Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Darkov Karviná: Lázně, kde zhubnete a načerpáte víc jodu, než u moře

1. srpna 2019 | 13:48

Na severovýchodě České republiky, kousek od úchvatného zámku Fryštát a nedaleko hranic s Polskem se nacházejí lázně Darkov. Balneologie je zde založená mimo jiné na v Česku unikátním léčebném zdroji – silně mineralizovaném prameni Solanka. Mají tu i úžasné wellness, kde vám pomohou třeba s hubnutím nebo si tam užijete atmosféru první republiky.

Jedny z nejstarších jodových lázní v Evropě se specializují na léčbu pohybového, nervového a oběhového ústrojí, nemoci kožní a gynekologické. Úspěšně léčí ale i popáleniny a také jsou vyhledávaným místem relaxu. Lázeňský komplex tvoří dvě léčebná zařízení: moderní rehabilitační sanatorium a historické lázně, zasazené v původním lázeňském areálu s více než 150letou historií a nádherným parkem. Celkem darkovské lázně nabízejí přes sto různých procedur.

Solanka, pramen plný jódu

Přírodním léčivým zdrojem je už zmiňovaná minerální voda Solanka, kterou lázně získávají celkem ze 14 vrtů, z nichž nejhlubší měří více než kilometr. Přezdívá se jí Zlato z Darkova a má velmi vysoký obsah jódu. Do organismu ho během léčebného pobytu dokonce vstřebáte víc, než kdybyste jeli k moři. To působí blahodárně nejen na štítnou žlázu, ale i klouby, svaly a cévy, při snižování cholesterolu a krevního cukru. Solanka se aplikuje ve formě koupelí, v zábalech nebo prostřednictvím inhalací.

Vyzkoušejte přístrojové hubnutí

Nepotřebujete se léčit, ale chcete si jen odpočinout? Lázně nabízejí několik wellness  programů a za zmínku určitě stojí hubnoucí 10denní pobyt  Fit and slim. Vyšetří vás lékař, jíst budete podle individuálně sestaveného jídelního plánu, čeká vás pohyb i procedury a pomůže vám i moderní technika. Vyzkoušíte přístroj Icoone, který aktivuje tukové buňky a podporuje tvorbu kolagenu i elastenu. Tím tvaruje tělo a zlepšuje pružnost kůže a celulitidu, zároveň ale díky speciální technologii tkáně nijak nezatěžuje.

Na dalším přístroji - Imoove - zase cvičíte na pohyblivé plošině, a to, jak se pod vámi různě naklání, vás donutí zapnout i hluboké svaly.  Přístroj má spoustu zajímavých funkcí, které si vyzkoušíte pod dohledem fyzioterapeutky.

Wellness ve stylu první republiky

Nebo si z nabídky wellness vyberte prvorepublikový pobyt, který je určený těm, kteří si touží připomenout kouzlo starých časů. Ubytováni budete v dobově zařízeném pokoji, připraví vám prvorepublikové menu, kdy ochutnáte například husí stehno pečené v šouletu, a zajdete si na tradiční relaxační procedury, které byly oblíbené už před sto lety. Třeba teplý rašelinový obklad.

Co dělat v Darkově a okolí

Nepředstavujte si ale, že v lázních se kromě léčby nic neděje. Přímo v areálu najdete pestrou nabídku kulturních programů a různých volnočasových aktivit, v blízkosti si pak můžete zahrát tenis a badminton, zaplavat si nebo zabruslit. Koho zajímá historie, užije si tradiční prohlídku zámku Fryštát nebo navštíví Archeopark Chotěbuz. A určitě musíte vidět unikátní kostel Sv. Petra z Alkantary. Tento svatostánek je totiž od své původní osy vychýlen o celých 6,8 stupňů a pokleslý dokonce o 37 metrů. Ne nadarmo se mu říká česká Pisa. Při mrazivých dnech vás možná zláká lyžovačka v nedalekém ski areálu v Těšínských Beskydech. 

Pamětihodnosti v Darkově a okolí si prohlédněte ve fotogalerii. 

Autor: red

Lázně a wellness

Lázně v ČR Nárok na lázně Kolik stojí lázně Wellness pobyty

Ve speciálu lázně a wellness najdete vše, co hledáte. Co zajímavého nabízí Karlovy VaryMariánskéFrantiškovy nebo Konstantinovy LázněTřeboňLuhačovicePoděbradyLibverdaMšené nebo třeba Toušeň? Víte, kdy máte nárok na lázně, pokud jste např. po operaci kolene, máte astmaartrózu nebo cukrovku? Chcete relaxovat? Našli jsme to nejlepší wellness pro ženypáry i seniory. Projděte si naše tipy na wellness v ČR i na Slovensku.

Video se připravuje ...