Ne každá zelenina se hodí na hubnutí! Kterou si vybrat v zimě?

Ne každá zelenina se hodí na hubnutí! Kterou si vybrat v zimě?
3. února  2018 
 06:00

Chcete hubnout rychleji? Nahraďte ovoce zeleninou, která obsahuje vitaminy, minerály, antioxidanty a taky vlákninu, která je prospěšná při hubnutí. A nemusí to být jen zelí nebo brokolice, je spousta dalších druhů, které se dají skvěle připravit i v zimě. V knize Zelená kuchyně pro každý den najdete více než sto receptů na zeleninová jídla.

Knihu vydalo nakladatelství Synergie a obsahuje recepty se starými osvědčenými druhy zeleniny, jako jsou špenát, kapusta a mangold, ale taky recepty s méně známými druhy. Dozvíte se v ní taky to, jak dostat zeleninu na talíř, když vám třeba moc nechutná (střídání druhů a receptů, zelené koktejly), a také to, které druhy vybírat, abyste nepřijímali moc kalorií. Na druhou stranu nemusíte panikařit z toho, že například avokádo nebo ořechy mají hodně tuku. Jsou to totiž zdravé tuky, které tělo potřebuje k důležitým funkcím. Stačí jen ubrat na porci a klidně si je můžete dopřát.

Autor: Synergie

A co si myslí o zakomponování zeleniny do hubnoucího jídelníčku nutriční specialistka Světa zdraví Monika Bartolomějová? V případě zeleniny nemá v podstatě žádné výhrady, jen bychom si měli vybírat skutečně vhodné druhy, případně ty, které obsahují méně sacharidů. Ty s více sacharidy je nutné jíst v omezené míře.

Následující zelenina je podle ní ideální volbou pro zimní období:

Celer

Celer je sice pro mnoho lidí nepříjemně aromatický, ale jeho zařazení do jídelníčku může pomoci v mnoha ohledech. Působí protizánětlivě, obsahuje vitaminy A, C, vlákninu a další prospěšné látky. Navíc umí bojovat proti cholesterolu. Hodí se například jako přísada do domácího smoothie.

Mrkev

Tato sladká kořenová zelenina je perfektní zásobárnou blahodárných vitaminů a jiných látek. Obsahuje beta-karoten, vitaminy skupiny B, železo, mangan a draslík. Mrkev lze podusit nebo konzumovat čerstvou. Z nastrouhané mrkve lze připravit skvělý salát.

Červená řepa

Je bohatým zdrojem draslíku a vitaminu C. Obsahuje také vlákninu, ale je také bohužel zásobníkem nezanedbatelného množství sacharidů. Zvláště diabetici by si na konzumaci většího množství řepy měli dát pozor. Z červené řepy můžete připravit klasický boršč, který je bohatý na vitaminy a minerální látky, můžete ji i vařit, péct, odšťavnit, připravit z ní placky. Ideální je kombinace naložené červené řepy, medu a kozího sýru nebo ji můžete společně s další kořenovou zeleninou použít jako přílohu k pečenému masu.

Zelí

Zejména v kysané formě umí zelí pěkně pročistit organismus, příznivě působí na peristaltiku střev a díky obsahu kvasných bakterií ovlivňuje i imunitní systém. Je také důležitým zdrojem vitaminu C a zinku, obsahuje kyselinu listovou a vápník. Díky tomu pomůže posílit imunitní systém, což se v zimě náramně hodí. Připravte z něj například oblíbené kyselo nebo lehký salát.

Růžičková kapusta

Její hlavní výhodou je posílení imunitního systému, díky vyššímu množství vitaminu C. Je také výtečným zdrojem vlákniny. Problémem je, že způsobuje nadýmavost, kvůli tomu proto není vhodná pro lidi po operacích, nedoporučuje se ani kojícím ženám nebo lidem, kteří trpí zažívacími potížemi. Nadýmavost kapusty se ale dá snižovat vhodnou úpravou, například dušením s vhodným kořením – koriandrem nebo zázvorem.

Kolik ovoce a zeleniny bychom měli denně sníst? Podívejte se na VIDEO, které vám to prozradí:

Video se připravuje ...
Kolik ovoce a zeleniny bychom měli denně sníst? • VIDEO: Vím, co jím a piju

 

 

 

Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji