Kdo říká, že při hubnutí nesmíte jíst polévky? Samozřejmě, že na zajíškované gulášovky si musíte nechat zajít chuť, ale jinak patří polévky neodmyslitelně do hubnoucího jídelníčku. Dobře zasytí, zvyšují vylučování trávicích šťáv a celkově pomáhají při trávení. K tomu přidejte i to, že přispívají ke zlepšení pitného režimu a zvyšují příjem vlákniny!
Jak připravit kaloricky vyváženou polévku?
Sytější polévka je výborná nejen k obědu, ale i k večeři nebo odpolední svačině. V případě diety musíte zapomenout na polévky zahuštěné moukou, připravené na velkém množství tuku nebo se smetanovým základem. Ani vývary z tučného masa nejsou ideální. Tuk samozřejmě použít můžete, ale stačí lžička oleje nebo máslo na porci. „Zahušťování není nutné, stačí na sucho opražená mouka, rozmačkaná zelenina nebo nastrouhaný brambor. Do polévek můžete také přidávat malé množství těstovin, jáhly, pohanku, ovesné vločky nebo rýži. Pak už ale není žádoucí podávat k polévce pečivo,“ radí nutriční poradkyně Iva Málková, autorka knihy Hubneme s rozumem (SmartPress). Pro zvýšení obsahu bílkovin použijte luštěniny, vejce nebo sýr. K dochucování používejte zelené natě, které jsou plné vitaminu C a A.
Polévka na pondělí: Cizrnový Eintopf
Budete potřebovat: 40 g cizrny, 4 g sušených hub, 40 g řapíkatého celeru, 15 g mrkve, 15 g celeru, 10 g petržele, 20 g kedlubny, 50 g pórku, 15 g cibule, 5 g česneku, 5 g oleje, zelenou petrželku, sůl, mletý pepř, nové koření
Postup: Na rozehřátém oleji zpěníte cibulku, doplníte nakrájenou zeleninou a namočenými houbami, zalijete vodou, ochutíte a vaříte. Asi po 15 minutách přidáte přes noc namočenou a uvařenou cizrnu, necháte prohřát a posypete sekanou petrželkou. Chutný a vydatný Eintopf je připravený k podávání.
Polévka na úterý: Fazolová s masem
Budete potřebovat: 70 g zadního hovězího masa, 50 g barevných fazolí, 2,5 g česneku, 15 g cibule, 30 g mrkve, 15 g řapíkatého celeru, 20 g sterilované kukuřice, 5 g oleje, 15 g kečupu, sladkou papriku, sůl, mletý pepř
Postup: Přes noc namočené fazole uvaříte. Maso zalijete studenou vodou a uvaříte. Na oleji zpěníte cibulku, poprášíte ji mletou paprikou, přidáte utřený česnek, kečup, nakrájenou mrkev a celer, zalijete vývarem a povaříte. Vařené maso nakrájíte a společně s kukuřicí a polovinou fazolí vložíte do polévky. Druhou polovinu fazolí s trochou polévky rozmixujte a polévku zahusťte. Ještě krátce povařte a dochuťte.
Polévka na středu: Hovězí se sýrovo-fridátovými nudličkami
Budete potřebovat: 60 g hovězí kližky, 50 g mrkve, 30 g celeru, 50 g květáku, 20 g cibule, 30 g pórku, 20 g kořenové zeleniny, 30 g hrubé mouky, 15 g eidamu (20 % tuku v sušině), 3 g oleje, ¼ vejce, zelená petrželka, sůl, mletý pepř
Postup: Maso s cibulí dejte vařit, po chvíli přidejte nakrájenou zeleninu. Z mouky, vejce a vody vymíchejte těstíčko, zapracujte nastrouhaný sýr a část sekané petrželky. Upečte slabé placičky, srolujte a nakrájejte na nudličky. Maso nakrájejte na kousky a vraťte do polévky. Na konec přidejte fridátové nudličky a posypte petrželkou.
Polévka na čtvrtek: Dýňová
Budete potřebovat (4 porce): 3 lžíce olivového oleje, 1 červenou cibuli, 1 stroužek česneku, 600 ml vody, 750 g máslové dýně, 1 velkou mrkev, 1 lžičku bujonového prášku, 1 chilli papričku, ½ lžičky nastrouhaného zázvoru, 1 lžičku citronové šťávy
Postup: Na pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte cibuli a česnek a pět minut jemně opékejte doměkka, pak přidejte pět lžic vody a vařte, dokud se voda nevstřebá. Přidejte dýni a mrkev a zvolna prohřívejte, aby se začaly „potit“. Přidejte zbytek vody a bujonový prášek, přiveďte k varu a zvolna vařte 15 minut. Pak přidejte chilli papričku, zázvor a citronovou šťávu a zvolna vařte dalších 15 minut. Po uvaření polévku rozmixujte pomocí tyčového mixéru dohladka, podávejte pokapanou bylinkovým olejem.
Polévka na pátek: Čočková
Budete potřebovat: 3 l kuřecího nebo zeleninového vývaru, 350 g propláchnuté čočky, 2 lžíce extra panenského olivového oleje, 1 velkou žlutou cibuli, 3 velké mrkve, 2 lžičky balsamika, ½ lžičky soli, ½ lžičky mletého černého pepře
Postup: Do hrnce nalijte vývar a nasypte čočku. Přiveďte k varu, poté teplotu snižte a zvolna vařte asi jednu hodinu, dokud čočka nezměkne. Z povrchu polévky seberte pěnu. Mezitím na pánvi rozehřejte olej, přidejte cibuli a restujte ji asi pět minut doměkka. Přisypte mrkev a restujte dalších pět minut, až zkřehne. Pánev sundejte z plotny a odložte stranou. Posledních 15–20 minut vaření přidejte do polévky cibuli s mrkví. Vmíchejte balsamiko, sůl a pepř. Tip: Tuhle polévku si můžete připravit až šest dnů předem a vychlazenou ji v krabičkách zamrazit na dobu až dvou měsíců.
TIP NA VIDEO: Naučte se dokonalou dýňovou polévku od šéfkuchaře Radka Davida!