Tím nejkritičtějším obdobím ohledně nabírání jsou každoročně Vánoce. Na návštěvách u přátel a rodiny před vás postaví talíře s dobrotami a je obtížné takovým nástrahám odolat. Vydejte se letos cestou kompromisu a mlsejte zdravěji alespoň doma! Zdravějšími, ale neméně chutnými druhy cukroví navíc určitě oslníte i příbuzné, kteří by se mohli inspirovat k pečení pro další rok.
Vyberte si recept: nepečené čokoládové kuličky, linecké cukroví ze špaldové mouky, cukroví z datlí , nepečené meruňkové kuličky s pistáciemi, nepečené kokosové kostky
„Pokud připravíte vánoční cukroví podle těchto receptů, můžete být klidní. Nejenže hostům podáte chutné a neotřelé cukroví, ale také zohledníte jejich zdraví,“ vysvětluje hlavní nutriční specialistka dietologických sítí Světa zdraví Ing. Monika Bartolomějová.
Nepečené čokoládové kuličky

- 50 g kešu ořechů
- 50 g mandlí
- 100 g sušených datlí
- 20 g kokosového oleje (2 polévkové lžíce)
- 100 g kvalitní čokolády (na namáčení koulí)
Postup:
Všechny ingredience (kromě čokolády) společně rozmixujte. Ze vzniklé směsi tvarujte kuličky. Čokoládu rozehřejte a namáčejte v ní kuličky. Nechte ztuhnout v ledničce.
Recept od Světa zdraví
Linecké cukroví ze špaldové mouky

- 200 g celozrnné špaldové mouky
- 100 g másla
- 50 g medu
- 1 žloutek
- strouhaná kůra z půlky citronu
- kvalitní džem na slepení (rybíz, višně)
Postup:
Máslo, žloutek, citronovou kůru a rozpuštěný med utřeme do pěny a poté přidáme mouku. Vypracujeme vláčné těsto a necháme nejlépe přes noc odpočinout v ledničce.
Po vytažení z ledničky necháme těsto chvíli povolit, vyválíme ho na zhruba třímilimetrový plát a formičkami na linecké cukroví vykrajujeme kolečka, srdíčka, hvězdičky apod. Vždy v sudém počtu.
Pečeme ve předehřáté troubě na 180 °C přibližně 10 minut. Upečené a vychladlé tvary slepujeme džemem. Linecké cukroví uschováme v chladu alespoň týden, aby se rozleželo.
Tip: Mouku můžete u tohoto receptu vyměnit za kokosovou, pohankovou či jinou bezlepkovou variantu.
Recept od Světa zdraví
Datlová kolečka s arašídovým máslem

Na těsto:
- 200 g sušených datlí
- 100 g kokosové mouky
- 1 odměrka (25 g) kakaového proteinu
- 30 ml rostlinného mléka (sójové, mandlové, rýžové)
- 20 ml kokosového oleje
- špetka soli
- 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva (bezfosfátového)
Na slepování koleček:
- 150 g arašídového másla bez přidaného cukru
Postup:
Datle namočte do vody a nechte je přes noc v ledničce. Druhý den vodu slijte a datle rozmixujte do podoby pasty. V míse smíchejte mouku s proteinem, špetkou soli a práškem do pečiva. Postupně přidávejte rozmixované datle, kokosový olej, po lžících mléko a vypracujte těsto, které bude mít dobrou tvarovací konzistenci.
Na dobře pomoučněném válu vyválejte těsto na zhruba 2–3 mm tenkou placku a formičkou na linecké cukroví vykrajujte kolečka a skládejte je na plech. Pečte v troubě předehřáté na 150 °C asi 10 minut. Vychladlé sušenky slepujte arašídovým máslem a skladujte na chladném místě. Datlová kolečka jsou výborná už 2–3 dny po odležení.
Recept od Světa zdraví
Nepečené meruňkové kuličky s pistáciemi

- 600 g sušených meruněk v biokvalitě
- 6 polévkových lžic citronové šťávy
- mandle na obalení: rozemleté mandle, rozemleté pistáciové oříšky, kokos
Postup:
Mandle spařte a oloupejte. Meruňky polijte citronovou šťávou a nechte přes noc uležet, poté rozmixujte. Mandle obalte hmotou z meruněk a tvarujte stejně velké kuličky, ty obalte buď rozmixovanými mandlemi, pistáciemi, nebo kokosem. Kuličky dejte vychladit do ledničky.
Recept od Světa zdraví
Kokosové kostky v čokoládě

- 90 g strouhaného kokosu
- 30 ml kokosového oleje
- 2 lžičky holandského kakaa
- 2 lžíce medu
- 1 lžička vanilkového extraktu
- špetka soli
- 80 g hořké nebo bílé čokolády (méně zdravá alternativa)
Postup:
Do mísy dáme strouhaný kokos, kakao, rozpuštěný kokosový olej, med, vanilkový extrakt a sůl. Vše důkladně promícháme. Směs vytvarujeme do malých kostek, přeneseme je na pečicí papír a vložíme na půl hodiny do mrazáku.
V kastrůlku si rozpustíme čokoládu a v té kostky obalíme. Pokud zvolíme hořkou čokoládu, už nemusíme do těsta přidávat kakao, abychom docílili kontrastu barev.
NÁŠ TIP: Jakou dobrotu připravíte po Vánocích? Podle svého hvězdného znamení si najděte recept, který budete milovat.