Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Dáda Patrasová: Šel po mně psychopat, chtěl mě uškrtit!

10. července 2019 | 06:00

Dáda Patrasová (63) mi prozradila plány na léto. Pojede na dovolenou se svým italským přítelem, snaží se zorganizovat společnou dovolenou s vnoučaty, a do toho má ještě spoustu pracovních povinností. Teď o víkendu ji můžete vidět při vystoupení na Vysočině.

 

Tento víkend budete vystupovat na Vysočině na Prima Festu – připravujete si vždy na svá vystoupení něco speciálního?
Na Prima Fest se opravdu připravuji speciálně, protože naposledy, když jsem tam byla, tak to bylo hrozně krásné a rozhodně nemohu podruhé přijet se stejným repertoárem, takže se na to moc těším. Samozřejmě mám pro děti přichystané překvapení.

Chodí vás do publika podporovat vaši vnoučci?
Starší byl v Praze, ale ten mladší mě ještě neviděl. Těším se, že až budeme mít na podzim vystoupení zase v Praze, tak že přijdou oba.

Teď jsou prázdniny, jak často hlídáte kluky?
Když mám čas, tak je ráda pohlídám, ale jsem pracující babička. Ještě nemáme ani vymyšlenou společnou dovolenou, jelikož má každý vnouček jinou maminku, tak je to trochu složitější.

Co všechno vás o prázdninách čeká?
Hraní pro děti, čeká mě spousta akcí, které jsem přislíbila, dále ta nedomyšlená dovolená s dětmi. Ono se to kupí.

Kam nejraději jezdíte na dovolenou – máte nějaké místo, kam se vracíte?
V Čechách je to chalupa a v zahraničí je to Itálie, kde mám své oblíbené místečko.

Co vás na Itálii nejvíc baví?
Itálii jsem milovala už odmalička, něčím mě přitahovala a strašně mě baví lidé, s jakým poklidem tam žijí, konkrétně mám na mysli Kalábrii, protože když přijedete do Říma, je to něco úplně jiného. V Kalábrii jsou vinice, hodně se tam pěstují mandarinky, je tam nádherné moře. Miluji tam hospůdky, kde vám rybu uloví a hned vám ji naservírují. Je to něco jiného než tady v hektické Praze.

Dovedla byste si představit, že se tam třeba odstěhujete?
To si představit nedokážu, mám tady svou rodinu, děti, vnoučata, svou práci. Dovedla bych si ale představit, že budu žít napůl tady a napůl tam.

Italové mají výbornou kuchyni. Jaké recepty jste si přivezla?
Miluji krevety na čerstvých rajčatech, česneku a cibuli s těstovinami. Ke štěstí mi stačí i rajčata nakrájená s cibulkou a k tomu ten jejich tvrdý chléb.

Bez čeho nikdy z Itálie neodjíždíte?
Bez rajčatové pasty, která je hodně pálivá. Feferonky dodají jídlu správný říz, takže je dávám i do polévky, pokud tedy vím, že nepřijdou děti. Feferonky jsou zdravé, a ještě ke všemu se po nich hubne. Nesmíte vyndávat ta semínka, ta jsou nejpálivější.

Každé dítě má od maminky oblíbené nějaké jídlo. Jaké mají rády vaše děti?
Těstovinový salát s mašličkami, které se uvaří al dente. Dá se do toho česnek, sůl, olivový olej a rajčata. Může se to jíst teplé, ale i studené. Je to strašně příjemný salát, hlavně v létě.

Česká kuchyně se u vás nevaří?
Občas ano, ale vždycky jsem dávala přednost rybám a bílému masu, protože mi to přišlo zdravější. Samozřejmě že děti milovaly špagety na všechny způsoby a občas jsem udělala třeba vepřový jazyk v hořčičné omáčce s rýží, to také milovaly, ale nejvíc italskou kuchyni.

Všimla jsem si, že máte strom obsypaný meruňkami. Jak to zpracováváte?
Moje dcera Anička strašně ráda a skvěle peče, takže o tuhle stránku kuchyně se stará ona. Občas si uděláme meruňkové knedlíky, ale protože tyhle meruňky jsou strašně dobré, tak je většinou spořádáme syrové.

Máte obrovskou zahradu – to všechno zvládáte sama?
Nezvládám, to se nedá. Dřív sem chodil zahradník, ale manžel na něj má kontakt, tak snad ho zase povolá.

Takže zahradničení není váš koníček, nemáte políčka s rajčaty a bylinkami?
Když byly děti malé, tak jsem tady za domem měla políčko, pěstovali jsme mrkvičku a brambory, ale není na to teď vůbec čas. Zahrada potřebuje hrozně moc práce, když potom ráno odjedete na zájezd a vrátíte se v noci, tak se nedá nic dělat.

Bavily jsme se o vaření a italské kuchyni. Těstoviny nejsou zrovna dietní jídlo, hlídáte si nějak jídelníček?
Samozřejmě, že nejím jenom těstoviny. Jím hodně ryby, maso a zeleninu. Snažím se omezit červené maso.

Jaký máte vztah ke sportu, cvičíte?
Dlouho jsem v mládí dělala sportovní gymnastiku, pak jsem se vyběhala v divadle, protože jsem měla spoustu rolí, které byly na sportu založeny, potom jsem měla děti, takže to jsem běhala kolem dětí. Teď hodně chodím a cvičím doma.

Všimla jsem si, že jste docela aktivní na sociálních sítích... Co si o tomto novodobém fenoménu myslíte?
Musím vás uvést na pravou míru. Já moc aktivní nejsem, to je aktivní můj italský přítel Vito. Denně vezme nějakou fotografii, kterou ztvární, a dá to na sociální síť.

Aha, takže to je jeho práce!
Ano, je to takový jeho koníček. Hodně používá moře, které miluji, a mně se to moc líbí, jak to dělá. Jednou za tři měsíce se najde někdo, kdo napíše nějaký špatný komentář, ale to není směrodatné, vesměs jsou to samé pozitivní ohlasy.

Máte tam pořád spoustu obdivovatelů, že?
Zaplať pánbůh za ně!

Měla jste někdy takového obdivovatele, který by už třeba hraničil se stalkingem?
Ano, to jsem hrála v divadle Semafor a tam byl fanoušek, který mě pronásledoval. Měl řeči o tom, jak se mu líbí můj krk a jak by ho zmáčknul, takže to pak musela řešit policie. Jeho maminka říkala, že je trochu psychicky narušený a že by měl už dávno být v ústavu. Mít fanoušky je krásné, ale občas to má takovéhle stinné stránky, kdyby se bývalo nic nepodniklo, tak by se mu třeba ten krčíček podařilo zmáčknout.

Máte s přítelem nějaké plány na léto?
Ano, máme. Je tak skvělý, že přestože jak moc je pracovně vytížen, tak si najde teď pár dní a přijede. Jinak společnou dovolenou plánujeme až na září a pojedeme na Sicílii. Sicílie je úžasná, je taková čistá, jako to bývalo dříve.

Nelákalo vás nikdy podívat se někam do vzdálenějších destinací?
Byla jsem v Číně, Americe, Dubaji, Africe, ale všude dobře, v Itálii nejlépe.

Vaše dcera Anička teď začala hrát v seriálu Ordinace v růžové zahradě. Díváte se na její herecké výkony a hodnotíte je?
Když mám čas a zachytím to, tak se na to ráda podívám a držím jí palce. Když mám k tomu nějakou poznámku, tak jí to řeknu a v klidu se snažím jí poradit. Ona přijímá rady nejen moje, ale i ostatních s pokorou.

Od syna už dvě vnoučátka máte. Jste jako spousta maminek, které se ptají, kdy už budou mít děti, nebo necháváte vše plynout?
Je to všechno na ní, nechávám jí prostor a do ničeho ji nenutím. Myslím, že na děti má ještě čas.

Video se připravuje ...