Chystáte se letos vyzkoušet zdravější cukroví? Tyto druhy nesmíte vynechat!

Chystáte se letos vyzkoušet zdravější cukroví? Tyto druhy nesmíte vynechat!
3. prosince  2021 
 06:00

Tím nejkritičtějším obdobím ohledně nabírání jsou každoročně Vánoce. Na návštěvách u přátel a rodiny před vás postaví talíře s dobrotami a je obtížné takovým nástrahám odolat. Vydejte se letos cestou kompromisu a mlsejte zdravěji alespoň doma! Zdravějšími, ale neméně chutnými druhy cukroví navíc určitě oslníte i příbuzné, kteří by se mohli inspirovat k pečení pro další rok.

 

Vyberte si recept: nepečené čokoládové kuličky   linecké cukroví ze špaldové mouky   cukroví z datlí   nepečené meruňkové kuličky s mandlemi    nepečené kokosové kostky

 

"Pokud připravíte vánoční cukroví podle těchto receptů, můžete být klidní. Nejenže hostům podáte chutné a neotřelé cukroví, ale také zohledníte jejich zdraví,“ vysvětluje hlavní nutriční specialistka dietologických sítí Světa zdraví Ing. Monika Bartolomějová.

 

 

Nepečené čokoládové kuličky

Autor: Svět zdraví
Ingredience:

  • 50 g kešu ořechů
  • 50 g mandlí
  • 100 g sušených datlí
  • 20 g kokosového oleje (2 polévkové lžíce – 2 PL)
  • 100 g kvalitní čokolády (na namáčení koulí)

Postup:

Všechny ingredience (kromě čokolády) společně rozmixujte. Ze vzniklé směsi tvarujte kuličky. Čokoládu rozehřejte a namáčejte v ní kuličky. Nechte ztuhnout v lednici.

Recept od Světa zdraví

 

 

Linecké cukroví ze špaldové mouky

Autor: Svět zdraví
Ingredience:

  • 200 g celozrnné špaldové mouky
  • 100 g másla
  • 50 g medu
  • 1 žloutek
  • strouhaná kůra z půlky citronu
  • kvalitní džem na slepení (rybíz, višně)

Postup:

Máslo, žloutek, citronovou kůru a rozpuštěný med utřeme do pěny a poté přidáme mouku. Vypracujeme vláčné těsto a necháme nejlépe přes noc odpočinout v lednici.

Po vytažení z lednice necháme těsto chvíli povolit, vyválíme ho na cca třímilimetrový plát a formičkami na linecké cukroví vykrajujeme kolečka, srdíčka, hvězdičky apod. Vždy v sudém počtu.

Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů přibližně 10 minut. Upečené a vychladlé tvary slepujeme džemem. Linecké cukroví uschováme v chladu alespoň týden, aby se rozleželo.

Tip: Mouku můžeme u tohoto receptu vyměnit za kokosovou, pohankovou či jinou bezlepkovou variantu.

Recept od Světa zdraví

 

Datlová kolečka s arašídovým máslem

Autor: Svět zdraví
Ingredience:

Na těsto:

  • 200 g sušených datlí
  • 100 g kokosové mouky
  • 1 odměrka (25 g) kakaového proteinu
  • 30 ml rostlinného mléka (sójové, mandlové, rýžové)
  • 20 ml kokosového oleje
  • špetka soli
  • 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva (bezfosfátového)

Na slepování koleček:

  • 150 g arašídového másla bez přidaného cukru

Postup:

Datle namočte do vody a nechte je přes noc v lednici. Druhý den vodu slijte a datle rozmixujte do podoby pasty. V míse smíchejte mouku s proteinem, špetkou soli a práškem do pečiva. Postupně přidávejte rozmixované datle, kokosový olej, po lžících mléko a vypracujte těsto, které bude mít dobrou tvarovací konzistenci.

Na dobře pomoučeném válu vyválejte těsto na cca 2–3 mm tenkou placku a formičkou na linecké cukroví vykrajujte kolečka a skládejte je na plech. Pečte v troubě vyhřáté na 150 °C asi 10 minut. Vychladlé sušenky slepujte arašídovým máslem a skladujte na chladném místě. Datlová kolečka jsou výborná už 2–3 dny po odležení.

Recept od Světa zdraví

 

 

Nepečené meruňkové kuličky s mandlemi

Autor: Svět zdraví
Ingredience:

  • 600 g sušených meruněk v bio kvalitě
  • 6 polévkových lžic citronové šťávy
  • mandle na obalení: rozemleté mandle, rozemleté pistáciové oříšky, kokos

Postup:

Mandle spařte a oloupejte. Meruňky polijte citronovou šťávou a nechte přes noc uležet, poté rozmixujte. Mandle obalte hmotou z meruněk a tvarujte stejně velké kuličky, ty obalte buď rozmixovanými mandlemi, pistáciemi, nebo kokosem. Kuličky dejte vychladit do lednice.

Recept od Světa zdraví

 

 

Kokosové kostky v čokoládě

Autor: iStock.com
Ingredience:

  • 90 g strouhaného kokosu
  • 30 ml kokosového oleje
  • 2 lžičky holandského kakaa
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • špetka soli
  • 80 g hořké nebo bílé čokolády (méně zdravá alternativa)

Postup:

Do mísy vložíme strouhaný kokos, kakao, rozpuštěný kokosový olej, med, vanilkový extrakt a sůl. Vše důkladně promícháme. Směs vytvarujeme do malých kostek, přeneseme je na pečicí papír a vložíme na půl hodinky do mrazáku.

V kastrůlku si rozpustíme čokoládu a v té kostky obalíme. Pokud zvolíme hořkou čokoládu, už nemusíme do těsta přidávat kakao, abychom docílili kontrastu barev.

 

Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji