Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Tohle dokážou obyčejné čaje! Po kterém se hubne, po kterém se dobře spí?

  • ...
    26. listopadu 2017 | 06:00

    Začátek zimy a teplé čaje patří nepopíratelně k sobě! Nejenže vás příjemně zahřejí, čaje obsahují mimo jiné i zdraví prospěšné látky. Soustřeďme se na čaje, které jsou běžně k dostání, a možná i právě proto máme pocit, že jsou takřka obyčejné. Nechte se ale přesvědčit o jejich zázračných účincích!

  • Černý čaj plný chutí Orientu

    ...
    Autor: Shutterstock

    Právě černý čaj je celosvětově nejkonzumovanějším čajem. Jako i další čaje se vyrábí z lístků rostliny Camellia sinensis. "Celá řada druhů čajů vzniká úpravou lístků po sklizni. Jedním z nejzákladnějších procesů úpravy je tmavnutí, neboli oxidace. Díky úplnému ztmavnutí čajového lístku se dosáhne černého čaje," popisuje lektor čajové školy Jaromír Horák. 

    Černý čaj má lehce nahořklou chuť, proto si ho například v Anglii často zjemňují mlékem nebo smetanou. Obsahuje také nejvíce kofeinu, přibližně asi čtyřicet miligramů na šálek. Proto se doporučuje například diabetikům, kterým pomáhá redukovat glukózu v krvi. Doporučuje se také při žaludečních obtížích. Jeho pravidelná konzumace snižuje cholesterol, prospívá cévám, a tím snižuje riziko infarktu, působí jako prevence před vznikem rakoviny. Výzkumy rovněž ukázaly, že pravidelným pitím černého čaje se snižuje riziko mrtvice až o 21 procent.

    Náš tip:

    Černý čaj by se měl zalévat horkou vodou o 99 stupních a následně louhovat 2 až 3 minuty. Pokud vám chuť hořkého čaje nevyhovuje, můžete ji vedle mléka zjemnit směsí koření. "V Indii se tomuto nápoji říká masala chai nebo yogi, a zatímco koření se do něj přidává podle ajurvédského receptu, mléko a med nebo cukr se přidávají podle chuti," vysvětluje Daniel Klásek, brněnský obchodník s čajem. Budete potřebovat zázvor, hřebíček, skořici, kardamom, bílý pepř, mléko a med. Připravenou směs koření si můžete zakoupit již namíchanou ve specializovaných obchodech.

  • Zelený čaj nejen na hubnutí

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Stejně jako u černého čaje se z rostliny Camellia sinensis vyrábí jemnější čaj nazelenalé barvy. Listy čaje se suší brzy po sběru, takže neprocházejí procesem oxidace, čímž si uchovávají všechny přirozené látky, jako jsou katechiny, fluoridy, třísloviny, vitaminy řady B, C, K, E a řada minerálních látek.

    Pravidelné pití zeleného čaje působí jako prevence proti mnoha chorobám od rakoviny po srdeční onemocnění. Podle jedné studie může dokonce každodenní šálek zeleného čaje snižovat riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění o 10 procent, jiná studie hovoří o 26 procentech. Tyto výzkumy také prokázaly, že zelený čaj obsahuje překvapivé množství vitaminu C, které je vyšší než u brokolice a špenátu. Popíjením zeleného čaje lépe spalujete tuky, díky obsahu fluoru předcházíte tvorbě zubního kazu, vyženete záněty z těla, zabráníte poškozování buněk a zlepšíte si náladu.

    Podobně jako u černého čaje ale dbejte na množství, které během dne vypijete. „V běžném dni, kdy není potřeba navyšovat účinné látky, které se v čaji nacházejí, je optimální konzumovat do tří šálků zeleného čaje. Je to především z důvodu přijmu kofeinu a dalších aktivních látek, které správně vylouhovaný zelený čaj obsahuje,“ říká výživový poradce Ing. Libor Javro. Těhotným ženám se proto nedoporučuje popíjet čaj s kofeinem.

    Náš tip:

    Aby byl odvar z lístků zeleného čaje kvalitní a chutný, je potřeba zalít ho vodou s teplotou přibližně 80 stupňů. Větší teplota by v čaji uvolnila nežádoucí hořkou příchuť a nižší teplota vody by neuvolnila potenciální zdraví prospěšné látky, chuť by byla mdlá a vůně nevýrazná. Lístky zeleného čaje můžete zalít i víckrát. Druhý nálev bude dokonce lepší. V druhém odvaru teprve dochází ke správnému uvolnění chutí, vůní a barev.

    Jaké čaje pijí ti, kdo se vyznají?

    Video se připravuje ...
    Jídlo z Česka: Čaje ze všech zákoutí • VIDEO: Adam Balažovič/ BPŽ

  • Bílý čaj hoden čínských císařů

    ...
    Autor: Shutterstock

    V dřívějších dobách byl bílý čaj pokládán za velice vzácné zboží. K jeho jemné a vyvážené chuti měli přístup jen čínští císaři, obyčejným lidem byl nedostupný. Přízvisko bílý získal čaj díky stříbřitým chloupkům, které vyrůstají na nejmladších listech čajovníku. Právě tyto lístky jsou během krátkého období, dokud se úplně nerozvinou, ručně sbírány, sušeny na slunci a dále už se nijak neupravují.

    Podobně jako zelený čaj, má i bílý čaj zdraví prospěšné účinky. Bílý čaj snižuje krevní tlak, snižuje cholesterol, prospívá zdraví cév, srdce a podporuje imunitní systém. "Ve vyspělých zemích jsou rostoucím problémem nemoci související s obezitou včetně kardiovaskulárních chorob a cukrovky. My jsme dokázali, že bílý čaj může být ideálním přírodním zdrojem látek podporujících hubnutí,“ říká německý odborník Marc Winnefield.

    Náš tip:

    Bílý čaj by se měl zalévat vodou o teplotě 65 až 70 stupňů a louhovat přibližně dvě minuty. Díky tomu docílíte jeho jemné chuti. Bílý čaj obsahuje nejmenší množství kofeinu, přibližně asi jen 15 miligramů na šálek. Vedle zdravotních účinků má bílý čaj velké užití i v kosmetice. Nachází se jak v pleťových krémech, tak v dezinfekčních gelech. Jeho užití proto najdete určitě i v domácí přípravě kosmetiky v podobě osvěžující pleťové vody nebo přísady do koupele.

  • Rooibos pro těhotné, kojící i děti... Rooibos pro všechny!

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Rooibos, v překladu červený keř, je keř jménem čajovec kapský pocházející z Jižní Afriky. Jeho listy připomínají naše jehličnany. Drtí se a suší a z jejich odvaru vzniká takzvaný čaj nečaj červené barvy.

    Rooibos pomáhá lidem s onemocněním srdce a cév, vysokým krevním tlakem, zvýšenou hladinou cukru v krvi nebo s žaludečními potížemi. Rooibos působí proti alergickým reakcím, léčí ekzémy a podráždění kůže. Pozitivně působí při neurózách, stresu, úzkosti, podráždění, nespavosti nebo bolestech hlavy. V dnešní hektické době radí odborníci stále stejnou věc. Podle nich je nutné si ve svém nabitém programu najít místo na relaxaci, odpočinek a na šálek čaje. "Čaj je jako surovina nenahraditelný. V kombinaci s ovocem nebo bylinami dokáže získat další rozměr. Lidé, kteří hledají nové chutě, je v čaji určitě najdou," říká Ivo Moravec ze společnosti Espresso, která se na distribuci čaje v Česku zaměřuje.

    Náš tip:

    Rooibos neobsahuje žádný kofein, je proto vhodný jak pro těhotné a kojící matky, tak pro děti. Čaj se doporučuje zalévat vodou o 90 stupních a louhuje se 3 až 5 minut. Dopřát si můžete klidně 6 až 8 šálků denně, abyste mohli profitovat z jeho blahodárných účinků. Pro rooibos jsou typické spektrum chutí a velké možnosti využití. Můžete ho zakoupit s nejrůznějšími příchutěmi nebo si ho lze ochutit podle vlastních možností. Přimíchejte do čaje ovocné šťávy a přidejte kousky ovoce nebo čaj ochuťte citronem, medem nebo směsí koření. Nebo se inspirujte tradicí a stejně tak, jako ho pijí v jeho domovině, přimíchejte do něj mléko a cukr.

  • Bylinné čaje rozmanitých chutí

    ...
    Autor: iStock.com

    Bylinné čaje jsou odvary a nálevy z nejrůznějších druhů rostlin. Jejich výhodou je, že neobsahují kofein a mohou být použity jako přírodní alternativa doplňující léčbu. Bylinné čaje se pak užívají proti nejrůznějším nemocem, nachlazením nebo zdravotním problémům. Mezi běžně nabízené čaje patří čerstvý zázvorový čaj, který je vhodný proti nachlazení, nebo mátový čaj, který zase pomáhá při problémech se zažíváním a bolestech hlavy.

    Běžně k dostání také jsou sušené čaje z heřmánku, kopřivy, meduňky nebo ibišku. Bylinné čaje prodělaly méně výzkumů než tradiční čaje a výsledky studií se často liší. Výzkumy ale ukazují, že heřmánkový čaj může podpořit dobrý spánek a ibiškový pomáhá snižovat krevní tlak u lidí s hypertenzí.

    Náš tip:

    Bylinné čaje se většinou zalévají vroucí nebo horkou vodou a nechávají se louhovat od 5 až do 15 minut. Po vyjmutí se teplé pijí 2- až 4krát za den. Bylinné čaje je také vhodné pít pro prevenci onemocnění. "Než pít čaje z jednotlivých bylin samostatně – pokud to ovšem přímo nedoporučí lékař – je lepší dát přednost bylinným směsím. Vhodnou kombinací bylin a vůbec jejich sestavením se příznivý účinek takového nápoje posiluje," říká Josef Palas, jehož firma dodává čaje na náš trh.

Autor: Rebeka Stoklasová
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...