovněž poukazuje na pořekadlo: „Až tlustí budou hubení, hubení budou studení." Jinými slovy – pomalejší metabolismus toho zvládá více a je schopen se lépe adaptovat. Vlivem válek, hladomorů a jiných nepříznivých podmínek je vůbec sporné, zda může být o rychlém metabolismu v dnešní době řeč. O Evropanech se dokonce říká, že zde převažují spíše metabolismy válečné.

„Nicméně my jsme schopni si svou metabolickou obrátku ještě více snižovat celou řadou věcí," upozorňuje na dnešní problematiku Petr Havlíček a jmenuje příčiny zpomaleného metabolismu, kterými jsou omezování se v jídle, dlouhodobé sezení a celková neaktivita. A jak tedy vrátit metabolismus do normálu, či ho dokonce zefektivnit? Neomezujte se příliš v jídle, kaloricky nejezte pod hodnotu bazálního metabolismu, zvyšte svůj denní výdej, a to přirozeným pohybem a dlouhodobě neseďte. Zapomeňte zcela na doplňky stravy, které jsou cestou do pekel, a zaměřte se na vyváženou pravidelnou stravu, správnou míru běžného i aktivního pohybu a dostatek spánku. Tyto faktory mají na spalování tuků ten největší vliv. 

 

Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji