Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

7 mýtů, které vás mohou připravit o zuby!

  • Zubní niť nepoužívá zdaleka každý
    12. listopadu 2017 | 06:00

    Také máte v koupelně zavěšené přesýpací hodiny a počítáte vteřiny, abyste měli zuby precizně vyčištěné? Používáte ústní vody, nitě nebo elektrické kartáčky? Možná vás překvapí, že spoustu snahy vyvíjíte zcela zbytečně, a některé kroky mohou zdraví vašich zubů dokonce uškodit!

  • Zuby si musím čistit alespoň 3 minuty

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Čistíte si zuby už celou věčnost a přesýpací hodiny ne a ne se konečně přesypat? Možná trávíte u umyvadla zbytečně moc času! Zuby bychom si měli čistit dokud nejsou čisté. To poznáte snadno přejetím jazyka po zubní sklovině. Pokud jste si zuby čistili poctivě, pak jazyk po zubech lehce sklouzne. Pokud ucítíte jemné drhnutí a hrubý povrch, znamená to, že na zubní sklovině je stále ještě usazený plak, který je potřeba očistit. Pokud se chcete skutečně přesvědčit, že si zuby čistíte dost, můžete si v lékárně zakoupit volně prodejné tablety, nebo tekutiny, které zviditelní zubní plak tím, že jej znatelně obarví. Uvidíte pak, jestli si zuby čistíte dostatečně i v těžko přístupných místech dutiny ústní.

  • Čím více pasta pění, tím lépe

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Při čištění zubů máme pocit, že čím více pasta pění, tím čistější zuby jsou. Podle viceprezidentky Asociace dentálních hygienistek Markéty Marušanové na rozdíl od kvalitního zubního kartáčku, není důležité, jakou zubní pastu používáme. „Já svým pacientům doporučuji jakoukoliv pastu, která jim chutná nebo kterou mají vyzkoušenou,“ říká. Odborníci se ale shodují, že lidé, kteří jsou zvyklí používat pěnivé pasty mají tendenci čištění nevěnovat takovou pozornost. Pěna v ústech totiž vytváří pocit už vyčištěných zubů. Shodují se také, že lidé používají zbytečně velké množství zubní pasty. Na kartáček stačí nanést množství přibližně ve velikosti hrášku.

  • Tvrdý kartáček zuby lépe vyčistí

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Velká většina lidí žije s představou že zubní plak je něco, co je potřeba silou ze zubů seškrábnout. Plak má ale přitom konzistenci podobnou jako rostlinné máslo. Pokud si prstem přejedete po zubech, plak vám snadno uvízne za nehtem. Odstraníte ho tedy snadno krouživými pohyby měkkým kartáčkem. „Hlavice zubního kartáčku by měla být co nejmenší, aby se ideálně čistily maximálně dva zuby. Není dobré, když obsáhne celý zubní oblouk,“ popisuje Markéta Marušanová. Vlákna kartáčku by také měla být všechna stejně dlouhá, hustá a přímá.

    Jaký kartáček zvolit a jak si zuby čistit srávně?

    Video se připravuje ...
    Jak vybrat správný kartáček? Musí být měkký a obyčejný! • VIDEO: Adam Balažovič

  • Když mě bolí zub, zajdu si k lékaři

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Pokud problémy se zuby řešíte tímto způsobem, pak se vaše zuby nikdy nepřestanou kazit. Zubním kazům a bolesti zubů byste měli předcházet pravidelnou návštěvou lékaře a dentální hygieny. Dentální hygienik vyčistí vaše zuby a odstraní povlak mezi zuby i v místech, kam se těžko dostáváte. Dentálního hygienika byste měli navštívit minimálně dvakrát do roka. S pomocí jeho péče předcházíte kazení zubů.

  • Zubní nit čistí zuby

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Dentální nit se používá podobně jako například párátko: pro odstranění zbytku jídla z mezizubního prostoru. K čištění zubů byste měli používat mezizubní kartáčky. „Je důležité vybrat správnou velikost mezizubního kartáčku. S tím vám nejlépe poradí odborník. Moc široký kartáček totiž drhne o sklovinu a moc malý zase neodstraní všechny nečistoty,“ vysvětluje Markéta Marušanová.

  • S krvácením dásní musím k lékaři

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Pokud jste si začali zuby čistit mezizubními kartáčky, je normální, že vám krátce po jejich použití krvácí dásně. Pokud krvácení neustává, pak je vhodné navštívit lékaře. Stejně tak může dásním škodit příliš tvrdý kartáček nebo nesprávné čištění zubů. „Nejčastější chybou je, že kartáček přiložíte k zubu kolmo. To není správně, protože pak se k povrchu zubu nedostanou všechna vlákna. Správně by se měl kartáček přikládat zhruba pod úhlem 45 stupňů na rozhraní zubu a dásně. Doporučuji jen krouživé nebo lehce vibrační pohyby v malém rozsahu,“ vysvětluje Markéta Marušanová.

  • Zápach z úst vyřeší žvýkačka nebo ústní voda

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Nepříjemný zápach z úst tvoří nevyčištěné zuby nebo mezizubní prostory, proto žádná žvýkačka ani osvěžující bonbon nepomůžou. Čištění zubů je zapotřebí dělat mechanickým stíráním plaku ze skloviny zubu a pravidelným čištěním mezizubních prostor. Tomu nepomůže ani ústní voda. Ústní voda totiž žádným způsobem nezbaví zuby plaku.

Autor: Rebeka Stoklasová
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...