Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Znáte dobře své tělo? Tohle byste měla vědět o vagině

...
9. ledna 2020 | 06:00

Svou pochvu má každá žena od narození, a tak se dá předpokládat, že o ní ví skoro vše. I přesto se najdou ženy, kterým o jejich pohlavním ústrojí jisté informace chybějí. Jak jste na tom vy? Víte všechno? Pokud ne, máme pro vás pár zajímavých skutečností!

 

 

To, co jíte, ovlivní stav vaší vaginy

Vyvážené vaginální pH se pohybuje mezi 3,8 a 4,5, vnitřní prostředí je ovšem velmi citlivé – stačí maličkost a změní se. Nevyvážené pH pak vede k infekcím, zápachu a nepříjemným zdravotním problémům. Jedním ze způsobů, jak udržet rovnováhu vnitřního prostředí „tam dole“, je zdravá strava. Pomůžou vyřazení cukru, konzumace čerstvého ovoce a zeleniny a také potravin, jako jsou jogurt, zdroje probiotik a brusinky.

Například jogurt je pro ženské intimní partie doslova superpotravina. Studie publikovaná v odborném časopise Archives of Gynecology and Obstetrics popisuje, jak vědci naordinovali těhotným ženám s kvasinkovou infekcí jogurt s medem. Výzkumníci zjistili, že směs měla při léčbě kvasinkových infekcí podobné účinky jako antimykotika. Vedle jogurtu patří do skupiny potravin bohatých na probiotika další kvašené potraviny, jako jsou kefír, podmáslí, kimchi, kyselé okurky...

Vagina má samočisticí funkci

Upusťte od mýdla a agresivních mycích přípravků. „Pochvu lemuje celá řada žláz, které produkují tekutiny potřebné k promazání a očištění. Drtivou většinu vaginálních infekcí, s nimiž ke mně ženy do ordinace přicházejí, si způsobují samy. Konkrétně přehnaným používáním mycích prostředků, nebo dokonce výplachů,“ vysvětluje gynekoložka Lisa Sternová.

Podle ní právě komerční mycí přípravky obsahují chemická barviva a vůně, které mohou vaginální prostředí podráždit, vysušit a mohou zničit vaginální mikroflóru. Ta běžně obsahuje „dobré“ bakterie a kvasinky. Když jsou tyto chemikáliemi vyhubeny, přemnoží se anaerobní bakterie a kvasinky, které způsobují potíže, jako jsou výtok, zápach a svědění. Takže jak se správně mýt? Šetrným mycím prostředkem v oblasti stydkých pysků, ale pouze zvenčí.

Při vzrušení se mění její velikost

"Průměrná délka vaginy je 7 až 10 centimetrů, což se může zdát málo. Při vzrušení však dochází k jejímu prodloužení, a to až dvojnásobně. I tak mnoho žen trpí bolestí při sexu, zejména v případě, když je jejich partner dobře vyvinutý, uvádí gynekoložka Lissa Rankinová. V takovém případě doporučuje používat lubrikant a nezapomínat na předehru. Čím vzrušenější žena bude, tím méně bolestivý bude styk.

Další důležité informace o své vagině najdete na webu Mojezdravi.cz

Autor: Lucie Kořistová
Video se připravuje ...