Potraviny pro zahřátí: Co jíst v zimě, aby vám nechyběla energie?
V zimních měsících musí naše tělo vynaložit spoustu energie na zahřátí, a pokud konzumujeme hlavně jídla, která organismus ochlazují, zbytečně oslabujeme imunitu a máme i pocit neustálého vnitřního chladu. A to je velmi nepříjemné. Co s tím? Stejně jako v každém ročním období obměňujeme šatník, měli bychom si dávat pozor také na to, co jíme. Co by tedy nemělo v našem jídelníčku v chladných dnech chybět?
Med
Autor: istock.comMed je jedním z nejlepších přírodních sladidel. Ale opatrně, neměli bychom to s ním přehánět. Při stejném objemu totiž obsahuje více kalorií než cukr. Pokud ho ale nakupujeme přímo od včelařů, máme záruku, že bude obsahovat i spoustu antioxidantů. Med pomůže nejen proti nachlazení, chřipce, zimní únavě a vyčerpanosti, ale dokáže nás také zahřát. A to je důvod, proč ho v chladných dnech přidávat do čaje pravidelně.
Chilli papričky
Autor: iStock.comDalší potravinou, která dokáže v zimě našemu tělu příjemně zatopit, jsou chilli papričky, nazývané také kajenský pepř. Po konzumaci této malé „pálivky“ se nám rozproudí krev v těle a silně se prokrví pokožka, čímž se opravdu důkladně zahřejeme. Do jídla ale stačí přidávat jen malé množství chilli.
Křen
Autor: istock.comKřen nás ochrání nejen před nachlazením a chřipkami, ale dokáže podpořit krevní oběh, činnost jater a snížit vysoký krevní tlak. A nejen to: křen dodá některým jídlům pikantní chuť a samozřejmě také pořádně zahřeje.
Čaj
Autor: iStockTento nápoj popíjíme, aby nám nebyla zima. Ale ne každý nás zahřeje. Pro chladné dny není vhodný zelený čaj, protože jeho zahřívací účinek za okamžik zmizí, a tělo se naopak ochladí. Zelený čaj totiž stahuje horkost, což je příjemné v létě, nikoli v zimě. Pro toto roční období je naopak vhodný čaj černý nebo ovocný. A jak jinak než oslazený medem.
Horké polévky
Autor: istock.comPolévka, ze které se kouří, je dalším zaručeným receptem, jak se prohřát. Na zimu se hodí zeleninové vývary i hutnější polévky, ve kterých stojí lžíce. Záleží jen na tom, na kterou právě dostaneme chuť.
Skořice
Autor: Shutterstock.comNení divu, že si její vůni spojujeme s obdobím Vánoc a zimy. Skořice je přidávána do svařeného vína, punčů i do různých zimních čajů, ve kterých ji najdeme v kombinaci s jablkem nebo pomerančem. Není to náhoda. Látky, které skořice obsahuje, dokážou rozproudit krev a důkladně zahřát. Skořice ale nerozehřívá jen tělo, rozehřívá dokonce i mysl. A pokud si čaj osladíme medem, získáme extra silný zahřívací nápoj, který zároveň posílí imunitní systém. Skořici lze přidat také do kávy. My v redakci už to vyzkoušely a tahle kombinace skutečně hřeje i chutná.
Luštěniny
Autor: Shutterstock.comV zimě máme potřebu jíst hutná a vydatná jídla. Jenže některé z nás volí pokrmy, které jsou zároveň příliš kalorické. V případě luštěnin tomu tak ale není. Právě ony dodají organismu složité sacharidy, bílkoviny rostlinného původu, vitaminy (zejména provitamin A, vitamin E, některé vitaminy skupiny B) a hojné množství vlákniny, která dělá z luštěnin potraviny, jež zasytí, ale také pročistí střeva a ještě se po nich hubne. A ano, také nás dokážou prohřát.
Zázvor
...Autor: istock.comZázvor je osvědčený prostředek proti kašli i nachlazení. To však není jediný důvod, proč je v zimě tak oblíbený. Zahřát nás totiž dokáže nejen zázvorový čaj, ale i kořen samotný. Jeho štiplavě ostrá chuť, kterou má na svědomí gingerol, sice nemusí být každému příjemná, nicméně právě tato látka dělá ze zázvoru potravinu, která organismus důkladně prohřeje.
Obilninové kaše
Autor: istock.comKaše z jáhel, ovesných vloček, pohanky nebo rýže či špaldy nás pořádně ohřeje, dodá nám energii a nastartuje organismus do nového dne. Jáhly dokonce patří mezi potraviny s nejsilnějším zahřívacím účinkem. Podobné účinky při zahřívání organismu mají také ovesné vločky, rýže a pohanka. A pokud obohatíme jáhlovou, rýžovou, ovesnou, špaldovou či pohankovou kaši o skořici, nepřislazované sušené ovoce, med, oříšky či mák, naše tělo bude sálat jako kamna. A jako bonus získá velké množství vitaminů a minerálů.
Tepelně upravená zelenina
Autor: istock.comZatímco v létě si pochutnáváme na syrové zelenině, v zimě se od ní instinktivně odvracíme. Děláme dobře. Ledový salát či okurka ochlazují a to naše tělo nepotřebuje. V zimě je proto mnohem lepší jíst zeleninu vařenou nebo dušenou. Kořenová zelenina, hlávkové zelí, kapusta, růžičková kapusta, dýně, cibule, česnek – to je sezonní zelenina zimního období a tu bychom si měli denně servírovat na talíř.