Nebaví vás cvičení? Vytvarujte si postavu při úklidu domácnosti

Nebaví vás cvičení? Vytvarujte si postavu při úklidu domácnosti
25. listopadu  2020 
 06:00

Nebaví vás luxování ani utírání prachu? Možná když budete vědět, kolik kalorií u takových aktivit spálíte, budete mít mnohem větší motivaci uklízet. Nehledě na to, že úklid pomáhá i vaší psychice. Uvolníte se od stresu a soustředíte se jen na daný úkon. Zapněte si taneční hudbu a vrhněte se do gruntování! Výsledkem bude nejen skvělý pocit z čisté domácnosti, ale zároveň splníte i svůj denní výdej energie.

Uklízení je svým způsobem kondiční trénink, jelikož se u něj patřičně zadýcháte a zároveň opakujícími se pohyby svaly posílíte. Zabrat dostanou především ruce, ale i nohy a bříško. Zkuste projednou všechny moderní technologie typu robotický vysavač odložit a vrhněte se na úklid tradičním způsobem. „Počet spálených kalorií u jakékoli aktivity se odvíjí od mnoha faktorů, jako jsou pohlaví, výška, váha, věk, ale i kondice daného jedince. Lze však alespoň rámcově určit, v jakém rozmezí kalorií se u konkrétních domácích činností pohybujeme," tvrdí fitness trenérka a výživová poradkyně Veronika Duží.

Vysávání a vytírání podlahy

Pokud máte vysavač, který má pořádný tah, pak se u vysávání pořádně zapotíte. Dejte si pozor na to, aby vás při této činnosti nebolela bederní páteř. „I v mírném předklonu se stále snažte držet rovná záda tím, že vytlačíte pánev směrem dozadu a nebudete se hrbit," radí Veronika Duží. Vysajte celý byt či dům a buďte tentokrát extrémně poctiví. Myslete na to, že každý tah vysavačem jsou spálené kalorie. 

Na vytírání si můžete vzít mop nebo to můžete vzít tradičně hadrem. V takovém případě budete muset vždy vstát, abyste hadr vymáchali, což skvěle nahradí dřepy. U vytírání hadrem navíc zapojíte i ruce, a tak věřte, že už po půlhodině unavíte svaly po celém těle.

Za 30 minut luxování či vytírání spálíte minimálně 100 kalorií. Za cenu 200 kalorií tak budete mít kompletně čistou podlahu. 

Utírání prachu a leštění zrcadel

Poměrně velké množství kalorií spálíte také u běžného úklidu, který zahrnuje utírání prachu z nábytku, leštění zrcadel a další dílčí práce. Tento typ úklidu je sice o něco poklidnější, vaše tepová frekvence se tak bude pohybovat v průměrných číslech, avšak zapojíte mnohem více svaly na rukou. Neustálé zvedání a přemisťování věcí, ale také utírání prachu ve větších výškách dá vašim pažím pěkně zabrat.

Utíráním prachu po dobu 45 minut můžete spálit dalších 100 kalorií

Úklid koupelny

Dezinfekce koupelny a toalety nepatří zrovna k oblíbeným činnostem žádné hospodyně. Nejenže je člověk vystaven pachům dezinfekčních prostředků, ale také může tento úklid zabrat poměrně dost času. Drhnutí dlaždiček, sprchového koutu či vany je fyzicky náročná činnost, ale na druhou stranu se vám vydaná energie přičítá k vaší denní aktivitě. 

Hodinový úklid, u kterého poctivě drhnete každou spáru, vás může přijít na 200 a více kalorií. To už vydá za svačinu, kterou si po tak náročné aktivitě rozhodně zasloužíte.

Žehlení a umývání nádobí

Umýt nádobí za vás může myčka, ale to byste se okradli o výdej energie navíc. Pokud tuhle činnost vyloženě nesnášíte, vrhněte se alespoň na umytí nádobí, které do myčky nesmí nebo se do ní už nevejde. „Pozor ale opět na to, abyste se u činnosti, při které dlouho stojíte na místě, nehrbili a nezadělali si na bolest beder," varuje Veronika Duží.

Už vám koš s prádlem doslova přetéká? Tak dnes je ten večer, kdy si k svému oblíbenému pořadu zapnete žehličku a pustíte se do práce. Posílíte při tom ruce a budete mít z výsledku o to větší radost. 

U žehlení i umývání nádobí spálíte přibližně stejné množství kalorií, což je 100 kalorií za hodinu.

Mytí oken

Umýt okna je třeba alespoň dvakrát do roka a teď je přesně ten čas, kdy se ženy pouští do předvánočního úklidu. Mytí oken je jednou z domácích činností, které je třeba stihnout ještě před mrazivou zimou. „Máte-li vysoká okna, budete potřebovat židli, a tak si procvičíte nejen paže, ale i zadeček. Při výstupu na židli našlapujte přes patu, a kromě čistých oken tak budete mít také o něco pevnější hýždě," radí fitness trenérka Veronika Duží.

Video se připravuje ...
Super tělo s Bleskem pro ženy: Jak správně dělat kliky? • VIDEO: Martin Mol

Autor: red

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji