Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Největší mýty o kocovině: Je jedno, v jakém pořadí pijete. A káva vám nepomůže

  • Znáte největší mýty o kocovině? Možná jim věříte i vy!
    31. prosince 2016 | 06:00

    Jestliže patříte mezi ty, kteří si rádi čas od času přihnou, pak určitě znáte, co to znamená mít kocovinu. Určitě jste už někdy prožili tu krušnou chvíli, kdy se druhý den váš mozek ocitne ve vzduchoprázdnu a mlátí sebou o stěny vaší hlavy a žaludek se chová, jako by se právě nalézal na rozbouřeném moři. 

  • Kocovina není nic vážného

    Těžká hlava a žaludek na vodě - to jsou následky silvestrovských oslav.
    Autor: profimedia.cz
    Omyl. Kocovina je reakcí na celý chemický cirkus, který se vám během večera, noci a rána odehrává v těle. Nadměrné pití totiž ohrožuje centrální nervový systém. A škodlivé látky, které se dostanou do mozku, pak způsobí bolesti hlavy, závratě, nevolnost… Navíc velmi dehydratují organismus, proto musíme několikrát za noc vstát a jít se trochu napít. O tom, jak se cítíme ráno, je škoda mluvit, každý to zná. Snad jen – i jeden propitý večer dost zásadně oslabuje lidskou imunitu.

  • Kocovina si nevybírá

    V muži dříme povaha lovce, kterou ne vždy v sobě potlačí.
    Autor: Shutterstock.com
    Pokud by se na nějakou dámskou jízdu dostal muž a vypil to samé jako účastnice, pravděpodobně mu druhý den ráno bude mnohem lépe než ženám. Muži mají už na první pohled jinou konstrukci těla než my, tudíž je jasné, že stokilový frajer vydrží více než šedesátikilová křehule. To ale není jediný důvod, proč jsou pánové vůči kocovině odolnější. Mají v sobě totiž více vody oproti nám, takže se alkohol v krvi více zředí. 

  • Kocovině se prostě nevyhnu

    Pozor na bublinkaté vody!
    Autor: Shutterstock.com
    Pokud budete dodržovat zásady správného pijana, pak se jí vyhnout můžete, nebo alespoň snížíte její dopady. Skutečně funguje to, že pokud si mezi jednotlivými drinky dáte sklenici vody nebo nějakého nealka, ráno vám nebude tolik zle. Doplníte totiž tekutiny, které s každým vypitým panákem ztrácíte. 

  • Víno je menší zlo

    Alkohol je droga a náš mozek si na ni od prvního doušku zvyká.
    Autor: shutterstoclk
    Červené víno obsahuje látky třísloviny, které patří mezi spouštěče migrény u mnoha lidí. Podobné látky obsahují i některé druhy tmavého alkoholu, jako je třeba whisky. Pokud se chcete vyhnout rannímu bolehlavu, sáhněte po pivě nebo čirém alkoholu, jako jsou vodka nebo gin.

  • Nejdřív pivo, pak teprve panáka!

    Autor: Shutterstock.com
    Není to o pořadí vypitého alkoholu, ale o jeho množství. Jestliže tedy dumáte, kdy si dát panáka, jestli až po pivu, nebo před ním, je to úplně jedno. Ve výsledku jde totiž o samotný alkohol, který se vám dostane do těla. Nenechte se ani ošálit velikostmi. Půllitr piva má stejný podíl alkoholu jako dvojka vína nebo jeden panák.

  • Před spaním si dejte těstoviny

    Špagety jsou skvělým jídlem, které potěší každého!
    Autor: Shutterstock.com
    Že jste o tomto nikdy neslyšeli? No, to je možná dobře. Protože talíř těstovin před spaním vás nespasí. Ostatně jako žádné další jídlo, které si dáte v opilosti. Zaprvé jíst před spaním je zbytečné. Aby potraviny měly nějaký vliv na kocovinu, museli byste je sníst ještě před party. Zadruhé alkohol se nejlépe spaluje v kombinaci s tuky, proto pokud už chcete obelstít ranní nevolnost, dejte si večer před akcí raději nějaký steak nebo pizzu. Jediný trik před spaním, který funguje, je sklenice vody.

  • Ibalgin a do postele!

    789857:gallery:true:truePrášky proti bolesti neboli analgetika mají určitou dobu, po kterou působí. Většinou to bývá kolem čtyř hodin. Pokud si jeden zobnete před spaním, tak vám vlastně pomůže akorát na dobu, kdy spíte, a ve chvíli, kdy se probudíte, už zase nepůsobí. Větší logiku by mělo vzít si ho až ráno. Ani tak to nedělejte, protože smícháním chemií z alkoholu a z prášků vznikne taková malá atomová bomba pro vaše ledviny a při častém užívání byste se mohli taky nechat zapsat na listinu žadatelů o nové orgány. To si raději dejte vodu s citronem, v práci si vezměte volno a tiše trpte doma.

  • Po alkoholu se dobře spí

    spánek
    Autor: Shutterstock.com
    To vám může sice tak připadat, ale ve skutečnosti si vaše tělo vůbec neodpočine. Protože metabolismus má dost práce s tím, aby spálil i tu jednu jedinou skleničku, kterou si před spaním dáte. A pokud jich máte víc, pak bude pracovat celou noc a váš organismus si prostě neodpočine. Jestliže jste navíc někde na party, pravděpodobně se vrátíte domů někdy po půlnoci, kdy pak prošvihnete ty nejdůležitější fáze spánku a už neupadnete do toho správného, tudíž si neodpočinete.

  • Ranní vyprošťovák pomůže

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Nepomůže. Jedním z důvodů, proč je nám ráno tak zle, je to, jak se naše tělo zbavuje škodlivých látek, které přijalo během včerejšího večírku. Je to podobné, jako když lidé závislí na drogách mají abstinenční příznaky, ovšem v mnohem menší míře. Ve chvíli, kdy tělu dopřejete další porci alkoholu, trochu se vám zvýší jeho hladina v krvi, tudíž tělo s tím už nebude do takové míry bojovat. Takže pokud si neodtrpíte kocovinu během dopoledne, přijde na vás později. Museli byste tak pít donekonečna, abyste se jí vyhnuli. A pokud jste zvyklí dávat si každé ráno vyprošťováka? Pak je nasnadě popovídat si o tom se svým lékařem.

  • Jednu kávu, prosím

    Káva může zhoršit bolestivé křeče během menstruace.
    Autor: Shutterstock.com
    Kdepak. Kofein vám nepomůže, protože dehydratuje stejně jako alkohol. Někdo tvrdí, že káva pomáhá tím, že se vám zrychlí oběh krve, čímž rychleji vyplavíte alkohol, ale takto to nefunguje. Raději si dejte třeba iontový nápoj pro sportovce, ten vám pomůže dodat všechny potřebné látky, abyste opět nabrali energii pro další den.