Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Pacientů s HIV stále přibývá: V Praze hrozí epidemie! Jak se nemoci vyhnout?

I když je HIV častější mezi gayi, neznamená to, že by se ostatním vyhýbal.
7. prosince 2016 | 06:00

Mně se to stát nemůže. Nepohybuju se v rizikovém prostředí ani mezi lidmi, kteří by mě mohli nakazit. Kdo si tohle alespoň jednou neřekl, pokud jde o riziko nákazy virem HIV? Bohužel na to spoléhá až moc lidí, což vede akorát k tomu, že v současné době je v Praze stav nakažených virem HIV pod hranicí epidemie. 

Ačkoliv se od počátku 90. let snížila úmrtnost na AIDS v civilizovaných zemích o 70 až 90 procent, počet nakažených stále stoupá. Zatímco v roce 1986 bylo v České republice nakažených virem HIV pouhých 126 osob, letos je to 2864. A to jsou pouze lidé, kteří o své nemoci vědí. Problém je v tom, že prevence je u nás stále nedostatečná, a tak se nákaza může šířit dál, aniž by o tom její nositel vůbec věděl.

 

Nejrizikovější jsou homosexuálové

Nejohroženější skupinou jsou gayové.
Autor: Shutterstock.com
Nejrizikovější skupinou jsou homosexuálové. "V Praze dnes žije dalších zhruba 300 gayů, kteří neví, že jsou infikováni virem HIV a že ho nevědomky mohou šířit dál. Odhadujeme, že v současné chvíli je tak v Praze nakažen HIV přibližně každý dvacátý až dvacátý pátý gay. Pokud trend nárůstu počtu případů zůstane nezměněn, bude nejpozději do deseti let infikován již každý desátý gay,“ říká MUDr. Ivo Procházka, CSc., vedoucí HIV poradny České společnosti AIDS pomoc. Protože se prevalence v gay komunitě blíží pěti procentům, lze mluvit o začátku epidemie mezi těmito lidmi.

Neznamená to ale, že by se snad homosexuálové před virem méně chránili, naopak. Tato skupina dbá na zásady bezpečného milování mnohem častěji než heterosexuální jedinci. Ale u formy pohlavního styku, který homosexuálové provozují, je riziko nákazy větší. Navíc pravděpodobnost, že gay narazí na člověka, který je nakažen, je mnohem větší, než tomu je u heterosexuálů.

Kondom? Co to je?

Jedinou účinnou ochranou proti HIV je ochrana. Anebo celibát.
Autor: Shutterstock.com
Ti by si ale rozhodně neměli myslet, že "jsou z obliga", a místo toho by si každý z nich měl sáhnout do svědomí. Zatímco podle průzkumů se při sexu chrání až 40 procent gayů, u heterosexuálů je to pouze třetina. Zbylé dvě třetiny spoléhají na štěstí. Přitom stačí jedna jediná noc – co noc, pouhých deset minut – na to, aby si člověk zkazil celý život. 

Češi mají vůči pohlavním chorobám všeobecně poměrně laxní přístup a pravidla bezpečného sexu jim nic moc neříkají. Navíc podle průzkumů agentury STEM/MARK je až třetina z nás v dlouhodobých vztazích nevěrná a stejná část z nevěrných při tom použije ochranu. Není úplně výjimkou, že muži podvedou své partnerky s dalším mužem. V tu chvíli je opět riziko nakažení virem HIV mnohem vyšší. 

Na testy!

Pokud už se někomu stane, že mu to "ujede", měl by podstoupit testy na zjištění nakažení virem. Ostatně, na ně byste měla donutit jít i svého partnera, pokud plánujete, že s ním nebudete užívat bariérovou antikoncepci a budete mít sex už jen s ním a s nikým jiným. 

Kromě pohlavního styku se může virus přenášet také při půjčování injekčních stříkaček a dalších předmětů, jako jsou třeba břitva na holení, tetovací přístroje a podobně, při krevní transfuzi nebo z matky na plod.

Jaký typ marůdka je váš muž? Pomozte zkompletovat atlas marůdků a vyhrajte wellness zájezd! Více informací se dočtete ZDE.

Video se připravuje ...