Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

5 potravin, které fungují proti bolestem. Nepolykejte zbytečně pilulky!

  • Léky
    16. dubna 2017 | 06:00

    Kvůli pohodlí, které s sebou přináší moderní medicína se svými pilulkami, často zapomínáme na přírodní možnosti, jak zmírnit bolest a další potíže. Podívejte se na pět potravin, které jedly už naše babičky, i léčebné metody, které používaly ženy před několika staletími.

  • Zázvor

    Kurkuma.Prospěšnost kurkumy a její léčivé účinky jsou známy a oslavovány po staletí východních tradic. Není se čemu divit. Kurkuma má silné protizánětlivé účinky, pomáhá při prevenci srdečních onemocnění a diabetu.
    Autor: Shutterstock.com

    Kurkuma je koření, které vzhledem připomíná zázvor. Hodně se používá v indické kuchyni. Coby koření patří  mezi nejlevnější, přestože její léčivé účinky jsou k nezaplacení. Kurkuma má analgetické vlastnosti, čili zmírňuje bolesti. Lze ji používat proti bolestem břicha, podporuje a uklidňuje zažívání, zlepšuje stravitelnost a vstřebávání živin. Během trávení uvolňuje křeče a napětí v zažívacím traktu. V indické kuchyni plní podobnou funkci jako chilli papričky. Zabíjí bakterie a parazity ve střevech a detoxikuje potravu.

    Sušenou kurkumu lze také používat na vnější řezná poranění. Kurkuma nasypaná na ránu zmírňuje bolest, zlepšuje hojení, pomáhá vyčistit ránu a podporuje růst zdravé tkáně. Kurkuma je silným antioxidantem a dá se využít jako výborná přírodní dezinfekce.

    Podívejte se na další příznivý efekt potravin

    Video se připravuje ...
    Šest potravin, které pomohou v boji s rakovinou • VIDEO: iStock.cz/mojezdravi.cz/ccmixter.org

    Kurkuma má mimo jiné i pozitivní vliv na psychiku, působí proti únavě, ochraňuje buňky proti stárnutí, oživuje mozkovou činnost a podporuje celkovou regeneraci organismu.

  • Kurkuma

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Hřebíček byl už v tradičním lidovém léčitelství využíván pro své analgetické účinky. Nejefektivněji se dá využít při bolesti zubů, dásní a paradentóze. Zkuste při bolestech zubu rozkousat hřebíček v ústech a okamžitě se místo znecitliví. Hřebíček má totiž i anestetické účinky. Funguje jako prevence před zubním kazem a zároveň pomáhá při osvěžení dechu.

    Pití hřebíčkového čaje zároveň napomáhá od bolesti kloubů. Lze ho použít i lokálně. Vmasírování hřebíčkového oleje do kloubů vám okamžitě uleví od bolesti. Funguje i jako prevence.

    Hřebíčkový čaj mimo jiné uvolňuje ucpané dýchací cesty při nachlazení, zmírňuje bolesti, které jsou doprovázené rýmou. Hřebíček je výborný na domácí přírodní aromaterapie. Hřebíček výborně provoní a dezinfikuje místnost.

  • Hřebíček

    Kontryhel
    Autor: shutterstock.com
    Kontryhel je rostlina známá především jako léčitel při mnoha ženských problémech. Je skvělým pomocníkem při těžkých menstruačních bolestech. Zároveň napomáhá regulovat a sjednocovat cyklus. Kontryhel silně prokrvuje dělohu, díky čemuž dokáže vyvolat menstruaci u žen, jimž se nedostavila.

    Obezřetné by proto měly být těhotné ženy. Kromě menstruačních bolestí napomáhá kontryhel od nepříjemných příznaků menopauzy, pomáhá proti poševnímu výtoku a kvasinkovému onemocnění.

    Kontryhel mimo dámských problémů napomáhá také zažívání. Zmírňuje bolesti v žaludku a střevech spojené s trávením a léčí průjem. Čaj z kontryhelových lístků dokáže také zvýšit chuť k jídlu. Kontryhel je také skvělým spalovačem tuku, zrychluje metabolismus a napomáhá přirozenému úbytku váhy.

    Kontryhel mívá efekt také při léčbě akné a jiných kožních onemocnění a díky množství antioxidantů omlazuje vaši pleť. Podporuje také zdravý růst vlasů, udržuje je pevné a lesklé. Pití kontryhelového čaje také napomáhá lepšímu spánku lidem trpícím nespavostí.

  • Kontryhel

    Káva
    Autor: shutterstock.com
    Bez šálku dobré kávy si většina z nás nedokáže představit správný odpočinek. Ani bychom netušili, že to může vyplývat z množství zdraví prospěšných látek, které káva obsahuje. Pití kávy totiž nabuzuje pocit štěstí a dobré nálady. Nadbytečné pití kávy paradoxně vyvolává nervozitu a stres.

    I díky pití kávy se můžete vyhnout práškům proti bolesti. Káva totiž uvolňuje svaly, kofein je zbavuje bolesti a únavy. Káva vás tedy výborně zbaví napětí ve svalech způsobeného namáhavým cvičením.

    Kofein obsažený v kávě uvolňuje do krve adrenalin, který v těle zvyšuje krevní tlak a napomáhá činnosti srdce. Díky tomu působí proti bolestem hlavy vyvolaným únavou a nedostatečným spánkem.

  • Káva

    Zázvorový čaj
    Autor: Shutterstock.com

    Zázvor a jeho celkový pozitivní vliv na zdraví znali už ve starověku. Zázvor obsahuje celou řadu vitaminů, minerálních látek a antioxidantů. Pro typickou chuť zázvoru je zásadní látka gingerol, která je podobná jako látky obsažené například v chilli papričkách.

    Zázvor je výborným pomocníkem proti bolestem všeho druhu. Obecně snižuje a uvolňuje bolest v těle. Je výborný jako první pomoc při bolesti v krku, rýmě a nachlazení. Uvolňuje ucpaný nos a přirozenou cestou vás zbaví bolesti hlavy. Zázvor je protizánětlivý, ničí bakterie a posiluje imunitu.

    Zázvor napomáhá stimulovat kardiovaskulární systém, pomáhá prokrvovat tělo a posilovat srdce. Díky zázvoru se můžete zbavit bolesti svalů a kloubů. Pomáhá také při žaludeční nevolnosti způsobené nezdravým stravováním, nevolnosti v průběhu těhotenství nebo takzvané mořské nemoci, nevolnosti způsobené nezvyklým pohybem.

Autor: Rebeka Stoklasová
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...