Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Trápí vás přes zimu suché rty a opary? Tohle vás zachrání!

  • ...
    5. listopadu 2017 | 06:00

    Nemusíme žít na Aljašce, abychom si všimli, že se v zimě někdy naše rty loupou do krve a koutky bolestivě praskají. Snadnou a šetrnou péčí tomu ale můžete bez problémů předejít. Prozradíme vám, jak na to!

  • Olizujete si rty

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Snažíte se popraskané rty zvlhčit neustálým olizováním? Není divu, že se vám pak vysušují o to víc! Zvlhčování slinami nebo vodou v zimě rtům paradoxně ubližuje. Rty totiž na rozdíl od zbytku pokožky neobsahují skoro žádný podkožní tuk, kterým by se mohly přirozeně promašťovat. Stejně tak jim ubližuje dýchání studeného vzduchu ústy místo nosu. Proudění štiplavého větru kolem rtů dává tenké kůži pořádně zabrat.

  • Jste dehydrovaní

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Suché rty bývají vždy známkou dehydratace. V zimě toto pravidlo platí stejně tak! Popraskané rty vám tedy naznačují, že nepijete tolik tekutin, kolik byste měli. Dehydratace bývá také spojena s bolestmi hlavy nebo únavou. Denně byste měli vypít kolem dvou litrů vody. Suché rty mohou také signalizovat nedostatek vitamínu B, který je rozpustný ve vodě. Jeho absence se projevuje podobně jako při dehydrataci. Najdete jej v ořeších, mase i sýrech.

  • Pozor na balzámy

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    První řešení, které logicky každého napadne, trápí-li nás popraskané rty, je balzám. Buďte ale opatrní! Některé balzámy obsahují látky zvané cinnamáty, které bývají častými alergeny. Do kosmetiky jsou přidávány proto, aby balzám příjemně voněl. Rty mohou dráždit i jiné přípravky. Například zubní pasty obsahující sulfáty, které se používají kvůli pěnivosti. Nebo pleťové krémy určené pro hydrataci, které obsahují vysoké množství vody a přes zimu pokožku popraskají. Používejte během studeného počasí raději krémy, oleje nebo másla založená na rostlinných nebo živočišných tucích.

    Vyrobte si balzám na rty, ať máte jistotu, že je bez alergenů:

    Video se připravuje ...
    Vyrob si sám: Domácí balzám na rty! Máme jednoduchý recept! • VIDEO: Mall.cz

  • Rychlá péče

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Protože se zimě vyhnout nemůžeme, pokud se tedy nechystáte na čtvrt roku do teplých krajů, potřebujeme řešení! Pro vyléčení popraskaných úst je zapotřebí nejdříve rty zbavit suché kůžičky. Nikdy kůži nestrhávejte! Praskliny mohou být velice bolestivé, a proto použijte nejjemnější peeling a kartáček na zuby. Krouživými pohyby zbavíte rty odumřelé kůže a zároveň ji promasírujete a prokrvíte. Poté použijte kvalitní balzám bez přidaných aromat, rostlinný kokosový nebo olivový olej nebo bambucké máslo. Skvělým pomocníkem je také obyčejný med, který rty zvláční, vyživí a ochrání před mrazivým počasím.

  • Trpíte opary

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Pokud trpíte na opary, olivový olej toho příliš nezmůže! Opary se přenášejí prostřednictvím slin a v době oslabení imunity, což je zpravidla právě během zimních měsíců, jste jeho podlehnutí mnohem náchylnější. Opar se může tvořit i v období stresu, přepracování nebo únavy. Zkuste ho zaléčit ještě předtím, než se vyklube. Pomůže vývar z meduňky nebo heřmánku. Účinná je také obyčejná zubní pasta, plnotučné mléko nebo ledový obklad. Vyhýbejte se kosmetice, make-upu a rtěnkám. Pokud se vám koutky rtů nepodaří zachránit, dejte na odbornou léčbu mastmi s dekosanolem, benzokainem, lidokainem nebo alkoholem.

Autor: Rebeka Stoklasová
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...