Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

20 nejzdravějších nápojů světa - stačí si vybrat!

26. dubna 2012 | 06:43


Dodržování pitného režimu je jednou z podmínek bezproblémového fungování organismu. Pití nápojů bohatých na důležité vitaminy a minerály nás může chránit před vysokým tlakem, rakovinou i řídnutím kostí.

Voda tvoří 50 až 70 procent celé naší hmotnosti. Právě díky ní probíhá v organismu téměř každá chemická reakce.

Tekutiny ovlivňují látkovou výměnu, udržují konstantní tělesnou teplotu, dodávají nám potřebné vitaminy, minerály i stopové prvky.

Nedostatek tekutin způsobuje zhoustnutí krve, čímž se snižuje tlak, zatěžuje se srdce, zhorší se průtok krve vlásečnicemi a vzniká riziko trombózy.

Odborníci sestavili žebříček 20 nejvhodnějších nápojů, které uhasí žízeň, osvěží, zahřejí a posílí vaše zdraví.

Tady jsou:

1. Víno pro štíhlou postavu

Podle výzkumů amerických vědců dokáže červené víno prodloužit mladost, snížit riziko Alzheimerovy nemoci, demence, působí jako prevence proti mrtvici a srdečnímu infarktu. Chrání i proti ateroskleróze a pomáhá udržet štíhlou linii. Po jídle se proto doporučuje raději deci vína než pohár vody, protože víno brání ukládání tuků v těle.

2. Kakao proti vysušování pokožky

Kakao
Autor: shutterstock.com
Kakao obsahuje flavonoidy, které mají příznivý účinek na kardiovaskulární systém. Kromě toho, když jej pijete pravidelně, zajišťujete pokožky. Připravovat bychom ho vždy z prášku s vysokým obsahem kakaa a nízkým množstvím cukru a přidáním odtučněného mléka.

3. Pivo na pevné kosti

Zlepšuje minerální hustotu kostí a sehrává důležitou roli při boji s osteoporózou. Díky flavonoidům ve chmelu pomáhá pivo chránit tělo před rakovinou, snižuje riziko demence i srdečně-cévních onemocnění, infarktu a pomáhá udržovat optimální krevní tlak.

4. Mléko - nenahraditelný zázračný nápoj

Přestože mají někteří laikové názor, že mléko zahleňuje organismus, lékaři jej pokládají za nejkomplexnější a nejzdravější potravinu. Obsahuje tuky, které jsou zdrojem energie, minerály důležité pro kosti a zuby, vitaminy, enzymy, bílkoviny protirakovinnými, antisklerotickými imunitu posilujícími vlastnostmi.

Svěží ovocný drink v létě povzbudí

Autor: profimedia.cz 5. Šťáva z brusinek proti infekcím močových cest

Jestli vás obtěžují časté záněty močových cest a močového měchýře, popíjejte co nejčastěji brusinkovou šťávu. Je to snad nejlepší přírodní lék na tyto potíže. Brusinky obsahují hodně vitaminů C a K. V bobulích najdeme i omega-3 masné kyseliny. Pomáhají při průjmech, bolestivé menstruaci i rýmě.

6. Kefír na dobré trávení

Má schopnost vyrovnat se s přemnoženými kvasinkami, bakteriemi a viry v trávicím traktu, a povzbuzovat tak imunitní systém. Rozkládá těžko stravitelné látky a brání tím shromažďování a zahnívání potravy ve střevech. Kromě toho, že kefír obnovuje střevní mikroflóru, léčí i zácpu, onemocnění žlučníku, jater, nervové choroby, pomáhá při vyrážkách, ekzémech a kvasinkových infekcích.

7. Džus z granátových jablek na krevní oběh

Granátové jablko obsahuje až 77 procent vody, hodně sodíku, draslíku, vitaminů C, B a A. Bohaté zastoupení polyfenolů podporuje tok krve v drobných cévkách, např. v oblasti srdce. Přítomnost antioxidantů zabezpečuje ochranu před nánosy v cévách a vznikem nádorových chorob.

Granátové jablko
Autor: shuterstock.com

8. Šťáva raytníku proti stresu

Pomáhá odstraňovat únavu, posiluje imunitu, zlepšuje zrak a léčí bolavý žaludek. Bobule rakytníku obsahují desetkrát více vitaminu C než pomeranč. Vitamin B, kyselina listová, železo, hořčík a mangan blokují stresových hormonů. Neslazený čaj z rakytníku pomáhá zejména trávicích těžkostech.

9. Káva proti mrtvici a infarktu

Kofein brání slepování krevních destiček, a předchází tak zužování cév a vzniku krevních sraženin. Bojuje i proti bakteriím, které způsobují nepříjemný zápach z úst.

Pití kávy může chránit organismus dokonce i před vznikem některých druhů rakoviny – například tlustého střeva nebo jater. Tyto účinky jsou zatím ve stadiu výzkumu. Roste počet důkazů, že pití kávy pomáhá udržet rozumové schopnosti v průběhu stárnutí.

Rajčatová šťáva

Autor: shutterstock.com 10. Rajčatová šťáva proti spálení kůže na slunci

Lykopen obsažený v rajčatech se usazuje v podkoží a snižuje následky škodlivého ultrafialového záření. Zjistilo se, že 10 polévkových lžic rajčatové omáčky nebo 4 skleničky rajčatové šťávy týdně snižují riziko rakoviny prostaty v průběhu půl roku dokonce až o polovinu.

Rajčata, obsahující vitaminy, minerály, stopové prvky a vlákninu se považují za všelék posilují imunitu, chrání srdce i cévy, tělo infekcemi, zabraňují tvorbě krevních sraženin a snižují cholesterol.

11. Černý čaj bojuje s Alzheimerovou chorobou

Černý čaj zlepšuje krevní oběh, chrání před vznikem usazenin v tepnách a snižuje riziko onemocnění Alzheimerovou chorobou. Tein, který je v čaji obsažený, rovnoměrně povzbuzuje mozkovou činnost bez zatížení srdce a krevního oběhu.

Vitamin B1 pozitivně ovlivňuje nervový systém. V černém čaji jsou obsažené další stopové prvky a minerální látky, například fluor a draslík. Éterické oleje dodávají čaji vůni. Aromatické látky společně s chlorofylem působí pozitivně na nervy.

Mrkvová šťáva

Autor: shuterstock.com 12. Mrkvová šťáva pro krásnou pleť

Betakaroten a vitamin A posilují imunitní systém.

Mrkev zvyšuje odolnost proti infekčním onemocněním, brání tvorbě vředů a otoků, zlepšuje kvalitu mléka kojících matek.

Pomáhá i při léčbě poruch a nemocí tlustého střeva.

13. Zelený čaj proti rakovině

Obsahuje polyfenoly, které zpomalují růst nádorů. Brání také vzniku zubního kazu. Pití zeleného čaje upravuje krevní oběh, odbourává cholesterol z krve a zabraňuje kornatění tepen.

Neutralizuje vlivy záření. Kofein obsažený v čaji podporuje činnost centrální nervové soustavy. Vitamin E zpomaluje degeneraci buněk, fluor brání vzniku zubního kamene. a

Draslík ovlivňuje správné fungování mozku a nervů, je účinný při detoxikaci organismu. Hořčík je stavebním materiálem kostí a zubů, zinek se zúčastňuje na tvorbě červených a bílých krvinek, hojení ran a dělení buněk.

Železo pomáhá vstřebávání kyslíku do krve, fosfor, sodík a mangan posilují kosti, metabolismus, spalování tuků, aktivují důležité enzymy a vitaminy.

14. Kvas - pro zdravá střeva

Obsahuje množství minerálních látek, vlákniny, vitaminů a enzymů. Podporuje činnost střev, imunitní systém, zlepšuje kvalitu krve a blahodárně působí na pokožku.

15. Šťáva z čevené řepy proti chudokrevnosti

Cenné minerální látky, především hořčík a měď, podporují chuť k jídlu, průtok žluči a chrání před volnými radikály. Pomáhají při chudokrevnosti. Řepa zlepšuje vylučování cholesterolu, olova a radioaktivních látek.

Dodává pružnost a lesk pokožce, vlasům, nehtům, odvodňuje organismus a zbavuje jej toxických látek. Velmi důležitá je i v těhotenství, protože chrání plod před různými vývojovými poruchami.

16. Voda pro silné srdce

Voda je lék na všechno. Pomáhá nejen při problémech s ledvinami, močovými cestami nebo překyselením žaludku, ale podporuje i krevní oběh, vyrovnává krevní tlak, a dokonce zlepšuje paměť.


Čistá voda dokáže zbavit člověka mnohých chorob a bolestí, zlepšit zrak, sluch, snížit hladinu cukru v krvi, zlikvidovat tuky uložené v těle, porazit různé záněty a plísně, odstranit bolesti hlavy, snížit riziko lámavosti kostí, kazivost zubů, odstranit poruchy spánku a prodloužit život o 20 až 30 let. Denně bychom měli vypít asi 2 litry vody.

Pití vody je zdravé
Autor: profimedia.cz

17. Pomerančový džus je prevence proti prostydnutí

Čerstvá pomerančová šťáva zabraňuje tvorbě volných radikálů, které poškozují cévy, a můžou tak vést ke vzniku infarktu.

Je výbornou prevencí proti nastydnutí a chřipce, zlepšuje paměť, pomáhá regulovat krevní tlak, bojovat proti alergiím, astmatu, migréně, urychluje i hojivé procesy a podporuje trávení.

18. Jablečný ocet proti stresu a nadváze

Podporuje spalování tuků a činnost střev. Vyrábí se kvašením šťávy z celých čerstvých jablek. Své léčivé účinky získává díky kombinaci minerálů, organické hmoty a kyseliny octové.

Je velmi bohatý na minerály a má nízký obsah,přírodního cukru. Obsahuje hodně draslíku, vápníku, fosforu, sodíku a stopových prvků. Pomáhá zastavit průjem, zvyšuje okysličování krve, zlepšuje metabolismus, posiluje trávení.

Kokosové mléko

Autor: shuterstock.com 19. Kokosové mléko udržuje rovnováhu v těle

Nemá téměř žádné kalorie, zato obsahuje hodně minerálů a stopových prvků. V těle vyrovnává množství kyselin a zásaditých prvků, snižuje objem kyseliny močové a zbavuje tělo jedů.

20. Zázvorová voda zatočí s nevolností

Obsahuje betakaroten, vápník, železo, zinek a cenné oleje. Působí proti bolestem, pomáhá při nevolnosti (i cestovní), trávicích těžkostech i nachlazení. Zlepšuje průtok krve, čímž přispívá k ochraně srdečně cévního systému. Snižuje riziko infarktu a aterosklerózy.

Autor: Silvie Risová, Kbak