Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Co se stane s vaším tělem, když každý den budete pít skleničku vody s citronem?

...
13. prosince 2019 | 06:00

Věděli jste, že obyčejná voda s citronem má blahodárný vliv na vaše zdraví? Zařaďte tento malý rituál ke svým ranním návykům a sami uvidíte! Tohle jsou benefity citronové vody pro lidské zdraví!

Jeden plátek nestačí

Nejprve si ale vyjasněme, o jaké skleničce je přesně řeč. „Nemluvím o vodě, na jejíž hladině pluje plátek citronu,“ vysvětluje americká odbornice na výživu a zakladatelka společnosti Foodtrainers Lauren Slayton. „Mluvím o nápoji, který obsahuje šťávu nejméně z poloviny nebo i z větší části plodu.“ Je jedno, jestli je to citron nebo limetka. Podstatné je, že pokud budete do sklenice vedle šťávy dávat i plátky, měli byste dát přednost chemicky neošetřeným plodům. Ideálně v bio kvalitě.

A jaké jsou tedy benefity citronové vody pro lidské zdraví?

Hydratace. Pokud si zvyknete pít po ránu sklenici vody, uděláte pro tělo to nejlepší, po dlouhé noci totiž potřebuje doplnit tekutiny. Podle údajů amerického Centra pro prevenci a kontrolu nemocí vypije až 44 % Američanů přes den méně než 4 šálky tekutin. A mezi Čechy dodržuje podle výzkumů pravidelně pitný režim jen pouhá čtvrtina.

Lahev vody, kterou si dáte za úkol za den vypít, tak zabrání dehydrataci a citron bude nejen příjemným a osvěžujícím ochucením, ale také dodá vašemu tělu potřebné látky. Citron obsahuje navíc antioxidanty a flavonoidy, které jednak podporují imunitní činnosti, jednak pomáhají proti stárnutí a působí protizánětlivě. „Mnoho z těchto sloučenin se nachází ve slupce, takže v citronové vodě nechte pár plátků plavat,“ říká Slayton.  

Pomáhá proti zácpě. Lidé trpící zácpou často sklenici vody s citronem zařazují do svého ranního rituálu, který jim pomůže nastartovat proces vyprazdňování. Mnohem účinnější bude podle dietoložky voda teplá.

Další benefity a to, jak pomáhá voda s citronem při hubnutí, najdete na webu Mojezdravi.cz

Autor: Pavla Skurovcová
Video se připravuje ...