Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zelené pivo na Zelený čtvrtek: Kam na něj vyrazit?

15. února 2024 | 06:00

Pokud nemáte v plánu dát si na Zelený čtvrtek špenát nebo nádivku s nějakou jarní bylinkou, vypravte se alespoň na zelené pivo. Ostatně Velký pátek je státním svátkem, takže přestože je toto pivo trošku silnější, nemusíte zůstat jen u jednoho a druhý den si můžete maličko pospat. Které pivovary letos zelené pivo vaří a jaké má složení?

1. Proč je zelené pivo zelené.
2. Přehled pivovarů, které vaří zelené pivo.

Zelené pivo je v Čechách populární posledních pár let. Má jasně zelenou barvu a vůni i chuť po bylinkách. Jde o speciální velikonoční edici, kterou v hospodách seženete jen pár dní v roce – právě kolem Velikonoc. Napadá vás snad něco lepšího, co si dát na Zelený čtvrtek, který letos vychází na 28. března 2024?

Složení zeleného piva: Čím se barví?

Základ zeleného piva je stejný jako u tradičního zlatavého moku. Kvalitní voda, ječný slad a chmel. Během varu se však do piva přidává výluh z několika bylin včetně mladých kopřiv, a právě proto má zelené pivo nahořklou, bylinkovou chuť.

Zelené pivo vzniká spodním kvašením, a navíc se do něj jako poslední krok přidává likér. Také proto je silnější než klasické pivo. Až si budete objednávat další kousek, pamatujte, že má zhruba čtrnáct stupňů.

Kde se vaří zelené pivo

Už poosmnácté se zelené pivo vaří v brněnském pivovaru Starobrno. I přestože se tento pivovar stává často terčem nelichotivých vtípků, jejich velikonoční třináctka je velmi populární a na své zákazníky bude čekat v podnicích po celé České republice. Konkrétní hospody naleznete na webových stránkách zeleného piva.

Vedle Starobrna ale zelené pivo nabídnou i další pivovary. Každý má svoji speciální recepturu. Co je pro které zelené pivo specifické? 

• Regent má jarni zelený velikonoční ležák s Třeboňskou Chlorellou.

• Pivovar Moravia připravuje velikonoční speciál Zelené 11.

• Velikonoční 11° vaří také pivovar Rohozec.

• Chcete něco silnějšího? Pak bude vaším favoritem pivovar Krakonoš a jeho Velikonoční silné pivo 14.

• Beskydský pivovárek, stejně jako pivovar Krušnohor lákají na velikonoční piva typu ALE.

• Chodovar každoročně čepuje Mr. Albi Velikonoční speciál s přídavkem aromatického chmele.

• Litovel vaří zelené pivo Patrik, v němž rozeznáte i exotické podtóny pomeranče a citronů.

Nestíháte vyrazit na zelené pivo? Dejte si alespoň špenát! Skvělé recepty na něj naleznete ZDE >>>

Autor: red

Velikonoce

Termín Výpočet data Pašijový týden Velikonoční recepty Zvyky a tradice Velikonoce ve světě Kam na Velikonoce

V našem velikonočním speciálu najdete vše, co hledáte. Víme, kdy budou velikonoční prázdniny i jak budou mít otevřeno v obchodech.  Řekneme vám, jak uplést pomlázku, vyfouknout a obarvit vejce, vyrobit velikonočního zajíčka. Poradíme vám, jak připravit nejlepšího beránka, mazanec nebo nádivku, a dáme vám spoustu receptů z vajec. S námi si Velikonoce užijete!