Tloustnete a nevíte proč? Možná jste nemocní!

  • Tloustnete a nevíte proč? Možná jste nemocní!
    6. února  2018 
     06:00

    Dodržujete všechna dietní doporučení? Poctivě cvičíte a jíte přesně to, co byste měli, a i když někdy drobek zhřešíte, jdete se za trest pořádně potrápit do posilovny? Přes to všechno ale stejně přibíráte na váze? Možná už vás napadá, že snad chodíte uzobávat z ledničky ve spánku! Možná je za tím něco vážnějšího. 

  • Kila rostou a únava s nimi?

    ...
    Autor: istock.com

    Hypotyreóza je možná první věc, která každého lékaře napadne, vejde-li mu do ordinace žena s nevysvětlitelnými problémy s váhou. Přesně tato nemoc prý na prvním místě napadne i doktorku Melinu Jampolisovou – internistku a specialistku na výživu v Los Angeles. A z dobrého důvodu! V průměru totiž poruchou štítné žlázy trpí každá osmá žena s nadváhou. Je velká pravděpodobnost, že se u silnějších dam během jejich života tato nemoc vyvine, uvádí americká Asociace štítné žlázy.

    Štítná žláza se nachází v krku lidí i zvířat. Vylučuje hormony, které regulují metabolismus. Pokud trpíte sníženou funkcí štítné žlázy, neboli právě nemocí zvanou hypotyreóza, metabolismus těla je zpomalený a má dopad na přírůstek váhy.

    „Dalšími symptomy onemocnění bývá často nízká hladina energie, únava, suchá kůže, vypadávání vlasů nebo střevní potíže jako například zácpa,“ říká doktorka Jampolisová. Pokud máte podezření na poruchu štítné žlázy, poraďte se se svým lékařem, který vaše zdraví prověří jednoduchým krevním testem.

  • Máte nepravidelné měsíčky?

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Syndrom polycystických ovarií v Evropě postihuje až osm procent žen. Pokud trpíte nevysvětlitelným přírůstkem na váze a abnormálním menstruačním cyklem, existuje možnost, že je tato nemoc právě tím, co vás trápí.

    Syndrom polycystických ovarií (PCOS) je endokrinní porucha, která vyvádí z rovnováhy reprodukční hormony ženského těla, jako jsou estrogen a testosteron. Tato porucha má na svědomí další symptomy, jako jsou například silná a nepravidelná menstruace, růst ochlupení na ženské tváři nebo silné migrény.

    PCOS také ovlivňuje využití inzulinu v těle. Inzulin je hormon, který pomáhá přeměnit cukry a škroby na energii. „To také vysvětluje, proč se v nějakém stadiu objeví nevysvětlitelné zvětšení hmotnosti,“ vysvětluje Melina Jampolisová.

    Pokud trpíte podobnými symptomy, poraďte se s vaším gynekologem, který zkontroluje vaši hormonální hladinu a provede diagnózu.

    Co by vás mělo na vaší menstruaci zarazit?

    Video se připravuje ...
    Jestliže máte najednou křeče, ačkoliv dříve byla vaše menstruace bezproblémová, může to značit nějaký zdravotní problém. • VIDEO: Hana Dvořáčková

  • Jste pod velkým tlakem?

    ...
    Autor: istock.com

    Trpíte špatnými náladami, depresí nebo jste často pod velkým tlakem? I tyto zdánlivé maličkosti mohou za vaše nadbytečná kila. Lidské tělo je totiž geniální stroj, který ale občas nepočítá s tím, že už dávno nežijeme v době kamenné.

    Chronický stres a napětí v lidském těle uvolní hormon kortizol. Naše tělo totiž předpokládá, že stres vyvolal nějaký reálný útok – že jsme napadeni zvířetem nebo jinak životně ohroženi. Kortizol pomůže obnovit energetické zásoby a uložit je v podobě tuků tak, abychom měli dost síly na to, s nebezpečím bojovat nebo před ním utéct. „Většina z nás se ale stresuje v zaměstnání, u kancelářského stolu, a přebytečné kalorie nám jen přidávají na váze,“ vysvětluje doktorka Jampolisová.

    Pokud se cítíte dlouhodobě pod tlakem, jste ve stresu, v depresi, nemáte na nic náladu a věci, které vás dříve bavily, už vás nenaplňují, poraďte se se svým lékařem nebo odborníkem v oblasti duševního zdraví. Odborník vám pomůže problém vyřešit a jako bonus se zbavíte i svých nadbytečných kil.

  • Nemůžete spát?

    ...
    Autor: Shutterstock

    Nespavost je jeden z dalších problémů, které ovlivňují naši fyzickou hmotnost. A to kvůli tomu, že špatný spánek ovlivňuje jak hormony, tak metabolismus. Pokud nespíte dost, vaše tělo uvolňuje takzvaný „hormon hladu“ ghrelin, který je zodpovědný za chuť k jídlu. Tento hormon zároveň snižuje hladinu leptinu, který má za úkol regulovat příjem a výdej energie a funkci metabolismu. „Leptin je zodpovědný za pocit sytosti,“ říká doktorka Jampolisová. Výsledkem je pak zmatené, neodpočaté tělo, které hned následující den spořádá, na co přijde.

    Pokud máte problémy s nespavostí, možná máte kvůli práci rozházené hodiny v těle. Vaše tělo si nemůže navyknout na spánkový režim a silně tím trpí. Poraďte se se svým lékařem a pamatujte si, že pravidelný a sytý odpočinek je základem zdravého životního stylu.

    Nemůžete spát? Víme, co s tím udělat!

    Video se připravuje ...
    Podívejte se na deset tipů, jak se lépe vyspat • VIDEO: Markéta Tošnarová / iStock.com

  • Trápí vás nadýmání?

    ...
    Autor: shutterstock.com

    Možná je nadýmání něco, co přecházíte v domnění, že se jedná o přirozenou věc. Nemusí to ale být tak úplně pravda. Pokud vás trápí nadýmání, nevysvětlitelný příbytek na váze, bolesti břicha nebo průjmy, možná trpíte syndromem bakteriálního přerůstání.

    Pravda je, že aby střeva dobře fungovala, je zapotřebí, aby obsahovala tělu prospěšné bakterie, kterým říkáme probiotika. Stejně tak ale v trávicím traktu odpočívají nežádoucí bakterie. Pokud se správný balanc mezi bakteriemi vychýlí na stranu těch neprospěšných, může dojít k nadměrnému přemnožování špatných bakterií v tenkém střevě – a syndrom je na světě.

    „Protože je tělo pro člověka pořád ještě nedostatečně prozkoumanou záhadou, vědci si stále ještě nejsou jistí, proč má toto onemocnění dopad na příbytek hmotnosti,“ vysvětluje Melina Jampolisová.

  • Čtyřicítka vám šlape na paty?

    ...
    Autor: iStock

    Perimenopauza je období před přechodem do menopauzy. U některých žen přichází už kolem pětatřicátého roku života, ale většinou se dostaví kolem čtyřicítky. „Perimenopauza způsobuje kolísání hormonů, jako je estrogen, což může u některých žen vyvolat kolísání hmotnosti nebo přírůstek na váze,“ říká doktorka Jampolisová.

    Další příznaky perimenopauzy zahrnují nepravidelný menstruační cyklus, návaly tepla, změny nálad a změny libida, chuti na pohlavní styk.

    Příznaky perimenopauzy společně s dalšími nevyhnutelnými změnami v těle, ke kterým dochází s věkem, jako jsou například ztráta svalové hmoty a zvýšení tukových zásob, mají přímý dopad na vaši figuru. Poraďte se se svým lékařem, jak se na tuto změnu připravit.

  • Jíte nové prášky?

    ...
    Autor: Profimedia

    Nejedná se jen o léky na předpis! Dokonce i doplňky stravy nebo léky, které užíváte dlouhodobě, jako je například antikoncepce, můžou mít vážný důsledek v podobě náhlého přírůstku váhy. „Nejčastějším viníkem příbytku na váze, co se medicíny týče, jsou antidepresiva. Ta často ovlivňují množství serotoninu, který přímo ovlivňuje náš apetit. Léky, jako jsou Paxil, Lexapro a Prozac, mohou mít přímý dopad na chuť k jídlu,“ říká doktorka Rocío Salas-Whalenová, endokrinoložka na Manhattanu.

    Další léky, jako jsou například beta-blokátory, tedy léky na snížení krevního tlaku, zpomalují metabolismus. Steroidy způsobují zadržování vody a mohou zvyšovat chuť k jídlu. Nebo také antihistaminika, jako je třeba lék Benadryl, mohou narušit enzymy, které regulují trávení potravy. Všechny tyto léky mohou zvýšit vaši tělesnou hmotnost, říká doktorka Salas-Whalenová.

    Nepřestávejte ze dne na den brát své léky. Místo toho se poraďte se svým lékařem, který může najít zdravější alternativu pro vaši potřebu.

  • Přibíráte na zvláštních partiích těla?

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Cushingův syndrom, kterým trpí jen patnáct lidí z milionu, avšak sedmdesát procent s touto diagnózou jsou ženy, je velice vzácným onemocněním. Onemocnění způsobuje zvýšenou tvorbu kortizolu a vyznačuje se příbytkem na váze kolem břišní oblasti a zadní části krku. "Ruce i nohy zůstávají často štíhlé," říká doktorka Reshmi Srinathová, odborná asistentka pro diabetes, endokrinologii a kostní onemocnění.

    „Cushingův syndrom je doprovázen silnou únavou, cukrovkou, vysokým krevním tlakem a vysokým cholesterolem. Na břiše se často tvoří červené jizvičky,“ popisuje Srinathová. Pokud máte podezření na toto onemocnění, poraďte se se svým lékařem.

/
Autor: Rebeka Stoklasová

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji