Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Carmen Mayerová: Manžel se rozváděl, když jsme se poznali

1. července 2019 | 06:00

Těsně před naším rozhovorem se Carmen Mayerová (74) vrátila z dovolené v Portugalsku. S nadšením mi vyprávěla, jak moc si se svým mužem Petrem Kostkou (81) užila dny, které strávili v nádherném přímořském městě Porto.

Rozmazlujete svá vnoučata a pravnoučata?
Ano, asi je trochu rozmazluju, ale vždycky mi záleží, aby byla v jistém řádu. I když je pravda, že ten systém někdy povolí.

Co myslíte, že děti nejvíce ocení a potřebují?
Od samého začátku děti vždycky vnímám jako samostatné bytosti. Nemám ráda takové to šišlání. Myslím, že důležité je mít k nim respekt. A také nic nepředstírat.

Ještě něco dalšího?
Určitě není dobré je vychovávat stylem „něco za něco“. Nikdy jsem to nemyslela tak, aby se jednalo o výměnný obchod. Chtěla jsem, aby něco udělaly proto, že to samy pochopily a záleželo jim na tom.

Máte obrovské srdce. Kromě vlastních dcer jste vychovala i dvě další, které měl váš manžel z prvního manželství. Jak se jim daří?
Naše Zuzka byla vždycky kluk a je tramvajačka. Helenka pracovala v divadle, i když v administrativě. Teď má agenturu a jezdí s námi na divadelní zájezdy. Kateřinka velmi dobře píše a je redaktorka v jednom časopise. A Terezka hraje a moderuje. A jedna naše vnučka je vlásenkářka. Například umí sama vyrobit dobové paruky.

Zdá se, že se vám výchova podařila.
Nejpodstatnější je vždycky láska. Ale to znamená dát do vztahu celou svou bytost. Nejde o to koupit jenom krásné dárky. I to samozřejmě ráda udělám. Proč ne, když si to můžu dovolit. Ale ještě důležitější je čas a energie, kterou někomu věnujete.

Když jste se potkala s manželem, muselo to být velmi silné.
Tehdy jsem přišla do Městských divadel. Stačil nám jeden pohled, abychom pochopili, co se děje. Naše setkání bylo moc krásné, ale zároveň jsme se oba trochu báli.

Proč jste měli strach?
Petr se zrovna rozváděl a já jsem už nežila se svým prvním mužem. Byl to skvělý člověk a všechno proběhlo na úrovni, takže na to období nemám negativní vzpomínky. Ale přesto jsme za sebou měli vztahy, které nevyšly. Byli jsme tak okouzleni a pořád jsme si říkali „ještě to zkusíme týden“ a pak „ještě jeden měsíc“. Nechtěli jsme, aby to skončilo.

Čím vás manžel nejvíce zaujal?
Byl to krásný kluk. A vnitřně z něj vyzařovalo, jak moc byl pro všechno zapálený, což má dodneška a je to úžasné.

Když v Praze koncertoval francouzský zpěvák Gilbert Bécaud, seděli jste v Lucerně v první řadě. Prý jste ho tolik zaujali, že vám zničehonic dokonce věnoval písničku.
Nevím, jak je možné, že k tomu došlo. Za ruku jsme se nedrželi, protože to nemáme rádi. Jen jsme seděli vedle sebe a byli šťastní. A myslím, že nám to zůstalo.

 

Více o tom, jak žije Carmen Mayerová, najdete v novém vydání Blesku pro ženy. V prodeji je od pondělí 1. července na novinových stáncích nebo on-line na iKiosku ZDE >>>

 

Video se připravuje ...