Potraviny, které spalují kalorie! Můžete jíst a zároveň hubnout?

  • Potraviny, které spalují kalorie! Můžete jíst a zároveň hubnout?
    8. února  2022 
     06:00

    Že byste si přáli jíst a zároveň hubnout? Zaměřte svou pozornost na potraviny, které mají vliv na úbytek tělesného tuku. Žádné jídlo bohužel nemá tak zázračnou vlastnost, že čím více byste ho jedli, tím hubenější byste byli. Naštěstí ale existují potraviny, které opravdu pomáhají spalovat kalorie a zrychlovat metabolismus.

  • Grapefruit

    Grapefruit
    Autor: Shutterstock.com

    Obsahuje aminy, které podporují spalování tuků a zvyšují přeměnu energie. Tohle citrusové ovoce zároveň zlepšuje prokrvení těla, což nás přirozeně nutí vydat více energie. Díky specifické hořké chuti grapefruit také zahání chuť na sladké a lehce zasytí. Skvěle se tak hodí právě do diety.

    Video se připravuje ...
    Čínský horoskop pro rok 2022 - Zdraví • VIDEO: Videohub

  • Zázvor

    Zázvor
    Autor: shutterstock.com

    Čerstvý zázvor obsahuje chuťově velmi výrazné oleje, které zrychlují metabolismus a potlačují chuť k jídlu. Nejvýznamnější obsažený olej oleoresin dokonce zahřívá tělo, což pomáhá spalovat kalorie. Zázvor zároveň podporuje činnost střev, a tak se doporučuje i při zácpě.

    Náš tip: Nezařazujte zázvor jen v zimě, ale dělejte si i v letních měsících zázvorové limonády. Díky obsahu betakarotenu podpoříte mimo jiné i své opálení.

    Video se připravuje ...
    Šéfredaktorka časopisu Dieta: Přehnaná péče o sebe sama je také příčinou závažné poruchy příjmu potravy • VIDEO: Videohub

  • Skořice

    Skořice
    Autor: Shutterstock.com

    Obsahuje chalkový polymer, díky kterému se zrychluje metabolismus. Tohle nasládlé koření přirozeně reguluje hladinu cukru v těle, díky čemuž je jedním z nezbytných potravin pro diabetiky. Skořice současně napomáhá regulovat hladinu cholesterolu a cukru v krvi. 

    Náš tip: Skořici nasypte do jogurtu, ranní kaše nebo ji přidejte do těsta při pečení. Skvěle ochutí také kávu.

    Video se připravuje ...
    Jógou pro pevný střed těla - cvičte s časopisem Dieta • VIDEO: Videohub

  • Ananas

    Ananas
    Autor: shutterstock.com

    Obsahuje vitamín B, C, betakaroten a minerální látky, které výrazně pomáhají regulovat funkci zažívacího ústrojí. Zásadní látkou, kterou však ananas obsahuje, je bromelin. Tato látka napomáhá účinnému spalování tuku uloženého v podkoží. Bromelin je možné užívat také jako doplněk stravy. Což je dobrá zpráva pro ty, kteří jsou na ananas alergičtí. 

  • Citron

    Citron
    Autor: Shutterstock.com

    Citronová šťáva je multifunkčním lektvarem pro naše zdraví. Nejenže napomáhá zrychlovat metabolismus a spalovat kalorie, ale také působí detoxikačně a posiluje imunitu. Udělejte si proto každé ráno teplou vodu s čerstvě vymačkaným citrónem a začněte svůj den na zdravé vlně!

    Věděli jste, že citrón patří mezi zásadité potraviny? Obsahuje sice kyselinu citronovou, ale když je naším tělem metabolizován, nevytváří žádné další kyseliny. 

    Video se připravuje ...
    Testy osobnosti: Enneagram • VIDEO: Videohub

  • Hovězí maso

    Hovězí maso
    Autor: shutterstock.com

    Hovězí je při dietě ideální potravinou. Pokud si k obědu dáte jídlo postavené na libovém hovězím, budete zasyceni na zbytek dne. Zároveň získáte mnoho zdraví prospěšných látek. Hovězí maso obsahuje bílkoviny, železo a další minerály. Podstatnou látkou je také L-karnitin, který dokáže spalovat tuky a budovat svalovou hmotu. Nejčastěji ho, coby potravinový doplněk, užívají kulturisté.

    Video se připravuje ...
    Alergie na pšeničnou mouku a celiakie: Jaký je mezi tím rozdíl? • VIDEO: Videohub

  • Zelený čaj

    Zelený čaj
    Autor: Thinkstock.cz

    Kvalizní zelený čaj má mnoho zdraví prospěšných látek. Zpomaluje proces ukládání tuků v těle, a zároveň zvyšuje spalování kalorií. Mimo jiné je také silným antioxidantem. Aby naše tělo mohlo využít jeho správný potenciál, měli bychom denně vypít alespoň dva šálky zeleného čaje. Nezapomeňte ho však doplnit i sklenicí vody.

    Video se připravuje ...
    Šest potravin, které vám pomohou vytvarovat "pekáč buchet" na břiše. • VIDEO: Jiří Sládeček / BPŽ

  • Cibule

    Cibule
    Autor: iStock

    Syrová cibule silně prokrvuje orgány v těle. Díky tomu dokáže urychlit trávení, zvýšit spalování a zrychlit odbourávání tuků. Vedle klasické bílé a červené cibule má podobné účinky i cibulka jarní. Ta se skvěle hodí do salátů nebo jako náhrada bylinek při servírování. Nemá totiž tak výraznou štiplavou chuť.

    Video se připravuje ...
    Suchý únor: Co udělá s tělem měsíc bez alkoholu • VIDEO: Videohub

  • Mořské řasy

    Mořské řasy
    Autor: Shutterstock.com

    Obsahují širokou škálu vitaminů a minerálů. Zásadní je také jód. Ten umožňuje rychlejší spalování kalorií, stimuluje látkovou výměnu, urychluje metabolismus. Mořské řasy jsou také výborným antioxidantem. Nejčastěji jsou servírovány jako součást asijských pokrmů, jako je sushi, nebo v populárních poke bowls. 

    Video se připravuje ...
    Za dva měsíce dohromady 23 kilo dole! Tahle dieta opravdu funguje • VIDEO: BPŽ_Kristina Juřicová

  • Jablka

    Jablka
    Autor: istock.com

    Jsou bohatá na vitamin C, draslík a lehce stravitelné sacharidy. Zásadní složkou je také pektin, který podporuje trávení a snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Tohle ovoce navíc patří mezi druhy s poměrně nízkým obsahem sacharidů, a tak se skvěle hodí do diety. V rámci svačiny ho však kombinujte s bílkovinou, například v podobě jogurtu, nebo s ořechy, aby vás pořádně zasytilo.

  • Káva

    káva
    Autor: Shutterstock.com

    Jste zvyklí si po jídle dát dobrou kávu? Směle v tom pokračujte! Černá káva totiž pomáhá lepšímu trávení. Kofein zvyšuje spalování tuků, a zároveň také zvyšuje krevní tlak, a tím stimuluje látkovou výměnu. Káva navíc kolikrát nahradí i dezert, a tím zažene chutě na sladké. Spoustu kvalitních káv seženete i v ochucené verzi bez přidaných cukrů, pouze s aromaty.

  • Voda

    Voda
    Autor: istockphoto.com

    Pokud pijete studenou vodu, skutečně hubnete. Voda totiž neobsahuje žádné kalorie. Naopak tělo musí vydat xtra energii na její ohřátí na tělesnou teplotu. Mimo jiné se díky množství vody v žaludku budete cítit sytější. Během celého dne byste měli vypít minimálně litr a půl studené vody. 

  • Celer

    celer
    Autor: iStock.com

    Neobsahuje skoro žádné kalorie, jelikož je převážně tvořen z vody. Tím se stává ideálním pomocníkem do diety. Vedle toho je také plný vitaminů a minerálů a pomáhá urychlovat váš metabolismus. Pokud jste tak celer ještě nezařadili do jídelníčku, měli byste to rychle napravit! U celebrit je při hubnutí populární také celerová šťáva.

  • Chia semínka

    Chia semínka
    Autor: Shutterstock.com

    Jsou bohatá na vlákninu, protein a omega-3 mastné kyseliny. Jejich specifikem je schopnost navázat na sebe vodu a zvětšit svou velikost až desetinásobně. Díky tomu se budete cítit déle nasyceni. Chia semínka zároveň zrychlují metabolismus,  potlačují chuť k jídlu a obsahují cenné omega 3 masné kyseliny!

  • Chilli papričky

    Chilli
    Autor: Shutterstock

    Látky obsažené v chilli papričkách zrychlují trávení a zvyšují tvorbu prospěšných žaludečních šťáv. Díky pálení a horkosti těla, které způsobuje kapsaicin, jsou uvolněny endorfiny, je podporován krevní oběh a urychlován metabolismus. Tělo tak doslova použije tuk jako palivo pro vytvořené teplo.

     

    TIP NA VIDEO: Podívejte se také na potraviny, které by neměly chybět v žádném jídelníčku.

/
Autor: Veronika Duží, autorka je výživová poradkyně

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji