Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Růžovku, nebo paralen? Po jakém léku sáhnout při bolesti či při nachlazení?

  • Ibalgin, nebo paralen? Třeba na chřipku je lepší vzít si ibalgin, ten má protizánětlivé účinky.
    16. prosince 2015 | 06:00

    „Nemáš nějaký prášek na bolest?“ Kdybych dostala deset korun pokaždé, když slyším tuhle větu, byla by ze mě už milionářka. Jenže po jakém léku je lepší sáhnout? Nebo je to jedno? 

  • Je mezi nimi rozdíl?

    Měli jste těžkou noc?
    Autor: Shutterstock
    Bolest hlavy či zad, nevolnost, následky "propařené" noci, nachlazení, naražené koleno. To všechno jsou případy, kdy se sápeme po lécích, které jsou volně k dostání v lékárně, abychom se neduhu zbavili. Často ale neděláme rozdíl mezi tím, jestli je účinnou látkou v prášku paracetamol nebo ibuprofen. Je vůbec potřeba dělat mezi nimi rozdíly?

    „Jednoduše řečeno – obojí je analgetikum, tedy proti bolesti, a antipyretikum, tedy snižuje teplotu. Takže jsou oba léky účinné na stejný problém, ať už je to bolest kloubů, svalů, teplota nebo chřipkový stav,“ vysvětluje vedoucí lékárny Jana Mrkvová. Rozdíl nastává ve vedlejších účincích, které přípravky mají.

  • Problém s játry? Na paralen zapomeňte!

    Jaké léky jsou nejlepší na nachlazení?
    Autor: Shutterstock.com
    S blížící se chřipkovou epidemií a nachlazením se určitě budete často spoléhat na paralen. Máte-li ale problémy s játry, prodělali jste nemoc s nimi spojenou, užíváte další léky nebo si trochu častěji přihnete ze skleničky, pak byste na něj měli raději zapomenout. Paracetamol totiž právě játra poměrně silně zatěžuje.

    Jinak je ale tato léčivá látka skutečně o něco šetrnější než ibuprofen. Ten zase zatěžuje žaludek a střeva, a navíc může ovlivňovat srážlivost krve. „V případě, že máte žaludeční vředy, vřed na dvanácterníku, Crohnovu chorobu nebo užíváte léky na ředění krve, pak si ibuprofen rozhodně neberte,“ varuje Mrkvová.

  • Na chřipku je lepší ibalgin

    Ibalgin by se neměl kombinovat s jinými léky obsahujícími stejnou léčivou látku.
    Autor: Shutterstock.com
    V okamžiku, kdy vás skolí opravdová chřipka, byste měli sáhnout spíš po ibalginu. Tedy pokud nemáte některé z výše uvedených zdravotních problémů. Virová infekce je většinou spojená právě se silnou bolestí hlavy a kloubů, od které vám lépe pomůže právě on. Na rozdíl od paracetamolu má i protizánětlivé účinky. Aby měl lék co největší efekt, dejte si ho při jídle nebo po něm. „Snižujete tím totiž riziko vedlejších účinků,“ vysvětluje lékárnice.
  • Který je lepší na zánět?

    Na chřipku je sice lepší vzít si ibalgin, ale má mnohem více nežádoucích účinků, než paralen.
    Autor: Shutterstock.com
    Paracetamol je účinná látka, která se řadí mezi analgetika a antipyretika. Nevýhodou je ale to, že nepůsobí protizánětlivě. Jestliže vás tedy něco bolí nebo máte horečku, zabere. Jenže v případě zánětlivého onemocnění ne. Najdete ho v lécích, jako jsou Paralen, Panadol, ale i v horkých nápojích, jako jsou třeba Coldrex nebo Vicks Hot Drink.

    Ibuprofen je o něco silnějším bojovníkem, protože kromě snižování horečky a tlumení bolesti účinkuje také proti zánětům. Je tedy dobrý i při chřipce, kdy vaše tělo zápolí s bolestí kloubů. Látka se běžně vyskytuje v lécích, jako jsou Ibalgin, Apo-Ibuprofen nebo Nurofen.

  • Pozor na dávkování!

    Pozor na kombinaci paralenu a horkých nápojů!
    Autor: Shutterstock.com
    Příbalové letáky jsou sice nepřitažlivé na čtení, ale pokud do nich občas nemrknete, můžete se snadno předávkovat. Ibuprofen: maximální denní dávka je 2,4 gramu, což odpovídá šesti Ibalginům 400. Paracetamol: povolené jsou nejvíce 4 gramy na den, což odpovídá osmi práškům o běžné síle 500 mg.

    Když vás skolí skutečně nepříjemná viróza, obě účinné látky můžete spolu klidně kombinovat – vždy ale musíte dodržet doporučený odstup a denní dávku. Nikdy také nemíchejte léky se stejnou účinnou látkou! Klasickým příkladem je třeba kombinace paralenu a horkých nápojů, které obsahují také paracetamol. Je to opravdu nebezpečné. Myslete také na to, že léky mají takzvaný stropový efekt, to znamená, že s vyšší dávkou se nezvyšuje účinnost. Jinými slovy: 10 ibuprofenů vám od bolesti zubů pomůže stejně jako dva.

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...