Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Nárok na lázně: Kdy ho máte a kolik stojí, pokud si je platíte z vlastní kapsy

31. října 2017 | 06:00

Bolí vás záda a chystáte se k lékaři požádat ho, aby vám předepsal lázně? Možná byste se měli smířit s tím, že se vám idylická představa několikatýdenního odpočinku rozplyne jako pára nad hrncem. Záleží na tom, co řekne revizní lékař. Za poslední dva roky prošla lázeňská péče poměrně výraznou změnou. U některých onemocnění dokonce prodloužila ve prospěch pacientů délku léčby až na čtyři týdny. Kdo má ale na lázně nárok?

Chcete jet do lázní? Pak vaše cesta začne u praktického lékaře, který o lázních rozhodne. Na základě doporučení odborného lékaře vystaví návrh. Řídí se přitom indikačním seznamem pro lázeňskou léčbu, který vedle výčtu onemocnění vyjmenovává u konkrétních diagnóz další podmínky, které musí každý zájemce o lázeňskou péči splňovat.

Kdo lázně schvaluje

Lázeňský pobyt musí v každém případě odsouhlasit revizní lékař pojišťovny. Pokud jde o financování, máte v zásadě tři možnosti. Do lázní můžete odjet na tzv. komplexní lázeňskou péči, příspěvkovou lázeňskou péči nebo jako samoplátce.

Pokud vám odborníci schválí komplexní péči, pojišťovna vám uhradí lázeňské léčení, stravování i ubytování a vy budete v době pobytu v pracovní neschopnosti. Jestliže revizní lékař schválí příspěvkovou péči, pacient si ubytování a stravování bude hradit sám. Navíc si bude muset vzít na dobu pobytu dovolenou. Pojišťovna totiž v tomto případě hradí jen lázeňské léčení.

Kdy na lázně nemáte nárok

Pokud revizní lékař vaší zdravotní pojišťovny neschválí návrh na komplexní nebo příspěvkovou lázeňskou péči, je to kvůli tomu, že nesplňujete všechny stanovené podmínky. Máte pak dvě možnosti: buď lázně odpískat, nebo je absolvovat jako samoplátce, kdy si vše uhradíte z vlastní kapsy.

Pobyty, které si sami platíte (a taky si je sami musíte objednat), mohou být zaměřeny na lázeňskou léčbu i prevenci a vy k nim nepotřebujete lékařské doporučení. Na základě vstupní prohlídky vám sestaví lázeňský lékař individuální plán a předepíše procedury.

Kolik stojí lázeňský pobyt?

Ceny pobytů se liší podle ročního období, typu ubytování a množství procedur. Pohybují se od šesti do devíti tisíc korun za týden. Třítýdenní pobyt vás tedy může přijít až na 30 000 Kč.

Úplný přehled toho, kde se jednotlivá onemocnění léčí, vám dá praktický lékař. Podrobnosti najdete i na webu lecebnelazne.cz.

 

Autor: jin
Video se připravuje ...