Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Iva Kubelková: Nemám strach, koho mi dcera přivede domů

Video se připravuje ...
VIDEO: Adam Balažovič/BPŽ
17. července 2019 | 06:00

Iva Kubelková (42) je nádherná žena a doma jí vyrůstají dvě malé krasavice. S jednou z nich už se nedávno na modelingovém mole prošla. Jaký má vztah se svými dcerami, co je baví a po kom asi budou, to vše mi prozradila na otvíračce pražského muzea s voskovými figurínami.

Ivo, existuje už někde vaše vosková figurína?
Ne – nebo aspoň o tom nevím.

Chtěla byste ji mít?
Takovou otázku by si člověk nikdy neměl klást, protože jakmile si říká "chtěla bych mít svou vlastní voskovou figurínu", tak si na sebe klade obrovské nároky a vytváří na sebe tlak, a já spíš s přibývajícím věkem dělám opak.

Když jsem to tady procházela, přišly mi některé figuríny spíš strašidelné, nezdá se vám?
Obecně voskové figuríny jsou trochu strašidelné nebo tajemné, protože jsou nám opravdu hodně podobné, vypadají téměř živě a jde z nich taková zvláštní energie. Někoho to děsí, jiného to fascinuje, moje děti si podobná muzea velice užívají.

Vy jste zmínila, že jste teď byla v Berlíně ve stejném muzeu. To byla cílená návštěva?
My jsme jeli do Berlína s dětmi podívat se na pandy a při té příležitosti jsme si prošli vše, co je v Berlíně hezké, všechny památky a muzea. A užili jsme si Berlín tak, jak umí být krásný.

Podnikáte takhle často výpravy do velkoměst?
Hodně často, jsme taková rodina, která se nevzdává a snaží se děti obohatit o návštěvy různých historických míst, která jsou spojena s nějakou energií. Snažíme se brát děti na místa, která by je prvoplánově třeba nemusela bavit, ale ony si vždycky najdou tu krásu a obohatí je to. Přestože to vypadá, že se na některých místech trochu nudí, jako jsou chrámy nebo kostely. Byli jsme teď v Berlíně také v muzeu, kde byla egyptská torza a sochy, tisíce a tisíce let staré artefakty, a mohlo by to zdánlivě vypadat, že by je to třeba nebavilo, ale ono jim to něco dá a uvědomí si, že to vytvářel někdo, kdo žil dva tisíce let před Kristem, a to je neuvěřitelné.

Máte naplánováno s holkami také moře?
Samozřejmě, to musí v létě být, bez toho by to nebylo ono. Milujeme Řecko a jezdíme každoročně pod Olymp, tam je moře a jsou tam i hory, milujeme tam jídlo, máme tam přátele, takže na to se moc těšíme.

Všimla jsem si, že jste docela aktivní na sociálních sítích. Co si o tomto novodobém fenoménu myslíte?
Nemyslím si nic, beru to jako poplatné době a každá doba něco přináší, co má souvislost s vývojem technologií. Pokud se to používá k dobrým věcem a je to s vámi v tom vztahu, že je to váš nástroj, ne že vy tomu sloužíte, pak je to v pořádku.

Mají vaše holky nějaké restrikce v tomto ohledu?
Karolínce je deset, takže ta ještě na sociálních sítích není, to se snažím dodržovat, protože na to v tomto věku určitě děti nejsou zralé. Natálce už bude patnáct, už začíná mít svůj svět a svou náctiletou bublinu. Myslím si, že je důležité si o všem otevřeně povídat a řešit věci, které se dějí i jiným, aby si děti dávaly pozor. To je ta správná cesta – lepší než něco zakazovat. Základ je hodně mluvit.

Teď vznikl šokující dokument o tom, co se dětem může na sociálních sítích stát. Varujete je i před tím?
Určitě. Mám úžasný vztah se svou starší dcerou, s tou mladší také, ale s Natálkou je to o tom, že se mnou všechno řeší a říká mi spoustu věcí. Když jí někdo něco napíše, s čím si neví rady, tak se se mnou radí, co má dělat.

I své lásky s vámi řeší?
I své lásky, čehož si hrozně vážím, a myslím si, že tak by to mělo být.

Těšíte se na prvního kluka, kterého vám přivede, nebo máte strach?
Vůbec nemám strach, jako každá máma koukám na to, aby byla šťastná a spokojená, a věřím, že si spoustu věcí musí prožít tak, jako jsme si to prožili my. Je pravda, že si kolikrát lovím v paměti, jak to bylo, když my jsme byli v jejím věku, a zjišťuji, že je to pořád stejné. Přijde ten věk, kdy vztahy začnou být prioritní. Je důležité mít s dítětem takový vztah, abyste si o tom mohli popovídat.

Všimla jsem si také, že měla teď nedávno s vámi premiéru i na mole jako modelka. Jak se díváte na tuhle její kariéru?
Je zvláštní, že jsem jí nikdy modeling nepodsouvala, ona po něm pokukovala vždycky trochu sama a to, že se to takovýmhle způsobem událo ve Varech na přehlídce Beaty Rajské, bylo moc hezká zkušenost. Vždycky jsem jí říkala, že pokud po něčem touží, je důležité si to vyzkoušet, aby zjistila, jestli ji to naplňuje, nebo jestli je to jen představa. To, co je vidět navenek, je většinou jen torzo toho, co to obnáší, a to není jen v modelingu, to má každá práce.

Jak se jí to líbilo?
Moc, byla nadšená, hrozně ji to bavilo. Kam ji opravdu cesta povede, je ještě moc brzo odhadnout. Pro mě je důležité, aby šla tím směrem, kam ji to potáhne a kde ji to bude dělat šťastnou. To je v životě hrozně důležité.

Má i vaše mladší dcera podobné choutky, chce si to také vyzkoušet?
Ta mladší má výtvarné geny, po tatínkovi zdědila umělecký gen. Pořád něco kreslí a vytváří, je trošku z jiného těsta, taková naše umělkyně.

 

Video se připravuje ...