I v pizzerii nebo ve fast foodu se můžete najíst, a nepřibrat ani deko! Co si vybrat?

  • I v pizzerii nebo ve fast foodu se můžete najíst, a nepřibrat ani deko! Co si vybrat?
    10. října  2018 
     06:00

    Dodržovat dietu doma, kde si vaříte vlastní jídla a víte, co do nich dáváte, je snadné. Ne vždy vám ale situace dovolí se doma stravovat. Co dělat, když nemáte jídlo s sebou v krabičce? Pravděpodobně jste odkázáni na jídlo z fast foodu, bistra nebo restaurace. Poradíme vám, jaké jídlo si při hubnutí vybrat a jak nešlápnout při tom úplně vedle.

    V některých podnicích budete muset spoléhat pouze na salát, ale pokud navštívíte českou, asijskou, mexickou nebo indickou restauraci, pak vás potěšíme. Výběr je opravdu pestrý.

  • Fast foody

    Autor: istock.com

    Fast foody jsou už na každém rohu, a tak pro vás mohou být záchranou. Zapomeňte ale na hamburgery, hranolky a jiná tučná jídla. Sázkou na jistotu bude salát s grilovaným kuřecím masem. Pozor ale na zálivku. Poproste, aby vám ji dali zvlášť, a pokud bude ingrediencí majonéza, pak ji do jídla nepřidávejte. 

    Jedním z nejkaloričtějších salátů je caesar, který obsahuje spoustu tuku z majonézy a sýru. Dopřejte si ho tedy pouze v případě, že byl váš denní kalorický příjem opravdu nízký. 

    Vedle salátu si můžete dát také tortillu. Opět si ale pohlídejte, aby maso nebylo smažené (tzn. stripsy), a vyhněte se tučným dresinkům.

  • Česká kuchyně

    Autor: istock.com

    V restauracích, kde dominuje česká kuchyně, sáhněte po plátku libového masa nebo rybě s bramborami, rýží či jinou nesmaženou přílohou. Pohlídejte si velikost porce. Ve zdrojích bílkovin se omezovat nemusíte, ale přílohy by nemělo být více, než je třetina velikosti standardního talíře.

    Omáčkám se úplně vyhněte! Jsou totiž připravovány s pomocí jíšky nebo mají smetanový základ.

  • Asijská kuchyně

    Autor: istock.com

    Asijská, thajská a vietnamská kuchyně jsou u nás čím dál oblíbenější. Spousta jídel je však smažených. Jarním smaženým závitkům, obalovaným krevetám nebo jiným jídlům připravovaným v oleji se proto vyhněte obloukem. Vhodné nejsou ani nudle na různé způsoby, na jejichž přípravu je použito velké množství tuku.

    Vybírejte pokrmy s čerstvými surovinami a spoustou zeleniny. Mezi zdravá asijská jídla patří například nesmažené jarní závitky, bun bo nam bo, polévka pho, ale také sushi (8 až 10 ks). Většina asijských jídel obsahuje rýži, která má vlastnosti podobné vláknině, což ocení vaše trávení.

  • Mexická kuchyně

    Autor: istock.com

    Mexická kuchyně je pestrá svým výběrem. Obzvlášť pokud máte rádi pikantní jídla, tak si přijdete na své. Tacos s kuřecím masem a jalapeňos, chilli con carne s rýží (tj. mleté hovězí s fazolemi v rajčatové omáčce), guacamole (tj. rozmačkané avokádo), burrito s hovězím masem a tortilly v dalších obměnách. Na těchto jídlech si můžete bez výčitek pochutnat.

    Opět si ale pohlídejte velikost porce, jelikož zrovna u mexické kuchyně jsou porce většinou až dvojnásobné. Do tortill také bývá často přidáván čedar, který patří k tučnějším sýrům, a tak obsluhu poproste, aby ho vynechali nebo vám ho dali poloviční množství.

  • Indická kuchyně

    Autor: istock.com

    Pro indickou kuchyni jsou charakteristická jídla plná zeleniny, masa a luštěnin. Pokud se tedy vyhnete hustým omáčkám, pak se najíte zdravě i dietně. Oblíbeným indickým pokrmem je také hummus. Ten však obsahuje poměrně dost tuku, proto je v kombinaci se zeleninou ideální volbou spíše na večeři.

  • Italská kuchyně

    Autor: istock.com

    Často vyhledávanou kuchyní je také italská. Čerstvé těstoviny a pizza nezklamou snad nikoho. Bohužel velké množství sacharidů a tuků je pro hubnutí nevhodné.

    Z jídelního lístku si tak vybírejte mořské (nesmažené) plody, steak se zeleninou nebo přiměřenou porci těstovin na rajčatovém základu, popř. špagety aglio olio. Dále se vyvarujte velkého množství parmazánu, který sice obsahuje hodně bílkovin, ale také tuku.

/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji