Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Jak poznám, že mám rakovinu? Sledujte tyto příznaky!

  • Jedním z varovných signálů jsou i často se vracející opary.
    11. listopadu 2016 | 06:00

    Nahmatání bulky kdekoliv na těle bývá jasným ukazatelem toho, že něco není v pořádku. I když to v mnoha případech nádor být nemusí, varuje nás to a spíše vyhledáme lékařskou pomoc. Přitom ale existuje více symptomů, které by vás měly varovat. 

  • Kašel, který nemizí

    Suchý kašel? Než se rozeběhnete do lékárny, zkuste některé babské rady, které zabírají!
    Autor: Shutterstock.com
    Máte-li kašel, který trvá déle jak tři týdny, případně si uvědomujete, že máte potíže s dýcháním, potom je vhodné poradit se o tom se svým lékařem. Dlouhodobý kašel si ale spousta lidí příliš neuvědomuje, stává se součástí jejich života. Naopak je jasné, že jakmile někde vidí krev, okamžitě je to vyděsí. Stejně jako když se při vykašlávání objeví krev v hlenu. I to totiž může být příznakem rakoviny plic. To samé platí, když se vám špatně polyká.

  • Nehojící se opar

    I s oparem lze úspěšně bojovat, musíte jen začít včas!
    Autor: Shutterstock.com
    Někdo bývá na opary náchylnější, virus v sobě prostě nese a stačí pak i malý podnět, oslabená imunita – a je na světě. Jenže pokud je máte opravdu často, k tomu trpíte afty, mohlo by se jednat o rakovinu dutiny ústní. Ostatní boláky na kůži, které nemizí, případně se brzy objeví zase jinde na těle, mohou být příznaky rakoviny kůže.

  • Pálení žáhy

    Pálení žáhy neberte na lehkou váhu.
    Autor: Shutterstock.com
    Pálí vás často žáha, a to nejen po nějakém ostřejším jídle nebo po víkendu stráveném alkoholovými radovánkami? Potom byste měli zbystřit, může to být jedním z příznaků rakoviny jícnu, žaludku, nebo dokonce vaječníků. Zkuste tedy nejprve změnit jídelníček a vyvarovat se jídel, jako jsou ta smažená, tučná, hodně kořeněná nebo kyselá. Stejně tak to může být ovlivněno nepravidelným či příliš uspěchaným stravováním. Pokud vás ale bude žáha pálit dál, potom navštivte lékaře.

  • Rychlý úbytek hmotnosti

    Pohled na váhu nemusí být vždy depresivní.
    Autor: Shutterstock.com
    Jasně, kdo z nás by nebyl nadšený, kdyby začal ztrácet na váze bez ohledu na to, kolik toho sní a jak často se hýbe. Jenže bohužel – pokud uvidíte, že hubnete, aniž byste pro to cokoliv dělali, mělo by vás to varovat. Rychlá ztráta hmotnosti je spojována s rakovinou slinivky, žaludku, plic, ale i jinými nádorovými onemocněními. Kromě toho jsou příznakem také únava, slabost, nedostatek energie.

  • Změna mateřských znamének

    Video se připravuje ...
    Počet pacientů s rakovinou kůže se zvyšuje. Jak ji poznáte? • VIDEO: Adam Balažovič, Shutterstock
    Každý, kdo má na těle nějaké větší mateřské znaménko, by s ním měl pravidelně chodit na kontroly. Přitom pozorujte změny podle návodu ABCDE. A jako asymetrie: pokud je jedna půlka větší nebo má jiný tvar, je to jasné varování. B značí ohraničení, zdravá piha mívá totiž jasné okraje. C je pro barvu, měla by tedy být po celé ploše znaménka jednotná. D jako průměr – neměl by být větší než 5 mm. A E znamená jakoukoliv změnu, vývoj na znaménku. Jestliže cokoliv z toho zpozorujete, pak nečekejte a jděte k lékaři. Rakovina kůže je jedna z nejnebezpečnějších, protože pokud není odhalena včas, je těžce léčitelná.

  • Silné noční pocení

    Noční pocení.
    Autor: Shutterstock.com
    Silné noční pocení, ačkoliv nejste v přetopené místnosti, pod duchnou po babičce a ve flanelovém pyžamu, může u žen ve středním věku být způsobeno menopauzou. Jenže noční pocení je také připisováno příznakům značícím leukémii. Mezi další příznaky spojené s tímto zhoubným onemocněním patří třeba zvětšené uzliny, nezvyklá únava, váhový úbytek, často se opakující infekce z důvodu oslabení imunity a vysoká teplota. 

  • Nepravidelné krvácení

    Na bolavou menstruaci si nemusíte brát hned prášek.
    Autor: Shutterstock.com
    Nepravidelné krvácení u žen mimo cyklus může být samozřejmě způsobeno mnoha aspekty, ale jedním z nich je i rakovina děložního čípku. Doprovodným příznakem ale bývá také pocit nafouknutí. Ten je ale běžný i při klasické menstruaci. Pokud krvácení a pocit, že máte tak o pět kilo více, odezní, nemusíte si dělat těžkou hlavu. Jestliže se krvácení nemůžete zbavit, raději navštivte svého gynekologa. 

    Video se připravuje ...
    Jak se léčí předrakovinotvorné stavy? • VIDEO: Adam Balažovič

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...