Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Šest odstínů moči: Co všechno prozradí o vašem zdraví?

  • Jakou barvu má vaše moč?
    20. srpna 2016 | 06:00

    Zatímco oči jsou oknem do naší duše, pohled do toalety může být pohledem do našeho těla. Respektive barva moči může o našem zdraví vypovědět více, než si myslíme. Dokáže totiž odhalit třeba i to, jestli jsme dehydratovaní či máme například nadbytek vitaminů.  

  • Jak by měla vypadat normální?

    Výtok je přirozený, pokud ale pozorujete nějaké změny, navštivte lékaře.
    Autor: Shutterstock.com
    Zdravá moč by měla mít barvu světle žlutou, takovou až limonádovou. Její odstín se často odvíjí od toho, kolik za den vypijeme tekutin, případně kolik sníme jídla bohatého na vodu. Čím méně vody vypijeme, tím tmavší moč budeme mít. „Pokud budete pít nápoje, jako jsou voda, čaj a podobně, a nebudete konzumovat ovoce ani třeba polévky, tak dva až tři litry budou ta správná dávka. Ale pokud jen konzumujete ovoce a polévky, tak množství čistých tekutin může být výrazně nižší, něco kolem 1,2 až 1,5 litru,“ říká výživový specialista Pavel Suchánek.
  • Červená

    Pokud se vám chce často na záchod, ale vlastně to nepotřebujete, může to být příznakem zánětu močových cest.
    Autor: Shutterstock.com
    Dříve než začnete panikařit z toho, že vaše moč je červená, což si logicky spojíte s krvácením, zamyslete se nad tím, co jste měli k obědu. Řepu? Ke svačině ostružiny? Rebarboru? Potom může být právě jídlo důvodem specifického zabarvení moči. Některá barviva z potravin jsou totiž vylučována močí poté, co moč projde filtrací v ledvinách. 

     

    Počkejte tedy jeden den, zda se barva nezmění na klasický odstín, na který jste zvyklí. Pokud přetrvává červená, tak skutečně může jít o krev v moči. V takovém případě ihned vyhledejte lékaře. Může jít o infekci močových cest, ledvinové či močové kameny nebo u mužů o problémy s prostatou. Ačkoliv jde o výjimečné a ne příliš obvyklé onemocnění, mohlo by jít i o rakovinu ledvin nebo močového měchýře. 

  • Oranžová

    Sydrom dráždivého střeva člověka na záchodě zaměstná.
    Autor: Shutterstock.com
    Stejně jako se vaše pokožka může zabarvit do oranžova, to samé se stane s vaší močí. Což může znamenat, že to přeháníte s dávkováním beta-karotenu, který je pak vylučován močí. Tato barva ale může být i důsledkem užívání některých léků, například těch na záněty močových cest nebo warfarinu na ředění krve. V takovém případě by vás to ale nemělo rozházet, protože vás na to lékař upozorní při jejich nasazení. 

     

    Pokud je oranžová ale zářivější a vy neberete žádné léky, pak to může být příznakem jaterních potíží. Potom si důkladně prohlédněte své oční bělmo, zda není lehce zažloutlé. Mohlo by jít třeba i o žloutenku. 

  • Zářivě žlutá

    Za častými záněty močových cest může být nošení nevhodného spodního prádla, nebo i špatný posed na záchodě.
    Autor: Shutterstock.com
    Téměř až neonová barva moči může nejednoho z nás vyděsit. Není ale absolutně proč. To se akorát z vašeho těla vylučuje vitamin B-riboflavin, kterého v sobě máte nadbytek. S největší pravděpodobností to ale neznamená, že byste jedli přespříliš potravin na něj bohatých, ale že jste zaplatili za potravinové doplňky, které vám jeho dostatek měly vyrovnat. 

     

    Nemusíte se ale ani v nejmenším bát, že jde o něco závažného. Jediné, co vás může znepokojit, je fakt, že jste vyhodili zbytečně peníze za potravinové doplňky. Vitaminy se ve vás totiž nestihly ani ohřát, a rovnou z vás opět odešly. 

  • Zelená

    Nahlédněte občas do záchodu, můžete z něj vyčíst více o svém zdraví.
    Autor: Shutterstock.com
    Víte, jakou barvu má chřest? A vybavujete si ten specifický zápach? Dost možná ano, protože jste ho měli včera k večeři, předevčírem, předpředevčírem, v podstatě pořád... Pak může právě on za to, že má vaše moč nazelenalou barvu. Stejně jako třeba u řepy nebo ostružin počkejte den, zda moč opět nezesvětlí. Pokud ne, pak může být příčina ve specifické infekci močových cest, kdy se dostávají bakterie do močového měchýře. Také může jít o genetickou poruchu, kterou rozhodně nedokážete odhalit sami, musíte navštívit lékaře. 
  • Hnědá

    Sledujte pozorně, co se vám děje mezi nohama.
    Autor: Profimedia.cz
    Příčin, proč může být vaše moč zabarvená dohněda, je mnoho. Záleží také vždy na daném odstínu. V případě světle hnědé až tmavě oranžové může být hlavní příčinou vysoká dehydratace. Stejně tak se zabarví i při nadměrném množství mědi v moči. Pokud je tmavě hnědá, problém může být už mnohem vážnější. Bývá příznakem rakoviny močového měchýře. 
  • Modrá

    Nebojte se jít na záchod. Krev ve stolici nemusí hned značit něco tragického. Může jít pouze o daň z nočních hrátek.
    Autor: Shutterstock.com
    Většina urologů se s tím za svou kariéru pravděpodobně nikdy nesetká, protože jde o skutečně ojedinělý úkaz. Nicméně pokud by se vám někdy stalo, že vaše moč zmodrá, pak to můžete přičíst nadbytku vápníku v těle, čemuž se odborně říká hyperkalcémie. Projevuje se ale už v dětství, takže během života by vás překvapit neměla. 

     

    Pokud se ale někdy přece jen objeví, může to být vedlejší účinek některých léků, například antidepresiv nebo medikamentů na žaludeční vředy.

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...