Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kateřina Cajthamlová: Kuchařky mám jen tři, podle Ládi Hrušky nevařím!

Video se připravuje ...
VIDEO: Adam Balažovič/BPŽ
18. září 2019 | 06:00

Kateřinu Cajthamlovou (57) jsem vyzpovídala na křtu knihy Beru to na sebe Lucie Šilhové. To není ani kniha o hubnutí, překvapivě ani kuchařka. Kateřina nám prozradila, jak si vybírá knihy, kterých má doma v knihovně nejvíc, a taky jsme zjistili, bez kterých dvou věcí se neobejde na dovolené.

Když vás Lucie požádala o pokřtění knihy, kývla jste okamžitě?
Říkala jsem si, že to udělám, že jsem zvědavá a že je to povinnost.

Máte pocit, že jste povinná křtít každou knihu, když vás o to požádají?
Já si vybírám, co čtu, a pokud něco slíbím, tak se to snažím splnit. Jakmile jsem se začetla do prvních stránek, tak bylo všechno jasné – přečetla jsem ji za jeden den a smála jsem se v podstatě od strany deset dál. Báječné bylo, že když se řekne ženská literatura, představí si člověk sentiment nebo červenou knihovnu. Já dělím literaturu na dobrou a špatnou, a tohle je opravdu výborná literatura. Je to o životě, nejsou tam nesmysly, je to psáno s nadsázkou, odstupem a vtipem.

Zmínila jste, že jste předčítala z knihy svému partnerovi, to děláte běžně?
Nedělám, ale tak strašně jsem se smála, že ho zajímalo, co čtu. Pobavilo ho to úplně stejně a z toho jsem pochopila, že to není ženská literatura, ale krásná knížka.

Co to vlastně je – knihy pro ženy?
Nevím, nemyslím si, že existují knihy pro ženy a knihy pro muže. Jsou knihy, které zaujmou čtenáře, kteří mají rádi určitý typ literatury. Pokud máte rádi humor a šťastné konce, potom tahle kniha je to pravé.

Jakých knih je ve vaší knihovně nejvíc?
Nesnáším životopisy, takže ty tam nenajdete. Miluji Pratchetta a jeho fantazijní svět Zeměplochy a líbí se mi hra s různými kontexty. Mám ráda literaturu faktu, konkrétně historické věci, třeba knihy Stanislava Motla mě moc baví, a jinak zbožňuji detektivky. Tady bych ještě chtěla říct, že to, co je Agáta Christie v detektivce, to je Lucie Šilhová v ženské literatuře.

Jakým způsobem si knihy vybíráte? Je to na doporučení, nebo dáte na kritiky?
Ani jedno. Chodím do knihkupectví, otevřu knížku, a pokud se začtu, tak ji beru.

Dáváte přednost knihám, nebo sledujete i filmová a televizní zpracování?
Slyšela jsem zajímavou informaci o tom, že film je příliš zrychlený. Já jsem pomalá a ráda si věci vychutnávám. Kolikrát se vracím i o pár stránek zpět. Nečtu ani elektronické knihy, mám ráda klasiku.

Kolik máte doma kuchařek?
To je báječná otázka, mám tři kuchařky, ze kterých opravdu vařím. Jedna je Sandtnerová, druhá je kuchařka, kterou pro mě ručně napsala moje maminka. Osmdesát procent receptů v ní je od mého tatínka, který vařil. Třetí kuchařku pro změnu sepsala moje babička. Z těchto kuchařek opravdu vařím. Pro zajímavost a pobavení mám doma takové ty pitominy, které dneska vycházejí, a to jednu veganskou kuchařku, jednoho Láďu Hrušku, protože to jsem si nemohla odpustit, a pak mám jednu kuchařku od pana Pohlreicha, to je zajímavá kniha.

Kolik knih si vozíte na dovolenou?
Byla jsem tři týdny na dovolené v zahraničí, tam jsem si s sebou vzala pět knih, to tak normálně za tři týdny přečtu. Vzhledem k tomu, že jedna z knih byla od Lucie a přečetla jsem ji za jeden den, musela jsem si ještě na místě vypůjčit dvě anglické detektivky.

Tři týdny jsou dlouhá doba – trávíte ji jen čtením, nebo i poznáváte místní kulturu a přírodu?
My jsme si brali kolo, jezdili jsme na lodi, plavali a chodili na výlety. Čtu jen večer, zhruba tak dvě hodinky.

Takže máte ráda aktivní dovolenou, nejste ten typ, který si lehne k vodě a opaluje se?
Bývala jsem typ, který si lehl k vodě a opaloval se, ale jak jde věk, tak jsem se tolik naopalovala ležíc u vody, teď raději dělám něco jiného.

Když vybíráte dovolenou, jezdíte na ta samá oblíbená místa, nebo pokaždé někam jinam?
Většinou mé dovolené naplánuje někdo jiný, protože jedna z věcí, které fakt nesnáším, je plánovat si dovolenou. Takže dám termín a řeknu: "Něco vymyslete." Oni pak něco vymyslí a to se děje, jsem dobrodružný typ, takže mám pokaždé ráda něco jiného.

Když se nepodílíte na plánování, tak si pak ale ani nesmíte moc stěžovat, ne?
Teď jste mě zaskočila, já přemýšlím, kdy jsem si naposledy stěžovala. Nejsem moc stěžovací typ. Pokud je dovolená opravdu šílená, tak to beru tak, že si udělám párty story ze všech těch šíleností a už se těším, jak je budu vyprávět přátelům. Jediná věc, kterou na dovolených vyžaduji a opravdu potřebuji, je, aby mi někdo uvařil dobrou snídani, protože když nemám dobrou snídani, tak to se mnou není ono. A večer potřebuji čas na čtení.

Video se připravuje ...