Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Jak se bránit chřipce? Letos se jí můžete vyhnout

27. listopadu 2017 | 06:00

Chřipková sezona tu bude co nevidět. S velkou pravděpodobností nazýváte chřipkou to, co je jiným virovým onemocněním dýchacích cest, takzvanou virózou. Buďte si jistí, že „slabá“ chřipka neexistuje. Tohle onemocnění člověka během pár hodin skolí natolik, že mu nezbude než ležet v posteli. Někdy na něj umírají i mladí silní lidé. Jak jí nepodlehnout?

Přijde jako blesk z čistého nebe často už 24 hodin poté, co se člověk nakazí. Z pohody a plného zdraví nastoupá horečka ke 39 až 40 °C, přepadnou vás zimnice a velké bolesti kloubů. Naproti tomu rýma vůbec nepatří mezi typické chřipkové příznaky, kašel a další projevy nachlazení přicházejí až po několika dnech vysokých teplot. Pokud se objeví hned, tak jen v mírné podobě.

Proč je chřipka tak nebezpečná?

Protože jsou její viry nesmírně agresivní a napadají nejen horní dýchací cesty, ale rovnou celý organismus. Například zápal plic se může rozvinout ne až po několika dnech, ale hned v prvním dnu chřipky. V případě prudkého průběhu zápal postihne celou plíci a nepomůže ani umístění pacienta na anesteziologicko-resuscitačním oddělení. Chřipkové viry mohou zaútočit také na srdeční sval či na osrdečník, čili vak obalující srdce. Mohou způsobit zánět mozku, svalů, kloubů, někdy může nastat i toxický šok.

Co vás před chřipkou ochrání? 

Pouze očkování, i když ne stoprocentně. Očkování obvykle sníží riziko onemocnění až o 60 %. Chřipkové viry se neustále mění, takzvaně mutují, aby je naše obranyschopnost nedokázala poznat, i když jsme už třeba chřipku někdy prodělali. Proto vědci na základě co nejpravděpodobnějších odhadů připravují každý rok vakcínu novou. I když očkování nezabere a chřipkou onemocníte, bude mít mírnější průběh. „Nejde nám o to, abychom chřipku zcela vymýtili, ale aby na ni lidé neumírali,“ říká profesor Petr Pazdiora, přednosta Ústavu epidemiologie Lékařské fakulty v Plzni. „Očkovaný člověk navíc sníží riziko nákazy nejen u sebe, ale i pro své okolí.“ 

Jakou vakcínu si vybrat?

Dosud se vakcíny dostupné na trhu nijak nelišily a obsahovaly vždy ochranu proti třem kmenům chřipkových virů. Letos ale přichází novinka, vakcína Vaxigrip Tetra. Ta obsáhne kromě dvou tradičních kmenů A a jednoho kmene B ještě druhý „béčkový“ kmen. Vakcína se čtyřmi složkami je tedy účinnější. Odhaduje se, že kdyby se tato nová vakcína používala v Evropě v posledních deseti letech namísto dosavadní třísložkové vakcíny, mohl se počet onemocnění chřipkou snížit až o 1,6 milionu a počet úmrtí o téměř 15 tisíc.

Kdo by se měl nechat očkovat?

Nejhorší a leckdy smrtelný průběh mívá chřipka u seniorů a u chronicky nemocných lidí, těm hradí očkování třísložkovou vakcínou zdravotní pojištění. Na čtyřsložkovou si asi 100 Kč doplatí. Očkovat se ale může kdokoliv z dospělých a děti od tří let věku. Vakcínu je možné podávat i těhotným a kojícím ženám. Za novou vakcínu včetně aplikace dáte zhruba 400 Kč, za starší typy 300 Kč. Zdravotní pojišťovny svým klientům v různé míře přispívají.


Autor: red
Video se připravuje ...