Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Jak vyvolat menstruaci: Kdy stačí babské rady a kdy musíte k doktorovi?

27. října 2022 | 11:00

Chystáte se cestovat a chcete menstruaci urychlit? Nebo se vaše dny zkrátka jen nedostavily a vy jste z toho nervózní? Existuje několik babských rad, které vám pomohou dostat měsíčky a vy tak nemusíte hned k lékaři pro vyvolávací injekci. Jaké to jsou? 

Dříve, než začnete menstruaci vyvolávat, byste si měly předem uvědomit, proč se vaše dny nedostavily. Mohlo by totiž vyjít najevo, že jste těhotná. V prvním případě tedy vyrazte do lékárny a kupte si těhotenský test.

Pokud se těhotenství nepotvrdí, dalším důvodem opožděné menstruace může být nemoc nebo přechození nemoci. Tělo bývá zesláblé a zatěžované léky, a tak se může stát, že se menses opozdí, nebo dokonce vynechá. Dalším faktorem může být vysazení antikoncepce, stres nebo úbytek váhy. 

Naložte se do vany

Napusťte si pořádně horkou vanu. Pak už se do ní jen ponořte, přidejte vonný olejíček nebo pěnu do koupele, zavřete oči a relaxujte. Teplá vodu uvolňuje organismus, napětí a roztahuje cévy. Pro větší účinek si promasírujte spodní část břicha. Můžete použít své ruce nebo horký proud vody ze sprchy. Tento postup je vhodné opakovat několik dní po sobě. Pokud doma nemáte vanu, ale pouze sprchový kout, nezoufejte! Nastavte si tu nejteplejší vodu, jakou snesete, a nechte proud vody téct na spodní část břicha. 

Dejte si sklenku vína 

Ano, čtete správně. Červené víno v kombinaci s horkou koupelí dokáže zázraky. Víno nám, stejně jako teplá voda, pomáhá rozšířit cévy, uvolňuje napětí a dodává potřebné antioxidanty.

Červené víno je vhodnější než to bílé. Uvolňuje stresové napětí a funguje proti zánětům močových cest. Mějte však na paměti, že se bavíme o přiměřené dávce, tedy dvou decích maximálně. 

Cvičte

Možná se vám to nebude zdát, ale fyzická námaha opravdu může menstruaci vyvolat. Nechceme po vás, abyste uběhly maraton nebo strávily dvě hodiny intenzivním cvičením. Měla by postačit zhruba půlhodina nějakého lehčího cvičení. Zkuste tedy jízdu na kole, lehčí běh nebo cviky, které formují především břicho. 

Vsaďte na bylinky 

Příroda je mocná čarodějka a poklady, které nabízí, mohou pomoct víc než farmaceutické výrobky. Měla byste se ale nejprve ujistit, zda jsou pro vás konkrétní bylinky vhodné. Pro vyvolání menstruace se doporučuje pít čaje z třezalky. Dospívající dívky pijí tento čaj pro správný vývoj pohlavních orgánů a sjednocení menstruace. Zkusit můžete také čaj z měsíčku nebo šalvěje. Ta také pomáhá při nadměrném pocení a je skvělá jako kloktadlo. Má však silné léčivé účinky, tak je potřeba ji pít s mírou. Dále se doporučuje odvar ze zázvoru, petržele nebo řebříčku. Více o jednotlivých bylinkách se dozvíte ve fotogalerii v úvodu článku.

Pokud však ani jedna ze zmíněných rad nezabírá, měla byste navštívit svého gynekologa, který vám píchne vyvolávací injekci. 

VIDEO: Jak pomocí bylinek vyvolat menstruaci?

Autor: Aneta Pařízková
Video se připravuje ...