Tuk kolem pasu zmizí jako zázrakem. Jen musíte vědět, jaký typ břicha máte!

  • Tuk kolem pasu zmizí jako zázrakem. Jen musíte vědět, jaký typ břicha máte!
    28. dubna  2019 
     06:00

    Zbavit se břišního tuku není vůbec snadné. A nejde jen o to, že větší bříško nevypadá hezky. Tuk v těchto místech může způsobovat i vážné nemoci, včetně vysokého krevního tlaku, problémů se žlučníkem či metabolického syndromu. Jestli ale chcete zhubnout v téhle oblasti, je důležité přesně identifikovat typ svého břicha. Teprve potom můžete efektivně zhubnout.

    Spousta žen moc dobře ví, že i když se správně stravují a poctivě cvičí, někdy s břichem prostě nejde hnout. Jako by byl břišní tuk tvrdohlavější než býk. Důvodem toho, že se vám nedaří zbavit se břišních faldíků, může být to, že nevíte, jaký typ břicha máte právě vy. Každý typ totiž reaguje odlišně na diety. Jaký typ je ten váš?

  • Alkoholové břicho

    Autor: iStock

    Je známé taky jako „náhradní pneumatika“. Však se neříká nadarmo, že z piva roste břicho. Ale nejen z piva. Tuhle nehezkou pneumatiku způsobuje i nadměrná konzumace vína a dalších alkoholických nápojů. Nedivte se, že se pak vaše břicho nafoukne a začne růst. Navíc alkohol obsahuje prázdné kalorie a téměř žádnou nutriční hodnotu.

    Alkoholové břicho
    Autor: BPŽ/EF

     

    Nejlepší způsob, jak se ho zbavit:

    • Omezte konzumaci alkoholu nebo ho vypusťte docela. Zkuste si dát cíl, že tři měsíce nevypijete ani skleničku. Uvidíte, že za tři měsíce i bez větší změny jídelníčku zhubnete minimálně o 5 kilogramů!

    • Věnujte se kardiovaskulárnímu cvičení, vhodné jsou intervalový trénink s vysokou intenzitou nebo rychlá chůze.

    • Jezte více ovoce, zeleniny a víc bílkovin.

     

     

     

     

     

     

  • Hormonální břicho

    Autor: istock.com

    Jestli máte potíže se štítnou žlázou nebo jste v menopauze, můžete mít hladinu hormonů v nerovnováze. To má samozřejmě velký vliv na hubnutí a hlavně na hubnutí v oblasti břicha. Hormonální nerovnováha může způsobit, že vaše břicho vypadá větší než obvykle. K tomu může docházet i v době, kdy se blíží menstruace. Nízká hladina hormonů estrogenu může vést k většímu ukládání tuku v břiše.

    Hormonální břicho
    Autor: BPŽ/EF

    Nejlepší způsob, jak se ho zbavit:

    • Zvyšte příjem vlákniny, hlavně konzumujte fazole, ovoce a zeleninu. Vhodné jsou semínka a ořechy.

    • Jezte hodně zdravých tuků, jako jsou omega-3 mastné kyseliny a omega-6 kyseliny.

    • Vyberte si lehčí cvičení, abyste udržela úroveň kortizolu na nízké úrovni.

    • Snižte konzumaci potravin, které zvyšují zánět v těle, například mléčných výrobků.

     

     

     

     

     

     

     

  • Stresové břicho

    Autor: iStock

    Břicho můžete být velké taky kvůli stresu a špatnému spánku. Stresový hormon kortizol může skutečně velmi podstatně zamávat s vaším břichem. Je to kvůli tomu, že chemické složení kortizolu způsobuje, že tělo ukládá hlavně viscerální tuk. Ten obklopuje orgány v břišní dutině a je nejnebezpečnější. Hladina kortizolu taky stoupá, když jsme nervózní a vystresovaní, což vede k záchvatovitému jedení – a ukládání tuku ve střední části břicha.

     

    Stresové břicho
    Autor: BPŽ/EF

    Nejlepší způsob, jak se ho zbavit:

    • Denně cvičte aspoň 30 až 40 minut.

    • Vydatně snídejte, abyste se vyhnula výkyvům nálady a nadměrným chutím. Rozhodně by snídaně měla obsahovat kombinaci zdrojů sacharidů a bílkovin.

    • Eliminujte nezdravé potraviny a snižte příjem kofeinu, který zvyšuje hladinu kortizolu.

    • Nepřejídejte se a naučte se meditovat, abyste eliminovala stres.

     

     

     

     

     

     

  • Mateřské „mommy“ břicho

    Autor: istock.com

    Reprodukce je přirozená věc, ale spousta žen se při pohledu na své bříško po porodu cítí doslova děsivě. Ano, matky, které právě porodily, mívají často neobvykle tvarované břicho, které se do původního tvaru vrací pomalu. Jde to ale hlavně díky cvičení a vyvážené stravě. Proč vypadá břicho matek jinak? Na vině může být stav zvaný diastáza recti, který způsobuje, že břišní svaly se rozestupují. Oslabené vazivo nedokáže udržet vnitřní orgány a ty se kvůli vzniklé mezeře vydouvají, což způsobuje povislé břicho nebo vydouvající se „hřeben“ v oblasti pupíku.

    Mateřské břicho
    Autor: BPŽ/EF

     

    Nejlepší způsob, jak se ho zbavit:

    • Choďte svižným tempem a vyhněte se cvikům, které nesprávně namáhají břišní svaly (sklapovačky, některé druhy jógy, tenis, golf). Při těchto cvicích se svaly pouze zvětší, ale nepřibližují se k sobě.

    • Nezvedejte těžká břemena.

    • Posilujte hlavně střed těla a pánev.

     

     

     

     

     

/
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji