Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Jejich ztráta nás zasáhla. Které legendy nás letos navždy opustily?

  • Jejich ztráta nás zasáhla. Které legendy nás letos navždy opustily?
    31. prosince 2021 | 06:00

    S koncem roku vždy přichází bilance, zhodnocení i sentiment. Pojďme si tak zavzpomínat na zahraniční i české legendy, které nás v roce 2021 navždy opustily.

    Do uměleckého nebe odešly silné ženské herecké osobnosti Hana Maciuchová a Libuše Šafránková. Dále legendární šansoniérka Hana Hegerová, skladatel Ladislav Štaidl, slovenský mistr zpěvu Miro Meky Žbirka, ale i vévoda z Edinburghu princ Philip či francouzský šarmantní herec Jean-Paul Belmondo. Pojďme si společně zavzpomínat na tyto i další osobnosti, a uctít tak jejich památku.

  • Hana Maciuchová (29. listopadu 1945 – 26. ledna 2021)

    Na začátku roku 2021 nás zarmoutilo úmrtí herečky Hany Maciuchové. Ve věku 75 let podlehla v olomoucké nemocnici zákeřné nemoci. Již dříve bojovala s rakovinou prsu, ta se jí však vrátila. O úmrtí tehdy informovala hereččina sestra Silvie Marková. Srdce fanoušků si získala rolí dobrosrdečné služebné Anče v ikonických Krkonošských pohádkách, mladičké kadeřnice Vlastičky v populárním českém seriálu Chalupáři, ale i přísné a spravedlivé profesorky v nekonečném seriálu Ulice. Herečka žila po boku svého životního partnera, herce Jiřího Adamíry. Jejich partnerství zůstalo bezdětné.

  • Ladislav Štaidl (10. března 1945 – 31. ledna 2021)

    Ikonou hudební scény byl bezesporu textař, skladatel a kapelník Ladislav Štaidl. Skonal kvůli dlouhodobým zdravotním problémům, ke kterým se však přidaly i potíže spojené s pandemickou nákazou covid-19. Je autorem přibližně 200 písní a textů, spolupracoval především s mistrem Karlem Gottem. Složil pro něho písně, které trhaly rekordy. Kupříkladu Trezor, Kávu si osladím či Ráno jedu dál.

  • Andrej Hryc (30. listopadu 1949 – 31. ledna 2021)

    O úmrtí slovenského herce Andreje Hryce informovala jeho dcera Wanda Amamík Hrycová. Herce sužovala akutní leukémie. Herec se proslavil především v seriálech Ulice, Zoo či Panelák, ale také v rolích filmových snímků jako Příběh kmotra, Habermannův mlýn, Hodinový manžel či Bathory.

  • Hana Hegerová (20. října 1931 – 23. března 2021)

    Na konci března odešla do hudebního nebe královna šansonů, které se též přezdívalo Edith Piaf z Prahy. Jedna z nejlepších zpěvaček československé hudební scény zemřela ve věku 89 let kvůli zlomenině krčku. Během života ji však sužovalo hned několik závažných nemocí. Její poslední měsíc byl obzvláště složitý. Vzhledem k selhání ledvin skončila na dialýze, potýkala se i s nedomykavostí srdeční chlopně či šedým zákalem.

    Oblíbená zpěvačka dělala radost fanouškům nespočtem písní. V uších nám stále zní Levandulová, Čerešně, Vana plná fialek, Lásko má či Zhasněte lampióny.

    Video se připravuje ...
    Blesk Podcast: Úspěch Hegerové byl tvrdě vydřený. Texty vypadaly jako omalovánky • VIDEO: Blesk

  • Petr Kellner (20. května 1964 – 27. března 2021)

    Nejbohatší Čech miliardář Petr Kellner tragicky zahynul na konci března tohoto roku. Nepřežil nehodu vrtulníku v aljašských horách. Český podnikatel měl na svém kontě nevídané úspěchy, které pomohly české společnosti. Byl většinovým majitelem investiční skupiny PPF Group, která investuje do řady odvětví na třech kontinentech, především do telekomunikací, médií, strojírenství, ale i finančních služeb.

  • Princ Philip, vévoda z Edinburghu (10. června 1921 – 9. dubna 2021)

    Ztráta vévody z Edinburghu otřásla nejen Anglií. V požehnaném věku 99 let nás navždy opustil princ Philip, který byl celoživotní oporou britské královny Alžběty II. Byl po jejím boku po celou dobu 73 let trvajícího manželství. Kvůli svým povinnostem se musel vzdát své kariéry u námořnictva. I když se dopustil několika životních přešlapů, které mnohdy hraničily s porušením dobrých mravů, byl jedním z nejoblíbenějších členů královského rodu. Se svou rolí chotě královny zpočátku bojoval, avšak nakonec ji přijal s grácií. Byl celý život vedle své ženy panovnice ten druhý, a tak dokázal to, co by jiní muži stěží svedli. Svou oblibu si vydobyl především svou pracovní pílí, šarmem, ale především svým neustálým humorem. Není tak divu, že mu královna zcela podlehla.

    Video se připravuje ...
    Zemřel princ Philip (†99), manžel britské královny Alžběty II. (94): Jaký byl jeho život? • VIDEO: Videohub

  • Libuše Šafránková (7. června 1953 – 9. června 2021)

    Herečka Libuše Šafránková, které nikdo neřekl jinak než Libuška, zemřela pouhé dva dny po svých 68. narozeninách. Úmrtí zasáhlo nejen umělecký svět. Půvabná, šarmantní herečka svými rolemi vykouzlila a stále kouzlí úsměv na tváři nespočtu diváků. Vynikala jako Popelka, tolik neuvěřitelně něžná, přitom pohotová a chytrá, nebo jako manželka hrubiána Pepy Turka z nesmrtelné komedie Vesničko má středisková. Nelze zapomenout ani na role ve filmech Jak utopit dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách, Vrchní, prchni!, Slavnosti sněženek či na roli Kláry ve filmu Kolja, kterou si vysloužila Českého lva za nejlepší ženský herecký výkon. Šla z filmu do filmu a jenom zářila.

    Video se připravuje ...
    Zemřela Libuše Šafránková: Jaký byl její životní příběh? • VIDEO: Videohub

  • Ladislav Potměšil (2. září 1945 – 12. července 2021)

    Dlouhému boji s rakovinou v červenci podlehl herec Ladislav Potměšil. Jeho profesní život byl velmi pestrý. Ztvárnil jednu z ikonických rolí, a to otce Horáčka v českém filmu Discopříběh, ale také roli majora Maisnera v trilogii Byl jednou jeden polda. Zahrál si také ve filmu Smrt krásných srnců, v seriálech Zdivočelá země či Hospoda.

  • Milan Lasica (3. února 1940 – 18. července 2021)

    Ve věku 81 let zemřel slovenský herec, zpěvák a komik Milan Lasica. Jeho úmrtí bylo velmi náhlé a nečekané. Zkolaboval přímo na jevišti během vystoupení se slovenskou kapelou Bratislava Hot Serenaders ve Studiu L+S. Proslavil se především dlouhodobou spoluprací se svým kolegou Júliem Satinským.

  • František Nedvěd (19. září 1947 – 18. července 2021)

    O úmrtí písničkáře Františka Nedvěda informoval jeho syn Vojta Nedvěd. Známý český zpěvák a kytarista, který se proslavil především folkovými, country a trampskými písněmi, skonal v 73 letech. Počátky jeho kariéry leží v kapele Five Dogs, kde působil se svým bratrem Janem Nedvědem. Později hrál ve skupině Brontosauři, která byla původně nazývána Toronto, vystupoval i se Spirituál kvintetem, kde se opět setkal se svým bratrem.

  • Eduard Hrubeš (27. prosince 1936 – 22. srpna 2021)

    Všestranně nadaný Eduard Hrubeš skonal ve věku 84 let. Opustil nás moderátor ikonického pořadu České televize Tak neváhej a toč!, který byl vysílán mezi lety 1997 a 2010. Svůj profesní život spojil především s televizí. Byl nejen moderátorem, ale i scenáristou, režisérem, byl i skvělým trumpetistou či zpěvákem.

  • Charlie Watts (2. června 1941 – 24. srpna 2021)

    Ve věku 80 let hudební svět přišel o jednoho z nejlepších bubeníků. Člen skupiny The Rolling Stones Charlie Watts zemřel ve věku 80 let na nespecifikovanou nemoc. Londýnský bubeník stál u zrodu všech studiových alb ikonické britské rockové kapely.  Ke spolupráci se skupinou The Rolling Stones se však nechal přemlouvat. Několikrát ji totiž odmítl.

  • Zdenka Procházková (4. dubna 1926 – 25. srpna 2021)

    V úctyhodném věku 95 let zemřela herečka Zdenka Procházková. Excelentně ztvárnila zestárlou prvorepublikovou hvězdu Lídu Baarovou ve filmovém počinu režiséra Filipa Renče. Herečka excelovala nejen v herectví, ale i v němčině. Ovládala ji stejně tak dobře jako češtinu. Zdenka Procházková se objevila také ve filmech jako Týden v tichém domě, Nezlob, Kristino, Mrtvý mezi živými, Upír z Feratu, Zoufalé ženy dělají zoufalé věci či Poslední aristokratka, ale i v seriálech. Kupříkladu v Ulici, Návštěvnících, Ordinaci v růžové zahradě nebo v Hraběnkách.

  • Jean-Paul Belmondo (9. dubna 1933 – 6. září 2021)

    Francouzský herec i lamač ženských srdcí. Belmondo, který si podmanil naše babičky i maminky, zemřel ve věku 88 let. Byly mu vlastní především adrenalin a nebezpečné scény, a tak se nenechal zastupovat dubléry. Proslavil se snímky, jako jsou Muž z Ria a Muž z Acapulca, Zvíře, Bláznivý Petříček, U konce s dechem či Godard.

  • Jana Altmannová (17. října 1944 – 30. října 2021)

    Ve věku 77 let nás opustila vždy usměvavá herečka, pedagožka a dabérka Jana Altmannová. Byla charakteristická svým typickým účesem – drdolem vysoko vyčesaným, který jí dělal doslova korunu hlavy. Ten se ikonicky vyjímal především v pohádkách či komediích. Herečku známe zejména v kultovní roli drbny ve filmu Babovřesky pod taktovkou režiséra Zdeňka Trošky. Herečka se však také v hojné míře věnovala loutkovému divadlu.

  • Miroslav Žbirka (21. října 1952 – 10. listopadu 2021)

    Nejen hudební svět zasáhla velmi bolestivá a zdrcující zpráva. Nedávno, na počátku listopadu, zemřel legendární slovenský zpěvák Miro Meky Žbirka ve věku 69 let. Podlehl opakovanému zápalu plic. Zdravotní problémy ho však doprovázely už od roku 2017, kdy ho nemoc zasáhla v Londýně. Nyní mu byla osudná. Meky byl a vždycky bude ikonou, zářnou hvězdou a legendou populární hudby.

    Zpěvák a skladatel Miroslav Žbirka zvítězil vůbec jako první Slovák v československé anketě Zlatý slavík. Tehdy vizáží docela nenápadný mladík v roce 1982 porazil pravidelného vítěze – Karla Gotta. Miro Žbirka přezdívaný Meky nebyl pouze miláčkem české a slovenské scény, ale koncertoval po celém světě. Při vzpomínkách na své kariérní začátky s oblibou říkával, že zpěvu a hraní by se nevěnoval bez vlivu The Beatles. „Kdybych jako chlapec neslyšel jejich písničky, tak bych asi v populární hudbě nepůsobil. Byl bych možná fotbalistou nebo něčím podobným,“ tvrdil zpěvák, který k anglické skupině doslova vzhlížel.

    Video se připravuje ...
    Zemřel hudebník Miro Žbirka: Jaký byl jeho životní příběh? • VIDEO: Videohub

    Není divu, že měl Miroslav k legendární skupině tolik blízko, v žilách mu totiž kolovala nejen slovenská, ale i anglická krev. Byl synem Slováka Šimona Žbirky z Tmavé Hory a Angličanky Ruth Gale z Londýna.

    V uších nám harmonicky hrají jeho megahity, jako jsou Jesenná láska, Atlantída či Biely kvet. Ten pro Mira Žbirku napsal textař a básník Kamil Peteraj, se kterým hojně spolupracoval. Skladba se však měla původně jmenovat Čierny kvet, ale vzhledem k tomu, že měla zaznít na Bratislavské lyře, která byla sledována tehdejším režimem, schvalovacím řízením neprošla. Název totiž působil depresivně, a tak se změnil na Biely kvet. Za zmínku stojí i písně Nespál’me to krásne v nás či V slepých uličkách. Hlas jim propůjčil spolu s Marikou Gombitovou, se kterou se potkal v hudební skupině Modus.

    Více informací se můžete dočíst v našem článku zde:

Autor: Žaneta Podlahová
Diskuse ke článku
.