Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

5 zázraků starých Číňanů: Tohle vás rychle zbaví virózy, chřipky i angíny

  • 26. února 2018 | 06:00

    Tradiční čínská medicína existuje už tři a půl tisíciletí. Tedy výrazně déle než západní lékařství v podobě, jaké ho známe. Zásadní rozdíl mezi oběma směry je v tom, že zatímco klasická medicína léčí následky onemocnění, východní se snaží odstranit jejich příčiny. Vybrali jsme pět potravin, na které Číňané nedají dopustit.

  • Zázvor

    Autor: istock.com

    Zázvor patří mezi nejužívanější zahřívací potraviny. V zimě ho Číňané denně používají jako koření do pokrmů, vaří z něj čaj a užívají ho jako lék. Především při celkovém oslabení organismu a únavě na posílení životní energie. Zázvor také velmi účinně brzdí množení virů a bakterií a také se používá při žaludeční nevolnosti a na posílení činnosti trávicího ústrojí. 

    Jak jej využít proti horečce? Nastrouhejte 100 g zázvoru, povařte ve vodě a horkou tekutinou omyjte celé tělo. Zázvor použitý tímto způsobem ochladí kůži jako největší orgán těla – pokožka se totiž bude ochlazovat pocením.

  • Skořice

    Autor: Shutterstock.com

    Skořice patří mezi nejléčivější koření vůbec. Číňané ji užívají především v zimě jako přírodní lék proti chladu, zánětu, mikrobům a na detoxikaci. Působí proti vysokému tlaku, upravuje hladinu cukru v krvi. Aby byla dostatečně účinná, je třeba zkonzumovat dvě čajové lžičky denně. Vzhledem k jejímu všestrannému použití a lahodné chuti není vůbec problém ji v tomto množství do jídelníčku zařadit. 

    Jak ji využít při viróze? Připravte si polévkovou lžíci medu a rozmíchejte v ní polovinu kávové lžičky mleté skořice. Promíchejte a nechte asi pět minut odstát. Užívejte dvakrát denně. Léčivé účinky například při nachlazení se projeví už druhý či třetí den. 

  • Fenykl

    Autor: istock.com

    Číňané oceňují především jeho blahodárný vliv na zažívací ústrojí. Právě kondice zažívání má pak zpětně zásadní vliv na celkovou imunitu. Fenykl ale imunitu posiluje také přímo – čerstvý je totiž zdrojem velkého množství vitaminu C a selenu. Z hlediska tradiční čínské medicíny fenykl vylaďuje činnost ledvin a jater. Nezanedbatelný je jeho léčivý účinek proti plynatosti a křečím. Fenykl je také používaný jako jeden z nejúčinnějších léků proti virozám způsobeným chladným počasím.

    Vyzkoušejte čínský fenyklový salát: Fenykly očistěte, trochu natě a několik vrchních dejte stranou. Očištěné rozčtvrťte, vykrojte dřevnatou část a zbytek nakrájejte na jemné nudličky. Přidejte k nim sůl, pepř, ořechy, olej, rýžový ocet a vymačkanou šťávu z pomeranče. Promíchejte a nechte v chladu asi 15 minut odležet. Pak přidejte jemně nastrouhanou mrkev, na kolečka nakrájenou cibulku i s natí a pomerančovou šťávu. Promíchejte a posypte fenyklovou natí. Můžete dochutit kvalitní sójovou omáčkou.

  • Rýžový ocet

    Autor: istock.com

    Podle tradiční čínské medicíny patří rýžový ocet mezi horké potraviny. Pro lidské zdraví je zásadní jeho složení z esenciálních aminokyselin. Pokud je vyrobený z tmavé rýže, obsahuje jich více než dvacet. Tyto vzácné látky bojují s volnými radikály v těle, podporují imunitní systém, zabraňují prakticky všem nemocem, včetně vysokého cholesterolu a kornatění cév a rakoviny. Rýžový ocet používejte na vaření, skvělý je i jako dochucovadlo k sushi a jiným pokrmům asijské kuchyně. Vynikající je také v salátech. 

    Rýžový ocet proti vypadávaní vlasů: Smíchejte 2 dl rýžového octa a 1,5 l vlažné vody. Dvakrát týdně si tímto roztokem oplachujte vlasy a pak je ještě propláchněte čistou vodou. Kúra by měla trvat dva až šest týdnů, výsledky jsou prověřené. 

  • Zelený čaj

    Autor: Shutterstock.com

    Obsahuje velké množství antioxidantů a při pravidelné konzumaci výrazně posiluje imunitu. Pije se v celé Číně a pijí ho i malé děti. Také pročišťuje zažívání a rozpouští toxické tuky v organismu. Buddhističtí a taoističtí mniši ho už před tisíciletími používali k celkovému uklidnění těla i duše.

    Jak ho správně uvařit? 250 ml vody přiveďte k varu a nechte vychladnout asi na 70 stupňů Celsia. Potom vodou zalijte čajovou lžičku zelených lístků. Zakryjte poklicí a louhujte necelou minutu. Přeceďte a můžete popíjet.

Autor: sia
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...