Jak zjistit svou ideální váhu? Jednoduchý výpočet nestačí

30. listopadu  2020 
 06:00

Dříve se kalkulovalo jednoduše. Muži si odečetli od své výšky hodnotu sto, ženy sto deset. Výsledkem ale byla pouze orientační hodnota, která nevycházela z vašeho somatotypu. Novější metodou výpočtu ideální váhy je BMI. Ta však nepřihlíží k vaší stavbě těla. Jaké jsou tedy ty nejmodernější metody, které opravdu zjistí vaši ideální hmotnost? Výživový odborník Petr Havlíček v pořadu Rozum v troubě na Mall.tv jich zmiňuje hned několik.

Kolik byste měli vážit? Historicky byla dlouhou dobu používána metoda odečítání čísla sto nebo sto deset, a to v závislosti na pohlaví, od výšky jedince. Tato metoda ale nepostihuje somatotyp daného člověka. „U člověka, který je štíhlý až astenický, to bude znamenat, že ta váha je vyšší než normálně. A naopak u člověka, který je robustní, podle tohoto pravidla – přestože na sobě nebude mít nijak zásadně velké množství tuku – to bude znamenat, že bude mít nadváhu," vysvětluje výživový specialista Petr Havlíček ve videu na Mall.tv. Stejný problém ale nastává i u výpočtu Body Mass Indexu, který hodnotí pouze výšku a váhu, a nebere tak v potaz stavbu těla. Přesto se BMI často používá jako měřítko obezity. 

Doba ale přece jen pokročila a už není třeba spoléhat se jen na nějaké paušální výpočty. „Dnes už si celá řada z nás vyzkoušela analýzu (složení) těla pomocí nějaké ultrazvukové metody měření či bioimpedančního měření složení těla," tvrdí Petr Havlíček. Zkráceně BIA je měření elektrického odporu lidských tkání pomocí slabého elektrického impulzu a posuzuje množství aktivní tělesné hmoty (tzv. tukoprosté hmoty) a množství tělesného tuku. Díky jejich součtu lze pak zjistit ideální váhu. „Pokud je tam tuku více, znamená to, že tělesnou hmotnost by bylo vhodné zredukovat o ta přebývající kila," upozorňuje Petr Havlíček a zároveň poukazuje na to, že vyšší hmotnost může zahrnovat i vyšší množství aktivní tělesné hmoty, aby se tělo uneslo. Při redukci tak můžete přicházet nejen o tuk, ale částečně i o svaly. Petr Havlíček doporučuje si taková měření dělat vícekrát v různých časových rozmezích a sledovat, jak se tyto dvě hodnoty mění. 

Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji