Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Pohlavní nemoc se v nás skrývá i roky, jste si jistá, že ji vy nebo partner nemáte?

  • 1. prosince 2022 | 06:00

    Je skvělé, že se nebráníte experimentování v sexu, ale v tom případě je také důležité se chránit. Myslíte na to, že ten sexy týpek, který na vás pomrkává z baru, může být nakažený sexuální chorobou, i když to na něm není na první pohled vidět? Pokud z něho chcete servat šaty, nezapomeňte v té vášni na kondom, protože možnost, že se nakazíte, je docela vysoká. Chcete to riskovat? Dnes je Světový den AIDS, svezte se AIDS tramvají a poučte se!

    Každý 4. člověk, který je nakažen HIV, o své infekci neví. Bezpříznakové období může totiž trvat až 15 let. I na jiná sexuálně přenosná onemocnění nemusí upozornit žádné příznaky. Projevují se spíš u žen než u mužů, ti jsou však jejich častějšími přenašeči. Nezisková organizace Loono v rámci své kampaně Dole dobrý upozorňuje na nutnost prevence a důležitost testování i očkování.

    1. prosince je Světový den AIDS. Den, kdy si připomínáme oběti AIDS a vyjadřujeme podporu lidem žijícím s HIV. V letošním roce, po dvouleté přestávce způsobené epidemií covid-19, v Praze, Plzni, Ostravě a Liberci 1. 12. 2022 opět vyjedou osvětové tramvaje. Osvěta v oblasti HIV a boj proti stigmatizaci lidí žijících s HIV zůstávají i nadále klíčovými kroky v boji s HIV.

    Cestující mohou ve všech městech kromě Liberce nastoupit do preventivních linek od 14:00 hodin, provoz pak v Praze a Plzni bude ukončen v 18:00 hodin, v Ostravě v 16:00 hodin. V Liberci je možné tramvaj, která bude stát v depu MHD ve Fügnerově ulici, navštívit od 13:00 do 17:00 hodin.

  • Jak jsme na tom v Čechách?

    V České republice je hlášeno kolem 2200 případů pohlavně přenosných chorob ročně. "Jedná se ale pouze o onemocnění, která jsou hlášena. Infekce HPV, chlamydie nebo genitální herpes se nehlásí. HPV je přitom nejčastější pohlavně přenosnou chorobou. Konečné číslo bude tedy ve skutečnosti mnohem vyšší,” upřesňuje Kateřina Šédová, zakladatelka neziskové organizace Loono, která se na problematiku pohlavně přenosných chorob zaměřuje v rámci své kampaně Dole dobrý (#doledobry).

    Video se připravuje ...
    Přibývá více nemocných pohlavní chorobou. Které jsou ty nejčastější? • VIDEO: Videohub

  • Epidemie závažnější než HIV

    S virem HPV (Human Papilloma Virus) se do svých 30 let setká až 80 % žen, proto ho Světová zdravotnická organizace z epidemiologického hlediska považuje za závažnější, než je epidemie HIV. Většinu infekcí způsobených virem HPV dokáže imunitní systém odstranit sám. U malé části populace se však mohou vyvinout přednádorové změny nebo rakovina. Počet nádorových onemocnění způsobených HPV každoročně roste, nejčastěji se jedná o rakovinu děložního čípku u žen, ale nevyhýbá se ani mužům. U nich způsobuje nejčastěji rakovinu v oblasti hlavy a krku.

    Až o 90 % může toto riziko snížit očkování. Ideální je nechat se proti HPV očkovat před začátkem pohlavního života. Svůj význam má ale i poté, jelikož se s daným typem viru nemusel člověk ještě setkat. Očkovat by se měli nechat i muži. Ti jsou nejčastějšími přenašeči HPV. A pozor! I infekce HPV se může projevit až za několik let od nákazy.

    Video se připravuje ...
    Celebrity, které přiznaly, že jsou HIV pozitivní • VIDEO: Videohub

  • Nejčastější v Čechách

    Mezi nejčastější pohlavně přenosná onemocnění v České republice patří vedle HPV také chlamydiové infekce, kapavka nebo syfilis. Jestliže nejsou v bezpříznakové fázi, mohou se projevit například vředy na genitáliích a konečníku, potížemi při močení, výtokem z močové trubice, bolestí v podbříšku nebo nepříjemnými pocity při pohlavním styku.

    “Jestliže na sobě člověk pozoruje některý z příznaků, měl by se nechat testovat. Právě pravidelné testování i v případě, kdy člověk příznaky nepociťuje, je základem prevence pohlavně přenosných onemocnění. Samozřejmě vedle vyhýbání se nechráněnému pohlavnímu styku,” říká Kateřina Šédová.

    Video se připravuje ...
    Alarmující čísla: Až 80 % Čechů má pohlavní vir, který způsobuje rakovinu • VIDEO: Andrea Ulagová, Lukáš Červený

  • Kdy se máme nechat testovat?

    A kdy se nechat testovat? “Pokud má člověk příznaky, tak ihned. Po rizikovém styku je vhodné dodržet dobu 3 měsíců ode dne možné nákazy, protože některá onemocnění se mohou objevit až po čase,” dodává Kateřina Šédová. Testování může provést dermatovenerolog, gynekolog nebo urolog. Bezplatné testy na některé pohlavně přenosné choroby nabízí Dům světla. Samoplátci se pak mohou obrátit na konkrétní laboratoř.

Autor: roh, Gabriela Röhrichová
Diskuse ke článku
.