Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Největší chyba při vyndávání klíšťat. Děláte ji také? Tohle vám hrozí!

Klíště můžete v trávě chytit raz dva.
25. května 2020 | 06:00

Stačí se projít jednou v trávě a můžete mít zaděláno na malér. Malý otravný parazit se na vás přisaje, a vy nechcete nic jiného než se té potvory zbavit. No jo, jenže jak na to? Vykroutit, pomazat tukem, jak říkaly naše babičky, nebo vyviklat? Potřít dezinfekcí? Vyndat hned, jak ho uvidíme? 

Snad největší mýtus, který stále panuje ohledně vyndávání klíšťat, je potření parazita olejem, máslem, sádlem nebo nějakým krémem. Babičky vždycky říkaly, že klíště se pak pustí samo, aniž by se s ním muselo jakkoliv viklat. To je ale chyba. "Na přisáté klíště v žádném případě nepoužívejte oleje či masti, které ho přidusí. Může totiž vyvrhnout obsah střev do rány, čímž se zvyšuje pravděpodobnost přenosu nákazy," uvádí web www.kliste.cz.

Jak na klíště doma i v lese

Pokud klíště objevíte doma, vezměte si k ruce kleštičky na to vyrobené, nebo kartu, a dezinfekční prostředek s účinkem proti virům. Nejprve místo, kde je klíště zakousnuté, vydezinfikujte. Nechte dvě až pět minut působit a poté klíště chytněte těsně nad kůží a plynulým pohybem ho vyndejte.

Tím pohybem by však nemělo být kroucení, ale vyviklání ze strany na stranu. Kroužení pouze naznačujeme. Když klíště odpadne, znovu místo vydezinfikujeme stejně jako prostředek, kterým jsme ho vyndávali.

Pokud ale parazita najdete v lese, kdy nemáte po ruce tyto pomůcky, vezměte si k ruce kapesník. Jeho špičkou pak stejným pohybem, tedy vikláním ze strany na stranu, klíště odstraňte.

Další tipy podle webu kliste.cz:

  • Víte, že speciální karta se považuje za nejbezpečnější pomůžku na vyndavání klíštěte? Má totiž zářezy, kterými klíště podebere a vytáhne, aniž byste ho rozmáčkli.
  • Pokud jde o velmi malé klíště, můžete ho vyviklat navlhčenou vatovou štětičkou nebo sirkou.
  • Když se vám klíště zakousne na nějaké špatně přístupné místo, zkuste použít háček se zářezem.
  • Pro někoho je možná první volbou při vyndavání klištěte pinzeta - tu byste přitom podle odborníků měli použít, až když ostatní způsoby selžou. Terpve pak totiž nezbývá, než si vzít ostrou pinzetu,  klíště chytit těsně u kůže a vytrhnout.

Více o tom, jak odstranit klíště a kdy vyhledat lékaře, se dočtete na stránkách www.mojezdravi.cz.

Před klíšťaty vás může ochránit i repelent. Zkuste si ho vyrobit doma! 

Video se připravuje ...
Vyrobit si účinný domácí repelent není vůbec složité. • VIDEO: BPŽ/Adam Balažovič

Video se připravuje ...