Co vám tělo říká, když máte chuť na hranolky nebo čokoládu?

Co vám tělo říká, když máte chuť na hranolky nebo čokoládu?
8. listopadu  2017 
 06:00

Když vás honí mlsná, je složité odolat. Nemáte hlad, ale chuť. Převedeno do jazyka sexuality – chtíč vás neopustí, dokud nedojdete fyzického uspokojení. Je jasné, že tělo k vám vysílá signály, že mu něco chybí. Jak je dešifrovat a zbytečně netloustnout?

Podle Alissy Rumsey, expertky v oblasti výživy a zdraví a autorky průvodce Tři kroky k zdravějšímu já, je to více než jasné. Přečtěte si, po čem volá vaše tělo, když chce různá nezdravá jídla.

Hranolky

Nad dortíkem – nedej bože nad zeleninovou polévkou – se ani nepozastavíte, ale s hromadou hranolků byste si poradili raz dva? Není to tím, že máte chuť na brambory. Vaše tělo lační po soli. Sůl totiž působí v lidském organismu jako droga, a když nám poklesne hladina soli pod námi navyklou mez, spustí se vnitřní alarm. Jak říká Alissa: „Čím víc soli konzumujeme, tím víc jí chceme.“  

Nedostatek soli ale také může znamenat, že vaše tělo potřebuje vodu. Pokud ale ani po pár sklenkách vody vaše chuť na slané neustává, to, co vám chybí, jsou minerály jako hořčík, vápník nebo zinek. Proto vám při akutní chuti na slané pomůžou mandle, které obsahují vápník, špenát nebo luštěniny na doplnění hořčíku a ryby a houby kvůli zinku.

Každopádně příjem soli v potravě byste se měli snažit dlouhodobě regulovat a omezovat. Co se sodíku týče, našemu tělu k zajištění fyziologických potřeb stačí ta sůl, kterou jídla obsahují přirozeně, není je třeba proto po vaření dosolovat.

Dorty, zmrzlina a jiné sladkosti

Ruku na srdce, každý z nás zažil tu neodbytnou chuť na něco sladkého, ať už přes den nebo v noci. Nejlepším lékem jsou v tomto případě čokoláda nebo nějaký zákusek z cukrárny. Ale chuť na sladké se po několika hodinách objeví zase. „Pamatujete, co jsem říkala o soli? To samé platí i o cukrech. Čím víc máte, tím víc chcete,“ tvrdí Alissa. Také to může způsobovat nedostatek chromu.

V tomto případě si zkuste dát kus celozrnného pečiva, ovoce nebo nějaké jídlo s brokolicí. Chuť na sladké také mohou způsobovat dlouhé pauzy mezi jídly nebo nedostatek bílkovin v jídelníčku. Zkuste do své stravy zařadit sýry, vejce, ryby a také dopolední a odpolední svačinky.



Co se vám snaží tělo říct, když máte chuť na kávu, sýry nebo červené maso, se dozvíte na mojezdravi.cz.



Autor: Karolína Marvánková

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji