Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

8 překvapivých důvodů, proč vám otékají nohy

Oteklé nohy
26. srpna 2021 | 06:00

Najednou je to pořádná fuška, vejít se do krásných páskových lodiček. Jako kdyby vám někdo nafoukl nohy. Nenafoukl, jsou jen nateklé. Vedle toho, že vám otoky mohou být nepříjemné z estetického hlediska, neměly by se podceňovat, protože se za tím může skrývat i zdravotní problém. Ne vždy to je totiž taková banalita jako otok z vedra. 

Video se připravuje ...
Trable s menopauzou - 2. díl Pomohou bylinky? • VIDEO: Videohub

Příliš solíte

Pokud jde o zadržování vody v těle, sodík bývá tím nejčastějším viníkem. Je tedy nasnadě, že i co se týče otoků nohou, viníkem číslo jedna je špatná strava obsahující nadměrné množství soli. Jestli jste přesvědčeni o tom, že vy téměř nesolíte, možná budete překvapeni. Ona se totiž sůl skrývá často i tam, kde byste ji nehledali. A bohužel sůl je dnes téměř všude, používá se totiž jako konzervant u trvanlivých potravin. Denně bychom měli zkonzumovat maximálně 2300 mg sodíku, což je asi pět lžiček soli. Snažte se zaměřit se na potraviny bez soli, jako jsou zelenina, ovoce, celozrnné výrobky, ořechy, a naopak se vyhněte jídlům rychlého občerstvení nebo trvanlivým potravinám. 

Jste obézní

Špatně se to přiznává, to je pravda, ale za oteklé nohy mohou také kilogramy navíc, které nosíte. Tuk totiž tlačí na cévy a lymfu, a tím utlačuje krevní oběh ve spodních končetinách. Takže nedochází k cirkulaci. Je to v podstatě stejný princip jako u zahradní hadice. Když zamezíte průtoku vody, bude se hromadit na jednom místě. Oteklé nohy jsou častou komplikací obezity, nikoliv však jedinou. Rozhodně to nepodceňujte. 

Pokračování článku čtěte na webu Mojezdraví.cz

Video se připravuje ...