Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Jak vybrat matraci, aby vás nebolela záda: Jakou potřebujete tvrdost a materiál?

6. listopadu 2017 | 06:00

Kvalitní spánek z velké části ovlivňuje dobrá matrace. V dnešní době je na trhu široké množství typů a vybrat tu správnou není jednoduché. Rozvažovat nemusíte jen nad tvrdou či měkkou, ale například nad tím, zdali bude matrace bio či nikoliv. Před ukvapeným nákupem si zkuste přečíst naše rady.

Pokud se rozhodnete pořídit si novou matraci, nákup neuspěchejte. Je pravda, že ji seženete za několik set korun už i v každém větším supermarketu. Taková matrace ale rozhodně není vhodná pro každodenní použití. Pořídit ji můžete maximálně  do pokoje pro hosty na občasné přespání.

Do matrace, na které budete spát každý den, se investovat rozhodně vyplatí. Uvědomte si, že vám bude sloužit dalších deset až patnáct let. Navštivte proto raději přímo specializovanou prodejnu, kde je široká nabídka, a navíc vám odborně proškolený personál pomůže s výběrem.

Jakou tvrdost matrace zvolit

Obecně platí, že lidé s vyšší váhou by si měli vybírat matrace tvrdší, naopak lidé s nižší váhou si mohou vybírat i z těch měkčích. Důležitý je ale i způsob spaní. Pokud spíte po větší část noci na boku, měli byste zvolit měkčí matraci, pokud na zádech nebo na břiše, bude pro vás vhodnější matrace tvrdší.

Posledním faktorem je pak věk. Pro zdravý růst a vývoj děti potřebují pevnější matraci se střední tvrdostí, u mladých lidí je zájem o tužší matrace, a čím je člověk starší, měl by použít měkčí a elastičtější matrace.

Jaký vybrat druh matrace

Ty tam už jsou naštěstí časy, kdy byly všechny matrace stejné. Dnes se na jejich výrobu používá hned celá řada moderních materiálů, které mají odlišné vlastnosti a jsou různě vhodné pro rozdílné uživatele.

Matrace ze studené pěny vynikají výbornou elasticitou, tvarovou stálostí a dlouhou životností. Díky velké pórovitosti materiálu dochází k dobré provzdušněnosti a odvodu tepla. Vzhledem k možnosti kombinovat různé tuhosti pěn je možné docilovat dobré opory těla a páteře.

Matrace z paměťové pěny se při kontaktu s tělesným teplem pružně přizpůsobuje anatomii těla, stabilizuje tělo v optimální poloze pro spaní, takže se uživatel během noci méně otáčí, což přispívá ke klidnému a kvalitnímu spánku. Dochází ke zmírnění bolesti zad a také to má pozitivní vliv na krevní oběh.

Ekologicky smýšlející zákazníci zase ocení matraci z bio pěny, u které jsou suroviny původně vyráběné z ropy nahrazené surovinami z přírodních olejů. Výsledkem jejich použití jsou vyšší elasticita matrace, tvarová stálost a výborné ortopedické vlastnosti. Navíc má jejich používání pozitivní dopad na ekologii.

U pružinových matrací už nemusíte mít obavy, že vás pružiny budou po čase píchat do zad, jako tomu bylo v minulosti. Pružiny jsou chráněny roznášecí vrstvou impregnovaného silného filcu, který zabraňuje jejich průniku z matrace. Navíc často bývají jednotlivé pružiny navzájem spojeny přídavnými pérky tak, aby se nemohly uvolňovat.

Ideální výška matrace

Pokud měníte starou matraci za novou, je nejlepší si tu původní přeměřit. Tak snadno zjistíte, jak velkou matraci budete potřebovat. Obecně platí, že důležitými parametry jsou šířka, délka a výška matrace. Ideální délka matrace by měla být o dvacet centimetrů delší, než je výška uživatele.

Co se týče šířky, nejčastěji se volí matrace s šířkou minimálně osmdesát centimetrů, případně více. Podstatnou roli hraje také výška. Matrace musí být vyšší než rám postele, ideální výška je šestnáct až dvacet centimetrů.

Pozor na takzvané "zdravé" matrace

Přívlastky „zdravá“ a „ortopedická“ má dnes skoro každá matrace. Často jde ale jen o trik, jak nalákat zákazníka. Pojem zdravotní matrace může být použit jen tehdy, když výrobek disponuje speciálním certifikátem, ať už se jedná o matrace hypoalergenní, hygienické nebo pro osoby dlouhodobě upoutané na lůžko. Kupujete-li tedy matraci s jakýmkoliv přívlastkem, je určitě dobré si příslušné certifikáty vyžádat a pečlivě je prohlédnout.

Autor: kaj
Video se připravuje ...