Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Lázně na žlučník: Kdy máte nárok na pobyt a budete něco doplácet?

30. ledna 2019 | 09:58

Jste po operaci žlučníku nebo žlučových cest a nejste si jistí, zda vám pojišťovna schválí lázně? Řekneme vám, v jakém případě vám lázně přiklepnou, zda si budete muset něco připlatit a jak o léčebný pobyt vlastně zažádat.

Na lázně máte nárok, pokud jste po komplikované klasické, laparoskopické nebo endoskopické operaci žlučníkových kamenů nebo zúžení žlučových cest. „Pacienti lázně získávají také, pokud měli nějaké pooperační komplikace. Může jít např. o zánět slinivky břišní nebo žlučových cest, žloutenkou apod.,“ upřesňuje hlavní lékař luhačovických lázní Jiří Hnátek. Pojišťovna vám v těchto případech s největší pravděpodobností přiklepne třítýdenní, plně hrazený pobyt, na který musíte odjet do půl roku po operaci.

Lázeňskou léčbu mohou získat i lidé, kteří jsou po rozdrcení žlučových kamenů. V tomto případě ale půjde o péči příspěvkovou, kdy pojišťovna hradí pouze léčení, zatímco ubytování a stravu si klient platí sám.

Jak získat poukaz do lázní?

To, zda máte na lázně opravdu nárok, vždycky posuzují odborníci. Pobyt musí navrhnout váš specialista, kterým je např. gastroenterolog, chirurg nebo internista. Pokračujete u praktického lékaře, který vám na základě tohoto doporučení vystaví návrh na lázeňskou léčbu. Tu pak musí ještě odsouhlasit revizní lékař pojišťovny. Podívejte se podrobněji, jak to celé probíhá.

Procedury na žlučník: Dieta a pitná kúra

A co vás lázních, pokud si sem přijedete kurýrovat žlučník, vlastně čeká? „Nejdůležitější procedurou je pitná terapie, kdy budete pít přírodní minerální vody. Také budete dodržovat na míru sestavený dietní režim,“ říká lékař Hnátek. Dále si užijete koupele, hydroterapie, masáže, cvičení a další procedury.

Autor: taj

Lázně a wellness

Lázně v ČR Nárok na lázně Kolik stojí lázně Wellness pobyty

Ve speciálu lázně a wellness najdete vše, co hledáte. Co zajímavého nabízí Karlovy VaryMariánskéFrantiškovy nebo Konstantinovy LázněTřeboňLuhačovicePoděbradyLibverdaMšené nebo třeba Toušeň? Víte, kdy máte nárok na lázně, pokud jste např. po operaci kolene, máte astmaartrózu nebo cukrovku? Chcete relaxovat? Našli jsme to nejlepší wellness pro ženypáry i seniory. Projděte si naše tipy na wellness v ČR i na Slovensku.

Video se připravuje ...