Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zánět močového měchýře: Může ho způsobit i hádka s partnerem!

5. února 2018 | 06:00

Kdo se se zánětem močového měchýře už setkal, jistě ví, že nejde o nic příjemného. Zánět postihuje také muže, ale mnohem častěji se s ním setkávají ženy. Je to tím, že ženské pohlavní uspořádání zánětu podstatně více nahrává. 

Jak zánět močového měchýře vlastně vzniká? "Nejčastější mechanismus přestupu infekce je vzestupnou cestou močovou trubicí do močového měchýře. Jelikož je ženská močová trubice kratší a umístěná blíže konečníku než u muže, bakterie ze střeva snáze infikují močový měchýř," vysvětluje urolog Jan Pánek.

Pozor na divoký sex

Za vznikem zánětu močového měchýře, neboli cystitidy, stojí hned několik příčin. Mezi ty hlavní můžeme zařadit nedostatečný příjem tekutin. K infekcím močového měchýře může dojít také po divočejších sexuálních hrátkách nebo poté, co začnete intimně žít s novým partnerem. Proto se někdy cystitidě přezdívá „nemoc líbánek“.

K rozšíření infekce ale může přispět také žena sama, pokud se utírá směrem od konečníku. Vznikem potíží se může negativně projevit rovněž kouření či pobyt v zakouřeném prostředí – to vše totiž způsobuje nižší imunitu sliznice. Dalším rizikovým faktorem se podle některých urologů může stát i nedostatečné vyprazdňování močového měchýře.

Kdy je potřeba jít k lékaři?

Zánět močového měchýře je nepříjemné onemocnění. Pokud se potíží nezbavíte do tří dnů, nezůstávejte s bolavým břichem a pálením při močení sama a raději se svěřte do rukou lékařů. Bolesti v zádech a teplota se podle urologa nemusí objevit. „Horečky jsou spojené spíše se zánětem ledvin,“ upřesňuje doktor Pánek. To, že není něco v pořádku, potvrdí laboratorní nález – v moči jsou přítomné bílé a červené krvinky, v močovém sedimentu zase bakterie.

„Vždy je dobré udělat bakteriologické vyšetření moči se stanovením bakteriálního kmene a citlivosti na antibiotika,“ upozorňuje urolog. Pokud se zánět močového měchýře projeví v plné síle, bez antibiotik se neobejdete. V takovém případě počítejte s týdenní až čtrnáctidenní léčbou.

Zkuste bylinky

Jestliže vás porazí nekomplikovaný zánět močového měchýře, je potřeba od počátku příznaků zvýšit příjem tekutin, tedy vody a neslazených čajů. Sladké limonády, černá káva a alkoholické nápoje jsou nevhodné. Cukr totiž podporuje množení bakterií, káva a alkohol zase dehydratují tělo. Při zánětu močových cest pijte odvar z listů brusinky obecné: 3 čajové lžičky čerstvých nařezaných listů brusinky namočte do 0,5 l studené vody, nechte 30 minut louhovat, pak přiveďte k varu, krátce povařte a ihned sceďte.

Pijte 2 šálky teplého čaje denně. Starým lidovým lékem, hlavně v zimě, je křen, který účinně působí na bakteriální infekce močového měchýře: 1 lžíci nastrouhaného kořene křenu přelijte sklenicí horkého mléka, 10 minut louhujte a sceďte. Pijte po doušcích 1x denně. Křen můžete přidávat také do salátů a běžných jídel.

Jak zánětu předcházet?

V chladném a sychravém počasí nevystavujte tělo prochladnutí. Nesedejte si na studená místa. Nohy a záda v oblasti kříže chraňte teplým oděvem. Vyhýbejte se potravinám se zvýšeným obsahem bílkovin a cukru. Zvyšte naopak příjem potravin, které obsahují hodně vlákniny. Pokud máte sedavé zaměstnání a málo pohybu, může tím docházet ke zhoršenému vylučování moči. Proto do svého denního režimu zařaďte alespoň krátkou procházku. V neposlední řadě pak zbytečně neoddalujte močení.

Autor: Jindra Pelikánová
Video se připravuje ...