Tohle jsou důvody toho, že tloustnete! Zaměřte se na skutečný příjem energie

Video se připravuje ...

Kolik energie je nutné každý den přijmout?

15. listopadu  2017 
 06:00

Váha jako na houpačce, přejídání se a následné hladovky – to je to, čím svému tělu nejvíce škodíte. Následné snahy o zdravější životní styl a udržení hezké postavy jsou pak o to těžší. Neházejte ale flintu do žita, vždy jde začít znovu a lépe. Následujících pět doporučení si nabiflujte jako ve škole, držte se jich a zdravě zhubnete.

Energetická rovnováha, tedy vyváženost mezi příjmem a výdejem energie, je základní předpoklad pro udržení zdravé tělesné hmotnosti. Jakmile výdej energie převýší příjem, zhubnete. V opačném případě se samozřejmě objem vašeho pasu zvětšuje.

Příliš vysoký příjem energie je stejně nebezpečný jako její nedostatek. Oba extrémy znamenají základ zdravotních problémů. Je proto důležité mít na paměti, jak naše tělo funguje. 

5 věcí, které možná nevíte o příjmu energie

Každý potřebuje jiné množství energie – záleží nejen na věku a pohlaví, ale i na genech a bazálním metabolismu; proto se neřiďte podle doporučení okolí, ale podle svého těla, případně rad odborníků.

Do pohybu se počítá úplně všechno včetně chůze a domácích prací.

U doktora končí nejen ti, kdo se přejídají, ale i ti, kdo drží diety kvůli hubnutí. Nezdravě hubeným hrozí ošklivá pleť i špatné vlasy, deprese, snížená výkonnost a sklony ke zlomeninám; pro tělo je správná jenom rovnováha.

Pokud je příjem energie nevyrovnaný, tělo se obává nedostatku a začne energii ukládat; jednorázové diety nejsou proto vhodné a odborníci doporučují dlouhodobou úpravu životního stylu.

Pokud nemáme kvůli dietám v jídelníčku dostatek bílkovin, bere si je tělo ze svalů. Lepší je proto jíst pravidelně, po menších porcích a dát přednost tomu, co je zdravé.

Co je to bazální metabolismus a jak si vypočítat to správné množství energie, které právě vy potřebujete, se dozvíte na mojezdravi.cz.

Autor: Kateřina Erbsová/Moje zdraví

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji