Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

10 znaků toho, že se těšíte dobrému zdraví. Rozumíte svému tělu?

  • 19. ledna 2020 | 06:00

    Často se soustředíme na to, kolik nám ukazuje váha a jestli jsme zase nepřibrali v bocích. Zapomínáme si všímat jiných aspektů, které vypovídají o našem zdraví. Přitom existuje mnoho příznaků, které nám dávají celkem jasně najevo, jak na tom jsme, a nemají nic společného s čísly na váze nebo rozsahem celulitidy.

    Jak tedy poznáte, že se vašemu tělu vede dobře? Těchto věcí si všímejte každý den, vnímejte svoje tělo a snažte se starat se o sebe co nejlépe.

  • Chodíte pravidelně na záchod

    Autor: Shutterstock.com

    Pravidelná návštěva toalety je důležitá nejen pro váš zažívací systém, ale i pro celé tělo. Pokud chodíte na velkou každý den, dostáváte ze svého těla škodlivé toxiny. Jestliže vás trápí zácpa, nebo naopak častý průjem, něco není s vašimi střevy v pořádku. 

  • Vaše moč je světlá

    Autor: shutterstock.com

    Důležité informace o celkovém zdraví prozradí barva moči. Tuto vlastnost mohou výrazně ovlivnit některé potraviny, ale důvodem změn mohou být také různá onemocnění. Pokud dostatečně pijete, je vaše moč buď světle žlutá, nebo velmi světlá, a to znamená, že vaše ledviny fungují správně. Naopak velmi tmavě žlutá moč znamená, že jste toho přes den moc nevypili. Tmavá moč se často vyskytuje při žloutence nebo může upozorňovat na onemocnění jater. 

  • Pravidelná menstruace

    Autor: Shutterstock.com

    Díky pravidelné menstruaci poznáte, že váš reprodukční systém pracuje správně. Pokud se však objevují časté odchylky, jako jsou opožděná menstruace, nepravidelné špinění, silné bolesti, je potřeba navštívit gynekologa a zjistit příčinu těchto potíží. 

  • Zvládáte stres

    Autor: Shutterstock.com

    Každý z nás se občas dostane do stresových situací. V těchto momentech je ale důležité neztrácet hlavu a snažit se vše vyřešit v klidu. Stres sice může být občas skvělým nakopávačem, ale ten dlouhodobý může náš organismus postupně zničit. Zbavit se ho můžete s pomocí relaxace, pohybem nebo ve společnosti rodiny či dobrých přátel. 

  • Máte čistou pleť

    Autor: Shutterstock.com

    Pleť bývá často odrazem našeho zdravotního a psychického rozpoložení. Je vaše pleť unavená, povadlá, jakoby šedivá? Pak nejspíš není něco v pořádku. Napravit ji můžete například změnou jídelníčku, dostatečnou hydratací a hlavně správným čištěním. Rozhodně byste neměla chodit spát neodlíčená. Pokud je však vaše pleť jasná, čistá, bez známky únavy, pak je všechno v pořádku.

  • Pravidelně se hýbete

    Autor: istock.cz

    Kdo pravidelně sportuje, moc dobře ví, jak skvělý pocit se po tréninku dostaví. Za to mohou endorfiny, které nás nadopují skvělou náladou. Pravidelný pohyb je navíc prospěšný pro zdraví. Pokud navíc máte sedavé zaměstnání, měli byste se nějakému sportu věnovat ve svém volném čase. Ať už si vyberete běh, plavání, fitko nebo zkrátka jen delší procházky, vaše tělo to opravdu ocení!

  • Jíte zdravě

    Autor: istock.com

    Tučná a smažená jídla ještě nikomu na zdraví moc nepřidala. Sem tam si člověk může dovolit trochu zhřešit, ale nic se nemá přehánět. Je proto důležité, aby se váš jídelníček skládal z ovoce, zeleniny, masa a mléčných výrobků. Sami uvidíte, jak se po lehčích jídlech nebudete cítit přecpaní a nafouklí. Pokud vás přece jenom přepadne mlsná, dejte si hrst oříšků! Vašemu tělu to nijak neuškodí, a vy si ještě navíc pochutnáte!

  • Máte kolem sebe přátele

    Autor: shutterstock.com

    Studie prokázaly, že pokud žijete v kruhu dobrých přátel, má to blahodárné účinky na vaše zdraví. „Jako lidé považujeme vztahy za samozřejmost. Neustálé interakce s blízkými lidmi mají ale blahodárný vliv nejen na psychiku, ale přímo ovlivňují také naše fyzické zdraví,“ tvrdí doktorka Julianne Holt Lunstad z Univerzity Brighama Younga v Utahu. 

  • Nebýváte nemocní

    Autor: iStock

    Pokud patříte mezi jedince, kteří se nachladí maximálně jednou do roka, a to tak, že ani nepotřebují antibiotika, pak jste šťastní lidé. Je normální se během zimních měsíců nachladit, ještě když se bacily šíří všude kolem nás. Pokud ale neustále zápasíte s vážnějšími nemocemi, pak váš imunitní systém nejspíš volá o pomoc.

  • Spíte klidně

    Autor: Shutterstock.com

    Nemáte problém s usínáním a celou noc spíte jako miminko? Pak vás nejspíš ze zdravotního hlediska nic netrápí. Pokud se vám špatně usíná a v noci se několikrát probudíte, může to signalizovat vážné zradvotní problémy, mezi které například patří potíže se štítnou žlázou, slinivkou nebo žlučníkem. 

     

Autor: Aneta Valešová
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...